4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒRomรขnia, รฎn Schengen: Scrisoare deschisฤƒ cฤƒtre ambasada Olandei

Romรขnia, รฎn Schengen: Scrisoare deschisฤƒ cฤƒtre ambasada Olandei

Olanda este singura ศ›arฤƒ din Uniunea Europeanฤƒ care nu dฤƒ undฤƒ verde Romรขniei pentru a fi primitฤƒ รฎn Schengen, รฎn condiศ›iile รฎn care รฎntre cele douฤƒ state existฤƒ acorduri de colaborare.

รŽn acest sens, comunitatea Romanian Business Leaders a transmis o scrisoare deschisฤƒ Ambasadei Olandei de la Bucureศ™ti, document semnat de 350 de antreprenori romรขni.

Regatul ศšฤƒrilor de Jos conduce detaศ™at clasamentul investiศ›iilor strฤƒine pe baza ศ›ฤƒrii de origine รฎn Romรขnia, cu 22 miliarde de euro รฎn 2021, dublu faศ›ฤƒ de Germania care este pe locul 2. Romรขnia a primit cu braศ›ele deschise peste 5800 de companii olandeze care au ales sฤƒ investeascฤƒ aici, de la industria berii, industria bancarฤƒ, agribusiness, tehnologie, comerศ›, shipping ศ™i multe alte domenii, nume de companii mari care au ales sฤƒ investeascฤƒ รฎn Romรขnia de foarte mulศ›i ani. Oamenii de afaceri olandezi considerฤƒ cฤƒ Romรขnia este unul din cele mai bune locuri din regiune pentru investiศ›ii, ca dovadฤƒ cฤƒ acestea cresc de la an la an.

Pe de altฤƒ parte, ศ™i noi, antreprenorii romรขni, ne uitฤƒm cu mare interes spre Olanda. Nu aducem doar tineri romรขni sฤƒ studieze, ci ศ™i afaceri ศ™i fonduri de investiศ›ii romรขneศ™ti au ales ca reศ™edinศ›ฤƒ ศ›ara dumneavoastrฤƒ.

Aproape 90% din exporturile romรขneศ™ti merg cฤƒtre pieศ›ele Uniunii Europene, รฎn valoare de circa 60 de miliarde de euro, din care 85% sunt maศ™ini ศ™i produse manufacturate, transportate prin puncte vamale care nu fac faศ›ฤƒ. Zilnic รฎn vฤƒmile din Romรขnia รฎnspre Europa sunt cozi de kilometri de maศ™ini de transport de marfฤƒ. Pierderile acestora ศ™i pierderile companiilor a cฤƒror marfฤƒ este transportatฤƒ, cauzate de staศ›ionarea uneori cu zilele la punctele de frontierฤƒ, sunt de sute de milioane de euro.

Romรขnia nu este ศ›ara perfectฤƒ, dar…

– este ศ›ara cu a doua cea mai mare creศ™tere economicฤƒ din Uniunea Europeanฤƒ;

este ศ›ara cu a treia cea mai mare รฎncredere รฎn Uniunea Europeanฤƒ;

este una din ศ›ฤƒrile de graniศ›ฤƒ ale Uniunii Europene, care, รฎn aceastฤƒ perioadฤƒ a rฤƒzboiului din Ucraina, ศ™i-a arฤƒtat fฤƒrฤƒ dubii apartenenศ›a la valorile europene;

– este ศ›ara รฎn care organizaศ›ii ca Romanian Business Leaders cred รฎn Romรขnia ศ™i lucreazฤƒ fฤƒrฤƒ obosealฤƒ pentru ca aceasta sฤƒ creascฤƒ.

ศ˜i nu รฎn ultimul rรขnd, Romรขnia este ศ›ara care รฎndeplineศ™te condiศ›iile tehnice de aderare la Spaศ›iul Schengen.

Noi, antreprenorii romรขni, credem cฤƒ Romรขnia este pregฤƒtitฤƒ ศ™i meritฤƒ sฤƒ intre รฎn Schengen. ศ˜i alฤƒturi de noi, cred acelaศ™i lucru ศ™i companiile multinaศ›ionale, ศ™i companiile olandeze, care au declarat cฤƒ susศ›in fฤƒrฤƒ ศ™ovฤƒialฤƒ acest lucru.

Excelenศ›a Voastrฤƒ, mediul de afaceri din Romรขnia crede cฤƒ este timpul sฤƒ descuiaศ›i poarta cฤƒtre Europa!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ, unde sunt editor ศ™i editorialist economic.
Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ