Premierul Viorica Dăncilă a spus că va participa la referendum pe motiv că este un susţinător al statului de drept şi al independenţei justiţiei.
Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă duminică va merge la vot şi dacă va vota şi le referendum. „Da. Voi participa duminică la vot şi voi vota la ambele, şi pentru alegerile europarlamentare, voi vota pentru imaginea României, voi vota pentru câştigarea demnităţii României pentru că, ştiţi, am fost europarlamentar nouă ani de zile, ştiu ce înseamnă lucrul în instituţiile europene, ştiu cât de important este să avem acolo oameni implicaţi, oameni care să lucreze pe directive, pe regulamente, în care să se regăsească şi obiectivele României şi ale românilor. Voi vota şi pentru referendum. Aşa cum am spus de fiecare dată, sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei, dar şi al drepturilor cetăţenilor, pentru că şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere de fiecare dată şi între toate trebuie să existe un echilibru”, a spus Dăncilă, aflată într-o vizită la Bacău.
Ulterior, Dăncilă a revenit și afirmat că, deşi a anunţat că va vota la referendum, nu a precizat modul în care va vota. „Am spus că merg la referendum, dar nu am spus modul în care voi vota, pentru că acest lucru îl vom stabili în cadrul partidului. Sunt un om care respectă partidul, linia partidului, iar modul în care voi vota va fi conform acestei linii. Acest lucru îl vom discuta în partid. Ceea ce se va decide în partid, acest lucru îl va face preşedintele executiv al PSD, care e premierul României. Nu voi ieşi public să spun cum voi vota la referendum. Votul e secret”, a declarat Viorica Dăncilă.
Poziția lui Liviu Dragnea
Participarea premierului la referendum este, însă, o contribuție pentru realizarea cvorumului de 30%, indiferent de modul în care va vota.
Liderul PSD Liviu Dragnea a spus, ieri, la Craiova, la o vizită de lucru legată de autostrăzi, că e „foarte bine” că premierul Viorica Dăncilă merge la referendum. „Asta e, ce autostrăzi! N-am citit știrile astea, nu aveam când”, a spus Dragnea, întrebat cum comentează anunțul premierului. „Dacă a zis așa, e foarte bine. Noi nu respingem întrebările de la referendum”, a adăugat liderul PSD, care a evitat să spună cum va proceda la referendum.
În continuare, chestionat mai departe dacă votează „da” sau „nu” la referendum, liderul PSD a afirmat „Hai să ajungem acolo. E culmea, iar vreţi să-mi facă ăştia un dosar? Că spun, influenţez … Lăsa-ţi-mă în pace! Eu de aia nu vorbesc despre refendum. Când au zis ei că am zis oamenilor să vină la vot, la referendum, m-au condamnat. Alţii au boicotat referendumul, sunt bine merci. Aşa că nu mai ştiu ce să spun”.
Precauția lui Liviu Dragnea vine din faptul că PSD nu susține referendumul, dar consilierii l-au sfătuit să nu folosească termenul ”boicot”. De altfel, în aparițiile anterioare, Liviu Dragnea a susținut că președintele Iohannis nu este interesat de întrebările de la referendum și a căutat un pretext pentru a face campanie alături de PNL.
PSD a pregătit o strategie de a bloca atingerea pragului de 30%, necesar pentru validarea referendumului. Concret, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), condusă de Constantin Mitulețu-Buică, un apropiat al lui Liviu Dragnea, a propus un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care cvorumul pentru validarea referendumului pe justiție s-ar fi mărit cu peste 200.000 de voturi. Premierul Viorica Dăncilă a refuzat, însă, aprobe ordonanța de urgență, deși în acest fel ar fi micșorat șansele întrunirii cvorumului la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis.
Îndemnuri la boicot
Mai hotărât, liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae a anunţat că va vota la alegerile europarlamentare din 26 mai, însă va refuza buletinele de vot pentru referendumul pe justiţie, precizând că nu vrea să fie complice la fals şi uz de fals. Social-democratul a adăugat că referendumul este ”o mare batjocură pe bani publici”, care costă peste 320.000 euro. ”Subliniez! Pe 26 mai, voi refuza buletinele de vot pentru falsul referendum şi mă voi asigura că în căsuţele corespunzătoare semnăturii mele se trage o linie! Nu sunt complice la fals şi uz de fals! Domnule Iohannis, domnule Cioloş şi diverşi alţii, puţini şi penibili, nu insistaţi cu această înşelăciune. Eu nu sunt de acord că pot fi graţiaţi criminalii, pedofilii, violatorii, tâlharii, hoţii, trădătorii, traficanţii de persoane sau de droguri! Pe 26 mai 2019 nu e niciun referendum. Doar o mare batjocură, pe bani publici! Mai mult de 320.000 de euro”, a conchis senatorul PSD.
Președintele PSD Giurgiu și ministrul economiei, Niculae Bădălău, apare într-o filmare realizată cu camera ascunsă când le vorbește primarilor că nu va vota la referendumul pentru justiție inițiat de Klaus Iohannis. „Îi văd, îi văd, îi simt. Ei se duc acolo și spun: ăla e de dreapta, ăla e de stânga, noi votăm cu ăștia. Dar e mai greu de conceput. Deci eu vă spun, eu unul la referendum nu aș vota referendumul. Nu aș vota vota pentru că nu simt că e o întrebare care chiar să mă preocupe. Asta e cauza pentru care nu susțin referendumul. Ok, vrei să-i întrebi pe români ceva. Hai să-i întrebăm lucruri serioase, de stat, de justiție, de…”, spune Niculae Bădălău, potrivit înregistrării.
Tăriceanu cere boicotarea referendumului
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că solicită electoratului să boicoteze referenumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, care nu este altceva decât un mijloc de a aduce mai mulţi oameni la urne şi de a favoriza PNL. ”Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia, atât de des invocate, au spus că nu este corect să se organizeze o altă manifestare electorală în ziua alegerilor pentru Parlamentul European. Aţi văzut cumva vreun oficial european, pe domnul Timmermans sau pe Junker, să spună un singur cuvânt despre acest referendum? Eu profit de ocazie să mă adresez electoratului din România să-i cer să boicoteze acest referendum pentru că el nu este un instrument de măsurare a popularităţii peşedintelui. Trebuie să mergem la alegerile pentru PE să dăm o opţiune pentru cei care pot să reprezinte cât mai bine România”, a declarat, marţi seară, la Antena 3, Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu a afirmat că ”aceste alegeri sunt mai importante decât cele din trecut”, miza fiind mai mare. ”Preşedintele încearcă să-şi favorizeze partidul, crezând că, dacă va fi o rată mai mare de participare, va obţine un scor mai mare, în speranţa – aşa cum am văzut în ultima vreme – ca rezultatul alegerilor, presupus unul defavorabil pentru coaliţia la guvernare şi favorabil pentru PNL, să creeze premiza unei răsturnări a Guvernului”, a mai declarat Tăriceanu.
Două întrebări pentru români
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat referendumul pe justiţie duminică, 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Alegătorii sunt chemaţi să răspundă cu „Da” sau „Nu” la următoarele întrebări:
1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”