România își va consolida propria capacitate de apărare și va îmbunătăți instruirea militarilor, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Acest lucru va fi posibil prin creșterea bugetului apărării, de la 2 la sută la 2,5 la sută din PIB.
Președintele României a salutat și prezența militarilor francezi, germani și italieni la Kogălniceanu. „Faptul că dumneavoastră sunteți aici le va da cetățenilor României siguranța că beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria ei. Numai împreună putem asigura securitatea transatlantică și pacea cetățenilor noștri. Uniți, vom apăra democrația și drepturile omului”, a subliniat Iohannis. Șeful statului român a transmis acest mesaj în limbile română, engleză, franceză, germană și italiană.
Șeful statului român a făcut aceste declarații duminică, 6 martie, la Baza Aeriană 57 de la Kogălniceanu. Alături de șeful statului s-au aflat premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Apărării din România și din Franța, Vasile Dîncu și Florence Parly.
Duminică, președintele Iohannis nu a spus concret cu ce noi arme va fi consolidată forța Armatei Române. Se știe însă că, la 2 martie, șeful statului anunța că România va cumpăra și avioane F-35, de fabricație americană. Până la acel moment, este în derulare programul de înzestrare cu avioane F-16. România are deja prima escadrilă F-16, cu baza la Fetești. Încă două escadrile F-16 vor sosi din Norvegia. Escadrila a doua va fi repartizată la Câmpia Turzii. Pentru cea de-a treia escadrilă încă nu s-a făcut publică locația.
„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici. Avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, declara președintele Iohannis acum o lună.
Ca măsură de urgență, pentru prima dată în istoria Alianței Atlantice, NATO a trimis o unitate din Forța de Reacție Rapidă (NRF) în România. Batalionul NRF din România este condus de Franța și include 500 de militari francezi și 300 de militari belgieni. Cei 500 de francezi sunt în România și provin dintr-o unitate de vânători de munte. Militarii belgieni urmează să sosească.
În România se mai află, în prezent, militari americani, italieni și olandezi. Cei mai numeroși militari străini din România sunt cei americani, care numără aproape 2000 de oameni, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
În plus, 22 de avioane de luptă străine sunt operaționale în România. Dintre acestea, 14 aeronave Eurofighter Typhoon se află la Kogălniceanu. Opt dintre ele sunt din Italia iar șase sunt din Germania. Primele au sosit în decembrie 2021. Atât Italia cât și Germania și-au dublat numărul de avioane trimise în România, în anul 2022. Modelul Typhoon, produs de grupul european Eurofighter, este printre cele mai bune avioane de luptă din lume.
NATO a trimis o capacitate de apărare aeriană cel puțin egală cu a României
Separat, Statele Unite au trimis opt avioane de luptă F-16. Escadrila americană la sosit la Baza Aeriană 86, de la Fetești, la data de 11 februarie 2022. La acel moment, Rusia încă nu atacase militar Ucraina, dar Occidentul avea informații că această agresiune este iminentă.
Practic, în acest moment, forța aeriană străină trimisă de NATO în România este egală sau chiar superioară celei a Forțelor Aeriene Române. România execută serviciul de Poliție Aeriană cu avioane F-16 și MiG 21 LanceR. Acestea din urmă sunt însă acum oprite de la zbor, până la finalizarea anchetei asupra catestrofei aeriene din ziua de 2 martie 2022. La acea dată, un avion LanceR și un elicopter IAR 330 Puma s-au prăbușit în județul Constanța. Opt militari români (unul din avion, șapte din elicopter) au murit în acea zi.
Autoritățile de la București au respins ideea că prăbușirea celor două aeronave, la interval de o oră, ar putea avea legătură cu războiul din Ucraina. Datele preliminare sugerează că avionul LanceR a căzut din cauza unei defecțiuni tehnice la bord. Această ipoteză ar fi întărită și de faptul că alt aparat LanceR, care participa la aceeași misiune, n-a avut nicio problemă. În privința elicopterului Puma, acesta s-ar fi prăbușit din cauza vremii, care era extrem de nefavorabilă.
„România își va consolida propria capacitate de apărare. Intenționăm să creștem cheltuielile militare de la 2 la sută din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5 la sută. Este important să asigurăm condiții mai bune pentru înzestrarea forțelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine și a răspunde mai eficient nevoilor operaționale ale Armatei României și provocărilor de securitate actuale și în perspectivă”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!