Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rezerva de Aur a României, pe masa CCR: ,,O să facem ghiuluri şi inele''

CCR dezbate miercuri, sesizarea PNL și USR privind actul normativ pentru modificarea articolului 30 Legea 312/ 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României ( BNR).

Share

Andreea Andrei 0 comentarii

Actualizat: 26.06.2019 - 12:42

Proiectul inițiat de Liviu Dragnea și Serban Nicolae prevede ca BNR să repatrieze peste 90% din rezerva de aur a Românei din străinătate.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, la momentul sesizării CCR, că partidul său nu îşi doreşte ca aurul României să fie transformat în "ghiuluri şi inele".

,,Vom ataca la CCR legea privitoare la aducerea aurului în ţară. Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României, o să facem ghiuluri şi inele, asta a declarat domnul Bădălău", a spus Orban, citat de Agerpres. 

La rândul său, deputatul USR Cosette Chichirău afirma, în aprilie, că actul normativ nu va  trece de CCR. "Acest proiect va pica la CCR pentru că încalcă tratatul de funcţionare a UE, articolul 130", a spus aceasta. 

Potrivit Art 30. (1), Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente:
a) aur deţinut în tezaur în ţară sau depozitat în străinătate;
b) active externe, sub formă de bancnote şi monede sau disponibil în conturi la bănci sau la alte instituţii financiare în străinătate, exprimate în acele monede şi deţinute în acele ţări, pe care le stabileşte Banca Naţională a României;
c) orice alte active de rezervă, recunoscute pe plan internaţional, inclusiv dreptul de a efectua cumpărări de la Fondul Monetar Internaţional în cadrul tranşei de rezervă, precum şi deţinerile de drepturi speciale de tragere;
d) cambii, cecuri, bilete la ordin, precum şi obligaţiuni şi alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agenţiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan internaţional, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României;
e) bonuri de tezaur, obligaţiuni şi alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne străine sau de instituţii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României.

Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României va prezenta Guvernului şi Parlamentului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere, se mai arată în lege. 

 

Comentarii

loading...