Vizita lui László Kövér în Transilvania a trecut aproape neobservată în restul României, deși liderul Parlamentului de la Budapesta este cunoscut drept un susținător al autonomiei pe criterii etnice – mai exact a autonomiei etnicilor maghiari.
László Kövér, fost șef al serviciilor secrete ale Ungariei, a devenit extrem de controversat după ce, în anul 2012, vizita lui în România a produs un scandal diplomatic.
De această dată, în anul 2019, László Kövér a rostit în România un discurs mai nuanțat.
“Maghiarii ştiu că în Europa Centrală şi de Est se pot face progrese nu prin modificarea frontierelor politice stabilite în urmă cu 100 de ani, nu prin urmărirea exclusivităţii de către naţiunile majoritare, nu prin eliminări violente, prin falsificarea istoriei şi prin provocări intimidante, ci prin relaţii economice naturale, de transport şi logistică, precum şi prin cultură, prin exploatarea în comun a relaţiilor, a oportunităţilor şi a resurselor de oportunitate ca în cei 1000 de ani parcurşi”, a susținut președintele Parlamentului Ungariei, citat de site-ul hirado.hu.
Deși László Kövér a pus “nu” înaintea ideii de modificare a frontierelor politice, restul ideii exprimate de el face aluzie la cei 1000 de ani de existență a Imperiului Habsburgic, cu caracter multinațional, care a încorporat și Transilvania.
László Kövér este deja cunoscut prin luări de poziție în favoarea autonomiei pe criterii etnice și în favoarea unor personaje cu atitudini extremiste.
László Kövér a venit în România, în această lună, în calitate de principal invitat la tabăra asociației ultranaționaliste “Tineretul Maghiar Ardelean”. De asemenea, László Kövér a mai participat, în comuna Ghindari din județul Mureș, la cea de-a 23-a întâlnire a “Alianței Sfântului Rege” (“Szent Király Szövetség”), din care fac parte câteva localități din Ungaria, România și Slovacia ce poartă nume inspirate de cel al Sfântului Ștefan. Organizarea acestei reuniuni în județul Mureș a fost justificată prin faptul că ea s-a ținut în fostul sat Ștefănești – care acum face parte din comuna Ghindari.
La Ștefănești, László Kövér a stat alături de Kovács István, responsabil cu relațiile publice în cadrul Bisericii Unitariene. Mai puțin diplomat decât László Kövér, István Kovács a anunțat că maghiarii nu au niciun motiv de disperare și că timpul lucrează în favoarea lor, “deoarece noi nu ne-am furat ţara prin şiretlicuri rapide, ci am construit-o într-un mileniu”. István Kovács a mai susținut că maghiarimea este capabilă să realizeze descălecatul de 1000 de ori, așa cum a făcut-o Sfântul Ştefan – făcând aluzie la momentul în care triburile hune au venit dinspre Asia și au cucerit mari zone ale Europei.
László Kövér a mai participat și la tabăra EMI organizată în apropierea municipiului Gheorgheni. Aici, un punct central al discuțiilor a fost reprezentat de criticarea autorităților române pentru sentința de condamnare la închisoare cu executare emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva lui Beke Istvan și Szocs Zoltan, implicați în activități asociate terorismului.
De mai multe ori, în prezența președintelui Parlamentului Ungariei, de la tribuna taberei de la Gheorgheni s-au scandat lozinci cum ar fi “Să piară Trianonul!” și “Ținutul Secuiesc nu e România!”.
Potrivit unor surse neoficiale, partidul FIDESZ din Ungaria încearcă să testeze cum poate folosi activitatea taberei EMI pentru a-și promova propriile interese. FIDESZ alocă deja fonduri pentru minoritatea maghiară din Transilvania, iar la președintele UDMR, Kelemen Hunor, se susține că ar ajunge anual câteva milioane de euro din partea FIDESZ. În schimb, potrivit unor foști lideri ai minorității maghiare, Kelemen Hunor ar subordona UDMR intereselor guvernului de la Budapesta, în loc să promoveze interesele maghiarilor de rând.
În privința lui László Kövér, se mai știe că, acum șapte ani, în vara anului 2012, el declara, la Ohorheiu Secuiesc, unde se dorise să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” – după cum relata, la acel moment, postul România Tv.
Este vorba despre intenția de repatriere a rămăşiţelor fostului jurnalist şi scriitor român de etnie maghiară Nyiro Jozsef, care a susţinut în anii `40 guvernul fascist din Ungaria. În anul 2012, László Kövér venise în Transilvania în calitate de președinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (cea de-a doua grupare politică, după UDMR, a maghiarilor din România), în ciuda faptului că președinții de atunci ai Senatului și ai Camerei Deputaților, Vasile Blaga și Roberta Anastase, semnaseră o scrisoare comună în care îi solicitau lui Kover Lazslo să-și amâne acestă vizită.
Imediat după aceea, Ioan Rus, în calitate de ministru de Interne, declara că “Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor ungare pentru declaraţiile şefului Parlamentului Ungariei”. Scuze care însă n-au mai venit niciodată.