15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăRemus Borza, condamnat definitiv, îl înlocuiește pe Darius Vâlcov

Remus Borza, condamnat definitiv, îl înlocuiește pe Darius Vâlcov

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, recent, că PSD intră într-o altă epocă în care se îndepărtează de tema justiţiei, iar fiecare persoană trebuie să îşi rezolve problemele penale pe cont propriu. În practică, Viorica Dăncilă nu renunță la cooptarea persoanelor controversate în Guvern. Astfel, premierul a decis să îl aducă în Guvern pe postul de consilier pe probleme economice pe Remus Borza. Acesta a fost administrator judiciar al Hidroelectrica. În februarie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să îl condamne definitiv pe Remus Borza la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Remus Borza a fost găsit vinovat de conflict de interese pentru că firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica, a încheiat contracte de asistenţă juridică cu casa de avocatură la care tot Remus Borza era asociat.

Remus Borza a fost ales, în 2016, pe listele ALDE dar, ulterior, s-a alăturat grupului paritdului condus de Victor Ponta. Ieri, Remus Borza, numit consilier onorific al premierului pe probleme economice, reformă şi fiscalitate, s-a înscris în PSD. Acesta a declarat că i se pare un pas firesc, în contextul în care a accepta să fie consilier al şefului Executivului. „Odata ce am acceptat să fiu consilier onorific, era un pas firesc. Am făcut-o dintr-un sentiment de solidaritate faţă de un partid care a făcut lucruri bune pentru România. PSD trebuie să vină cu strategie, să schimbe mesajul şi garnitura. Să îşi asume reforma statului, a marilor sistem publice. E momentul să luăm taurul de coarne. Pînă una alta, PSD trebuie să guverneze în beneficiul a 20 milioane de români”, a afirmat Remus Borza.

 

 

Vâlcov a demisionat din Guvern

Acesta vine practic să îi ia locul lui Darius Vâlcov care şi-a depus ieri demisia de la Guvern, din cunția de consilier de stat, fiind cel care gestionat domeniul economic. Spre deosebire de Borza, Vâlcov are doar o condamnare în primă instanţă, dar de opt ani de închisoare cu executare.

Darius Vâlcov a demisionat ieri din funcţia de consilier de stat al premierului după o discuţie care a avut loc dimineaţă şi care a fost convocată de premierul Viorica Dăncilă, anunţă surse guvernamentale. Oricum, Vâlcov, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, urma să fie demis zilele următoare. Peste zece zile, Înalta Curte începe apelul în procesul in care, în prima instanţă, Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare.

În urmă cu mai puţin de o săptămână, premierul Dăncilă a fost întrebată dacă Darius Vâlcov şi Anca Alexandrescu sunt oameni cu care mai poate colabora, replica ei fiind: ”Cu Anca Alexandrescu exclus. După cum ştiţi, este consilierul onorific pe probleme de comunicare în cadrul aparatului primului-ministru, mâine o voi  elibera din funcţie. Şi la partid la fel”, a replicat premierul, iar două zile mai târziu a elibrat-o din funcţie pe Anca Alexandrescu. Dăncilă a anunţat că va lua o decizie în curând şi legată de Darius Vâlcov. Între timp, însă, l-a numit pe deputatul Remus Borza consilier onorific pe probleme economice, reformă şi fiscalitate, domeniu de care se ocupa şi Vâlcov.

Atât Anca Alexandrescu cât şi Darius Vâlcov sunt consideraţi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea. Darius Vâlcov este considerat „creierul” măsurilor legisative importante din guvernarea PSD, printre care OUG 114 fiscală şi legea salarizării. Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, a recunoscut public, că Darius Vâlcov este unul dintre autorii programului economic al PSD. Darius Vâlcov, fost primar de Slatina şi fost membru al PD-L, a trecut la PSD, de unde a fost adus ca ministru al Finanţelor de către Victor Ponta. Vâlcov a avut însă o ”viaţă scurtă” ca ministru, pentru că imediat au apărut câteva dosare de corupţie şi luare de mită, instrumentate de DNA.

 

Oamenii lui Vâlcov, executați

 

Tot ieri, preşedintele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Mihaela Triculescu,  a fost demisă de la conducerea instituţiei, fiind înlocuită cu Mirela Călugăreanu. A fost schimbată din funcție și Adriana Cotel, șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Atât Triculescu cât și Cotel sunt apropiate de Darius Vâlcov, proaspăt demisionar din funcția de consilier al premierului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă