7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăSIIJ moare, dar nu se predă USR și ministrului Justiției

SIIJ moare, dar nu se predă USR și ministrului Justiției

 Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus că se va prezenta la ședințele Comisiilor juridice ale Parlamentului și va aduce argumente, astfel încât legea să fie aprobată.

„Este un moment de normalitate. Dacă este vorba de fapte care țin de criminalitate organizată vor fi trimise la DIICOT, dacă este vorba de fapte de corupție vor fi trimise la DNA, dacă este vorba de alte fapte dosarele vor fi trimise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau la parchetele de pe lângă curțile de apel.”, a declarat la finalul ședinței de Guvern Stelian Ion.

 

Deși ministrul Justiției dă asigurări că dosarele instrumentate de SIIJ nu se vor pierde, acestea urmând a fi preluate de parchetele competente conform cauzelor din acestea, este greu de crezut că noii procurori care le vor instrumenta, așa cum prevede proiectul de lege inițiat de Guvern, le vor rezolva cu celeritate.

CSM s-a folosit de avizul pe care a trebuit să-l dea proiectului de lege pentru a încerca să impună noi condiții pentru anchetarea magistraților. Altfel, nu s-ar putea explica de ce inițial CSM s-a opus înființării SIIJ, iar acum se opune desființării acesteia.
 Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis că nu va ține cont de acest aviz pentru că nu aduce aprecieri activității SIIJ, ci doar propune crearea unor noi imunități  pentru magistrați.
” Inițial, CSM a fost împotriva înființării, acum în mod paradoxal pare a fi împotriva desființării. Ce s-a solicitat însă la pachet cu desființarea SIIJ au fost niște garanții suplimentare de care ar avea nevoie magistrații pentru a-și desfășura activitatea în mod independent. Aceste așa-zise garanții sunt de fapt niște imunități suplimentare, cu care nu suntem de acord”, a mai spus ministrul.

SIIJ îi ține în șah pe ”salvaționiștii” justițiari Clotilde Armand și Dan Barna

Procurorul Sorin Iașinovschi de la SIIJ a dispus renumărarea voturilor de la alegerile locale pentru primarul sectorului 1.

Agitația ministrului Justiției, Stelian Ion, de la USR  s-ar putea explica și prin dosarul nou deschis de procurorul Iașinovschi care îi vizează colegii de partid. Acesta a dispus măsura în urma plângerii PSD, legată de rezultatul alegerilor pentru primarul sectorului 1, prin care s-a reclamat comiterea unor infracțiuni de către Dan Barna, președintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu – președintele Biroului Electoral Sector 1 și Andrei Nicolescu, membru USR.

Procurorul Sorin Iașinovschi susține în ordonanța sa că, pentru a putea face actele necesare din dosar, e necesară renumărarea voturilor de la alegerile locale.

Pentru continuarea cercetărilor în cauză procurorul SIIJ cere:

1. Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare
2. Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzatoare fiecărei din cele 166 secții de votare din cadrul Sectorului 1 București (cât și a votanților înscriși pe listele suplimentare), care și-au exprimat dreptul la vot
3. Confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării
4. Predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizarea cercetărilor din prezenta cauză.

Mai mult, procurorul susține că Poliția București trebuie să renumere voturile pentru că Secția Specială nu are nici spațiu, nici oamenii necesari.

Context. Reamintim că PSD a reclamat atunci o presupusă fraudă și a prezentat imagini cu mai multe persoane care participau la numărarea voturilor. Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 București a prezentat la acel moment într-un comunicat de presă toate datele despre persoanele ce apar căutând în sacii cu voturi în imaginile difuzate de Antena 3 și RTV și despre care liderii PSD susțin că ar fi proba unei presupuse fraudări a alegerilor.

Astfel, biroul electoral a arătat că cei prezentanți în imagini sunt un angajat al primăriei lui Tudorache – personal tehnic auxiliar în secția de vot, președintele Biroului Electoral și președintele secției de votare, precum și reprezentanți USR PLUS care au cerut să participe la procedură potivit art. 98 alin. 4 din Legea nr.115/2015, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral.

 

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă