7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăRomânia 100: Consulii români în străinătate, numiți pe bază de clientelism și...

România 100: Consulii români în străinătate, numiți pe bază de clientelism și nepotism

Potrivit unei declarații postată pe pagina de Facebook, cel puţin trei numiri prin hotărâri de Guvern din data de 28 iunie “ridică semne de întrebare”.

“Platforma România 100 constată că actualul Guvern continuă numirea de consuli români în străinătate pe criterii subiective, printr-un sistem bazat pe clientelism şi pe nepotism. Cel puţin trei numiri prin hotărâri de guvern din data de 28 iunie 2018, semnate de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnate de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ridică semne de întrebare asupra motivelor reale care stau în spatele acestor decizii. Este vorba despre Ioana Gheorghiaş, fiica unui acţionar al societăţii “Tel Drum” şi apropiat al lui Liviu Dragnea; Sorin Adrian Pîrvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu; şi de Anton Emmanuel Barbu, fiul fostului ministru al Culturii Daniel Barbu (ALDE)”, susţine Platforma România 100, în postarea de pe pagina de socializare.

În acest context, Platforma România 100 subliniază că pregătirea, experienţa şi relevanţa profesională trebuie să stea la baza numirilor în diplomaţie, nu relaţiile personale sau de rudenie.

“Diplomaţia românească suferă mult, aceste decizii contribuind adânc la degradarea imaginii ţării noastre pe plan extern şi la fragilizarea credibilităţii în relaţia cu partenerii noştri externi. Mai mult, aceşti consuli proaspăt numiţi, ca şi cei aflaţi deja în funcţie pot avea atribuţii în cadrul proceselor electorale la care românii din oraşele respective vor participa. Reamintim, de asemenea, că preşedintele ţării nu intervine în procesul de numire a consulilor generali, aceştia fiind numiţi de către Guvern. Ce îi recomandă pe cei numiţi în poziţii diplomatice strategice ale statului român, în afara faptului că sunt rude cu diverşi lideri ai coaliţiei de guvernare?”, mai scrie Platforma România 100.

Organizaţia spune că va fi vigilentă cu desfăşurarea procesului electoral în diaspora.

“Atragem, aşadar, atenţia asupra acestor numiri bazate pe nepotism şi asupra faptului că vom fi vigilenţi cu desfăşurarea procesului electoral în diaspora”, precizează sursa citată.

Hotărâri privind rechemarea şi numirea unor consuli generali au fost publicate joi în Monitorul Oficial, fiind vorba despre consulatele generale ale României la Strasbourg, Edinburgh, Cernăuţi şi Torino.

Astfel, Sabin Pop este rechemat din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Strasbourg, Republica Franceză. Sabin Pop îşi va încheia misiunea în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, iar începând cu data încheierii misiunii sale va fi numit consul general Sorin Adrian Pârvulescu.

Conform unei alte hotărâri, Anton Emmanuel Barbu a fost numit consul general, şef al Consulatului General al României la Edinburgh, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

De asemenea, Eleonora Moldova este rechemată din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Cernăuţi, urmând ca odată cu încheierea misiunii funcţia să fie preluată de Irina Loredana Stănculescu.

Tiberiu Mugurel Dinu este rechemat din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Torino, Republica Italiană, în locul său fiind numită Ioana Gheorghiaş.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă