Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, azi, transmiterea unei solicitări către Guvern pentru abrogarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei, cu excepţia propunerilor care au venit din partea Consiliului. Solicitarea a prefațat o întâlnire a magistraților cu premierul Viorica Dăncilă pe tema ordonanței 7/2019.
”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în soluţia postată pe ordinea de zi soluţionată a şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii de luni.
Chiar înainte de întâlnire, însă, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu se va renunţa la OUG 7 care a schimbat legile justiţiei, deşi unele lucruri care au creat nemulţumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate. ”Vreau să văd care sunt punctele care a creat această nemulţumire”, a mai spus premierul. Dăncilă a spus că înainte de adoptarea actului normativ consultarea s-a făcut de către ministrul Justiţiei cu cei din sistem, iar implicarea premierului vine doar după ce s-au exprimat numeroase nemulţumiri.
Polemică Oprișan – Dragnea
În schimb, Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD, a declarat că este nevoie de corectarea OUG care vizează justiţia, astfel încât să intre în nota legală şi constituţională, afirmând că Secţia pentru anchetarea magistraţilor trebuie să fie în subordinea procurorului general. ”După părerea mea, acest aspect, ca şi ceea ce s-a întâmplat cu DNA la un moment dat, trebuie reglementat, pentru că toate secţiile de procurori din România trebuie să fie sub Ministerul Public, sub procurorul general. Eu cred că această OUG trebuie pusă în nota legală şi constituţională. Eu cred că secţia pentru anchetarea magistraţilor trebuie să rămână componentă a Ministerului Public şi să fie sub jurisdicţia procurorului general ca să poată exista control ierarhic”, a mai spus vicepreşedintele PSD.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a răspuns, ironic, lui Marian Oprişan, spunând că nu are experienţa sa, atunci când vine vorba despre OUG pe justiţie, dar că din ce a înţeles articolul care a stârnit nemulţumiri e inspirat din regulamentul pentru desemnarea procurorilor europeni. ”Eu nu am experienţa dl Oprişan, deci mă abţin să comentez. Am văzut-o după aia şi acum o susţin. Dacă, din ce am înţeles, acel articol care a stârnit foarte multe nemulţumiri, a fost inspirat de regulamentul pentru desemnarea procurorilor europeni, care permite şi judecătorilor să devină procurori europeni. Dacă acel articol a generat atâtat nemulţumire, după întâlnirea de azi va exista o decizie a premierului şi a ministrului Justiţiei”, a declarat Liviu Dragnea.
Nemulțumiri în justiție
Între timp, nemulțumirile împotriva ordonanței s-au amplificat. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunțat că-şi suspendă activitatea între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 2 -8 martie, timp în care vor fi soluţionate doar urgenţele. Măsura este ca semn de protest faţă de modificările legislative.
Procurorul general Augustin Lazăr a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG de modificare a legilor justiţiei. În sesizare, procurorul general invocă: absenţa situaţiei extraordinare, subrogarea Guvernului în prerogativele constituţionale ale Parlamentului, încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Consiliului Superior al Magistraturii şi, prin aceasta, încălcarea art. 1 alin. (4) şi (5) din Constituţie, prejudicierea statutului constituţional al procurorilor, lipsa de previzibilitate, afectarea instituţiilor fundamentale. Încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituţie, încălcarea principiul neretroactivităţii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constituţie.
Proteste în marile orașe
Peste 10.000 de persoane au protestat, duminică seara, în Piaţa Victoriei, împotriva ordonanţei de urgenţă care modifică legile justiţiei. În zonă s-a aflat şi un dispozitiv de jandarmi, care au pus garduri în piaţă. Manifestanţii au scandat „Hoţii!”, „Justiţie, nu corupţie!”, „Demisia”, „PSD, ciuma roşie”. Circulaţia rutieră a fost închisă pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, pe un sens. Mii de oameni au protestat şi în marile oraşe din ţară, printre care Cluj, Sibiu, Timişoara, Iaşi, Bacău, Constanţa, Braşov. Jandarmeria Capitalei a precizat că pentru organizarea manifestaţiei nu au fost respectate reglementările legale în vigoare. Liderii USR şi PLUS s-au aflat în Piaţa Victoriei. Dacian Cioloş a declarat că trebuie organizate alegeri anticipate pentru a avea un nlou guvern legitimat politic, iar Dan Barna a declarat că România nu poate să ajungă o anexă a Rusiei pentru că Liviu Dragnea vrea să scape de dosar. Cioloş a anunţat că alianţa USR-PLUS va contesta săptămâna viitoare OUG 7 la toate Curţile de apel din ţară.
Timmermans, scrisoare către Dăncilă
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis, pe 22 februarie, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care îşi exprimă ”dezamăgirea” că problerma ordonanţelor de urgenţă nu a fost ridicată în întâlnirea pe care cei doi au avut-o pe 7 februarie, la Bruxelles.
”Dragă prim-ministru, vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă privind procedurile în cazul desemnării de către ţări a procurorilor Biroului procurorului european şi privind legile justiţiei în general şi în special pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general şi MCV, în particular. Prin urmare, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă”, se arată în scrisoarea transmisă de Frans Timmermans premierului Viorica Dăncilă, intrată în posesia Mediafax.