10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăPunct de vedere al CNIT cu privire la dezvăluirile lui Claudiu Năsui

Punct de vedere al CNIT cu privire la dezvăluirile lui Claudiu Năsui

Ținem să facem următoarele precizări, România liberă a preluat cifrele furnizate de Claudiu Năsui, ca cifre oficiale, venite din partea noului ministru al Economiei și Turismului. România liberă a subliniat încă din articolul publicat în ziar că actualul director al CNIT, Cristian Petrescu a revenit în funcție în cursul anului 2020, informație din care reiese în mod evident că nu poate fi responsabil pentru fapte petrecute în afara mandatului său.

În plus, România liberă a atras atenția în articolul inițial că un raport al Curții de Conturi arăta însă în 2013 și alte nereguli ale CNIT, precum diminuarea nejustificată a valorii construcțiilor aflate în patrimoniu sau utilizarea ineficientă a unor imobile proprietatea statului, ca urmarea transmiterii de folosință în condiții dezavantajoase pentru administratorul acestor bunuri. În mod evident, acestea nu sunt fapte ce pot fi imputate actualului director, care nu ocupa funcția la acel moment. 

Iată punctul de vedere al lui Cristian Petrescu:

„Povestea postată de Claudiu Năsui, actualul ministru al Economiei legată de Centrul Național de Învățământ Turistic (CNIT), preluată de presă în ultimele 2 zile, merită să fie demontată, pentru că este fix ca la Radio Erevan.

Afirmă dl. Năsui: CNIT nu a organizat cursuri înainte de 2017. Normal, pentru că anterior anului 2017 Compania nu era Centrul Național de Învățământ Turistic, ci Compania de Investiții în Turism. Nicio legătură cu școala. Abia în 2017 a redevenit, după o pauză de 8 ani, o companie de stat cu atribuții de școală de turism.

Eu am preluat mandatul de conducere a CNIT abia în februarie 2020, în debutul pandemiei iar acum sunt în derulare două proiecte europene, în care sunt formate 250 de persoane (de 10 ori mai mult decât în perioada anterioară). În plus, suntem în evaluare cu un alt proiect european, în care vom forma, pe competențe digitale, încă 150 de angajați în turism.

Afirmă bombastic dl. Năsui că valoarea salariului mediu al salariaților în cadrul CNIT este de 19.500 lei !!?!! Nu, domnule ministru, nu este de 19.500 lei cum susțineti în postarea preluată ca o gălușcă de toată presa, ci muuuuuult mai mică. Sunt salariați care au minimul pe economie, adică 1.800 de lei in mână. Ba chiar și pe acelea le-am redus, prin repartizarea salariaților pe proiecte, deci plătite din fonduri europene. Anexez ultimul stat de plată al societății, pentru o corectă informare.

Încă din perioada 1998 – 2002 CNIT se află în asociere cu două societăți private, iar sumele totale din buget aferente salariilor se referă la un număr de aproximativ 65 de angajați (totali ai asocierilor, inclusiv cei aparținând celor doua societăți private) și nu la cei doar 14 ce aparțineau și erau platiți de CNIT în 2019. Ați împărțit un buget de salarii al asocierii la 14 salariați în loc de 65 și e normal că v-au rezultat sume abracadabrante, menite să inflameze bunul simț al românului.

Toți acești salariați ai CNIT (pe lângă programele de formare pe care le derulează) au grijă ca bunurile din proprietatea statului, două hoteluri, trei restaurante, baza de agrement și 66.000 mp în nordul Bucureștiului, în valoare de peste 46 de milioane de euro, să fie exploatate așa cum trebuie de către asociații privați, tocmai ca să aducă venituri statului, adică românilor”. 

Articolul publicat de România liberă poate fi citit aici: Centrul Național de Tocat Bani 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă