Salvați Copiii analizează programele de guvernare propuse de partide pentru drepturile copiilor

Organizaţia Salvaţi Copiii lansează platforma www.voteazapentrucopii.ro, care conţine o analiză a programelor politice cu referire la copii pentru alegerile din 6 decembrie, oferind şi posibilitatea de a evalua, cu note de la 1 la 10, calitatea acestor angajamente politice.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 30.11.2020 - 20:06

Platforma pune la dispoziţie informaţii despre programele partidelor politice din perspectiva interesului manifestat faţă de drepturile copilului la protecţie socială, educaţie de calitate şi sănătate.

De asemenea, Salvaţi Copiii invită vizitatorii platformei să completeze sondajul de opinie cu privire la implicarea partidelor politice în respectarea drepturilor copiilor în ultimii patru ani. Rezultatele acestui sondaj vor fi transmise noilor aleşi în Parlament, iar Salvaţi Copiii le va solicita periodic senatorilor şi deputaţilor respectarea angajamentelor lor din campania electorală, menţionează sursa citată.

"În România, peste 1.000.000 de copii se află în risc de sărăcie şi excluziune socială şi nu au beneficiat de educaţie de calitate în timpul pandemiei iar 45.000 dintre ei abandonează anual şcoala, în timp ce şase nou-născuţi dintr-o mie mor înainte de a împlini un an. Cu toate acestea, garantarea drepturilor copilului, prin protecţie împotriva oricăror forme de abuz, prin asigurarea educaţiei de calitate şi acces la servicii medicale moderne şi acces la servicii sociale de calitate, nu constituie preocuparea fundamentală a unora dintre programele de guvernare pe care partidele politice le-au anunţat pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie", reiese dintr-un comunicat.

Salvaţi Copiii a analizat programele politice a şase partide cotate cu şanse de a obţine mandate în Parlament.

"Concluziile generale ale analizei sunt următoarele: între programele politice există diferenţe uriaşe cu privire la atenţia acordată copiilor şi drepturilor lor; niciun program nu a fost elaborat prin consultarea copiilor şi nu integrează, într-un capitol separat, măsurile destinate copiilor; lipseşte preocuparea pentru iniţierea procesului de stabilire a unui buget al copilului separat de cel al adulţilor, pentru a evidenţia investiţiile şi natura cheltuielilor şi pentru a încuraja procesul de transparenţă; reproducând promisiunile neconcretizate ale alegerilor parlamentare din trecut, unele partide propun aproape exclusiv prestaţii şi beneficii financiare în detrimentul evaluării şi creşterii calităţii serviciilor de protecţie socială, educaţie şi sănătate", menţionează sursa citată.

Comentarii