10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăScandalul ambasadei din Israel: efectele politice asupra României

Scandalul ambasadei din Israel: efectele politice asupra României

După declarația premierului, regele Iordaniei și-a anulat vizita la București, iar ambasadorul Palestinei a anunțat că România nu va mai fi sprijinită pentru a face parte din Consiliul de Securitate al ONU.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat dumincă, la conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim. La conferința desfășurată la Washington, Dăncilă a început prin a spune că preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim.

”Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi el israelian”, a declarat premierul. Ea a precizat că Guvernul României a iniţiat de atunci un proces de evaluare a oportunităţii mutării ambasadei la Ierusalim. ”De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă în aplauzele sălii.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că prin declaraţiile referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe.

”Din dorinţa de a-şi revendica o decizie care nu aparţine doar Guvernului României, aşa cum doreşte să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie în acest sens”,  se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfăşoară în prezent şi doar cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale. ”Decizia finală aparţine Preşedintelui României, care este, potrivit Constituţiei, titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern”, menţionează Administraţia Prezidenţială, subliniiind că nu  a primit până în prezent analiza care a fost anunţată în repetate rânduri de Guvern.

 

Dăncilă face un pas înapoi

Câteva ore mai târziu, premierul și-a nunanțat afirmațiile. Viorica Dăncilă a explicat că a luat în calcul faptul că trebuie respectată Constituţia, că opinia sa este că trebuie făcut acest pas dat asta este altceva, dar este ”o opinie personală”, important este să fie respectată Constituţia.

”În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus, am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali, nu am spus eu voi muta ambasada, am spus că trebuie să respectăm Constituţia”, a susținut premierul, deși declarația sa inițială făcea referire în mod explicit la mutarea ambasadei de către Guvern. 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ar vrea să aibă o discuţie cu preşedintele Iohannis. ”Sper ca preşedintele României să pună în balanţă şi se ia decizia cea mai bună pentru ţara noastră. Să nu uităm că Statele Unite sunt partenerul strategic care asigură securitatea României, că există o legătură foarte mare între Israel şi Statele Unite şi m-aş bucura foarte mult dacă România ar face parte din acest trio: Statele Unite, Israel, România”, a argumentat premierul.

Potrivit Constituției, ”preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”. De altfel, mai multe decizii ale CCR consființesc rolul șefului statului de șef al politicii externe.

 

Reacții dure din lumea arabă

În planul politicii externe, premierul a dat un semnal de schimbare a liniei pe care România o are de zeci de ani de zile, de echilibru între lumea arabă și Israel.

Consecințele nu au întârziat să apară. Ambasadorul Autorităţii Palestiniene la Bucureşti, Fuad Kokaly, a declarat că declaraţia premierului Viorica Dăncilă despre relocarea ambasadei la Ierusalim va distruge speranţele ca România să fie votată de statele arabe în Consilul de Securitate al ONU.

”Cred că efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinieni, e vorba și de toți arabii. Nu vor accepta un astfel de pas. După cum știți, susținem România pentru că țara dumneavoastră este candidată la Consiliul ONU. Am promis României să o susținem pentru a obține un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranta ca România să devină membră a Consiliului de Securitate”, a declarat oficialul arab. El a mai spus că arabii au fost ”surprinşi” de declaraţia premierului Viorica Dăncilă făcută la întâlnirea din SUA potrivit căreia România intenţionează să mute ambasada la Ierusalim.

Regele Abdullah II al Iordaniei şi-a anulat vizita în România după anunțul premierului României, conform arabnews.com. „Majestatea sa Regele Abdullah II îşi anulează vizita în România care fusese programată să înceapă luni”, a informat Ministerul de Externe al Iordaniei.

Conform presei iordaniene, Regele Abdullah urma să aibă întrevederi bilaterale cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu oficiali ai Parlamentului. De asemenea, ​Forumul de Afaceri România – Iordania, programat pentru marți, 26 martie , nu va mai avea loc, ca urmare a faptului că întreaga delegație a Regatului Hașemit al Iordaniei și-a anulat vizita oficială în România.

În schimb, premierul Israelian Benyamin Netanyahu a felicitat-o, într-o postare pe Twitter, pe Viorica Dăncilă pentru anunţul referitor la mutarea ambasadei române la Ierusalim, numind-o prietena sa. Ambasada Israelului la Bucureşti îşi exprimă speranţa ca reprezentanţa diplomatică a României să se mute de la Tel Aviv la Ierusalim.

 

Contextul internațional

 Singurele state care au decis să își mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, oraș încărcat de tensiuni istorice între Israel și Palestina, cu implicații în întregul Orient Mijlociu, sunt SUA și Guatemala. Honduras a anunțat că intenționează să facă același lucru. În schimb, poziția Uniunii Europene este pentru păstrarea ambasadelor statelor membre la Tel Aviv. Or, România deține șefia Consiliului European. ​Pe de altă parte, subiectul a făcut obiectul unei rezolții a Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezoluţia recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim.

 

Scandal cu repetiție

Mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost și anul trecut un subiect tensionat anul trecut între PSD și președintele Klaus Iohannis.

Iniţial, anunţul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a spus într-o emisiune TV că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat că se opune unui astfel de demers.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă