Evenimentul a fost organizat de Preşedinţia în exerciţiu a SEECP, exercitată de Turcia (în perioada 2020-2021) şi a avut loc în format fizic.
Agenda reuniunii s-a axat pe dezbaterea modalităţilor de cooperare în Sud-Estul Europei pe baza experienţei statelor din regiune în contextul pandemiei de COVID-19.
Secretarul de stat Iulia Matei a subliniat rolul valoros al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, ca o iniţiativă regională de succes, care contribuie la stabilitatea şi securitatea Balcanilor de Vest. A reiterat, totodată, importanţa cooperării la nivel regional şi european în vederea depăşirii provocărilor prezente, mai ales în actualul context pandemic, reliefând importanţa solidarităţii pentru a asigura un răspuns adecvat la situaţia generată de această criză.
În acest sens, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat valoarea adăugată a stimulării economiei, a inovării şi a asigurării productivităţii în regiune, inclusiv cu sprijin din partea UE. A subliniat importanţa proiectelor din regiune, mai ales a celor de inter-conectivitate, menite să asigure rezistenţa economiilor acestor state la şocuri precum cele generate de criza actuală. Astfel de acţiuni vor reduce vulnerabilităţile în situaţii extreme, precum şi dependenţa de alţi actori globali.
Legat de sprijinul României faţă de participanţii la SEECP, Iulia Matei a menţionat livrarea de echipamente medicale către Skopje şi Podgoriţa prin intermediul mecanismului RescEU. Totodată, a reiterat sprijinul acordat Republicii Moldova, prin trimiterea unor echipe medicale şi a unui volum semnificativ de echipamente medicale şi medicamente, ca expresie a preocupării României pentru cetăţenii din Republica Moldova.
Iulia Matei a reiterat sprijinul ferm al României pentru continuarea proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică în regiunea sud-est europeană. Extinderea a fost una dintre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE în prima jumătatea a anului 2019.
Secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat, din nou, că asigurarea unei perspective europene credibile pentru regiune reprezintă un obiectiv de importanţă strategică pentru stabilitatea, securitatea şi dezvoltarea Europei de Sud-Est. În acest sens, decizia liderilor europeni, în timpul actualei crize, de a deschide negocierile de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord a transmis un mesaj puternic privind angajamentul Uniunii Europene faţă de această regiune. Acest mesaj trebuie confirmat printr-o decizie de lansare efectivă a negocierilor de aderare cu cele două ţări, şi apoi dublat de acţiuni concrete ale candidaţilor în materie de reforme circumscrise negocierilor de aderare.