Regele Mihai a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire și va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat, a declarat luni președintele Klaus Iohannis.
„Onorăm cu profund respect memoria unei mari personalități a istoriei noastre — Regele Mihai I. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei. Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român. În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire”, a subliniat șeful statului, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, la ședința solemnă dedicată Regelui.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat luni că relația Regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată și a amintit momente cheie din timpul vieții fostului suveran.
„Relația Regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată. Pe 25 octombrie 2011, Majestatea Sa a susținut de la tribuna Parlamentului un discurs, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, înaintea instalării la putere a regimului comunist. Din perspectiva de azi, acest discurs poate fi considerat testamentul politic al Regelui Mihai 1. Majestatea Sa a subliniat atunci, printre altele, rolul fundamental al Parlamentului într-o democrație. (…) În același discurs, Regele Mihai a invocat valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii. Cele mai importante lucruri de dobândit după libertate și democrație sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere. Identitatea și demnitatea. Nu este întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim în ultima perioadă viitorul națiunii. Moartea Regelui Mihai ne-a îndurerat profund. A murit un om nobil, demn și curajos”, a spus Dragnea la ședința Parlamentului dedicată omagierii Regelui Mihai.
Regele Mihai I va rămâne în memoria colectivă ca o sursă de inspirație, un reper moral de neclintit, un îndemn permanent la curaj și tărie de caracter, a afirmat luni președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în ședința solemnă a Parlamentului.
„Astăzi, pentru a treia oară în istorie, Regele este din nou în Parlamentul României, alături de noi și în mijlocul nostru. Este prezent în gândul nostru, în credința noastră în democrație, în speranțele pe care ni le punem în viitorul națiunii noastre. De această dată, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă de inspirație, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj și tărie de caracter. Nu i-a fost dat Regelui Mihai să poarte în împrejurări oficiale coroana de oțel a României și nici să stea pe tronul regal într-o ceremonie solemnă. Am însă convingerea că Regele poartă acum pe frunte, în împărăția cerului, cununa celor drepți, după cum am convingerea că aici, pe pământ românesc, memoria noastră colectivă va fi de acum înainte tronul pe care Mihai I al României va rămâne pururi așezat”, a declarat președintele Senatului, în ședința Camerelor reunite, dedicată memoriei fostului suveran.
Regele Mihai rămâne în istorie, iar personalitatea sa vibrantă va continua să inspire generații întregi de români, a afirmat, luni, în Parlament, premierul Mihai Tudose.
„Regele Mihai rămâne în istorie și îi suntem datori. Este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost și rămâne Regele Mihai, despre curajul și demnitatea dovedite în momente cruciale ale istoriei recente a României sau despre puterea de a înțelege să renunți la binele personal în favoarea binelui public. Sunt convins că personalitatea vibrantă a Majestății Sale va continua să inspire generații întregi de români, care îl vor iubi cu sinceritate, așa cum și Regele Mihai și-a iubit întotdeauna poporul în acel fel unic în care numai un suveran poate să o facă”, a declarat Tudose, la ședința solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului, dedicată omagierii Regelui Mihai I.
Custodele Coroanei Române, principesa Margareta, a afirmat luni, la ședința solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului, dedicată omagierii Regelui Mihai I, că va continua să servească interesele fundamentale ale României și își va închina munca românilor din toate țările lumii.
„Începe un nou timp pentru Casa Regală. Cu aceleași valori și principii ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca și Regele Mihai, voi închina munca mea românilor din toate țările lumii. Coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituțiile fundamentale ale statului, pentru progresul țării, în cadrul Uniunii Europene și NATO. Regele a crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi. Pe lângă activitățile de consolidare a comunităților românești, pe lângă proiectele caritabile, familia mea și cu mine vom fi alături de instituțiile statului, în promovarea adevăratului chip al României și a intereselor ei pe plan internațional”, a spus principesa.