Nu este vorba nici mai mult, nici mai puțin decât de unul dintre tartorii legilor justiției – celebrul Florin Iordache, ministrul „Altă întrebare”, în prezent deputat și membru al conducerii Camerei Deputaților. El a fost votat marți președinte al Consiliului Legislativ.
Pe lista de propuneri de președinți ai Consiliului Legislativ făcute de Birourile Permanente ale Parlamentului s-au aflat și numele fostului judecător al Curții Constituționale (CCR) Augustin Zegrean și numele actualului secretar general al Consiliului Legislativ, Ionuț Duli Mazalu. Zegrean a fost și el parlamentar din partea PD și a rămas un apropiat al liberalilor. La rândul său, numele lui Iordache a ajuns pe lista de posturi „călduțe la stat”, după ce el nu a mai fost pus pe listele de candidaturi pentru Parlament. Se pare că tentativa de spălare a imaginii, cu care PSD se laudă în prezent, nu a mers prea în profunzime.
Procedura parlamentară a fost, în stilul consacrat al PSD, „pe repede-nainte”. Depunerea de candidaturi s-a încheiat marți la ora 12, apoi au avut loc ședințele comisiilor juridice care au avizat pozitiv candidaturile, iar plenul a votat la ora 16.
Deputatul USR Silviu Dehelean a atras atenția că legitimitatea funcției de președinte al Consiliul Legislativ ar fi fost dată de alegerea sa de către următorul Legislativ, format după alegerile din 6 decembrie, însă PSD continuă să își pună oamenii fideli în posturi cheie. „Peste tot avem parlamentari, avem foști miniștri care au fost puși cu mâna acolo. Au sinecuri, au o viață liniștită la stat și, separat, servesc partidul atunci când este nevoie. (…) Nu avem reguli astfel încât să asigurăm accesul în aceste instituții a unor profesioniști care să nu fi făcut politică”, a declarat Dehelean pentru România liberă.
Mai mult decât atât, legea de organizare a Consiliului are niste vicii, cum ar fi că nu sunt precizate durata mandatului președintelui sau a președinților de secții și nu există o procedură de revocare. Fostul președinte al Consiliului Legislativ a stat în funcție aproape un sfert de secol, iar Iordache ar putea sta și el până la adânci bătrânețe.
În acest context, Dehelean a declarat pentru România liberă că urmează să depună în zilele următoare un proiect de modificare a legii, împreună cu alți parlamentari de la USR. „Sincer să fiu voi depune o inițiativă exact în ideea de a stabili o perioadă de mandat și de a stabili o procedură de revocare a președinților Consiliului Legislativ și președinților de secții pentru că e o lacună gravă să ai o numire fără perioadă și fără posibilitate de revocare”, a declarat Dehelean.
Ce face Consiliul Legislativ
Consiliul Legislativ dă, conform legii, avize consultative asupra proiectele de legi şi propunerile legislative supuse dezbaterii Parlamentului, dar și asupra proiectelor de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ care se supun spre adoptare Guvernului. Astfel, Consiliul verifică în primul rând constituționalitatea proiectelor, dar și dacă acestea sunt în concordanță cu alte legi aflate în vigoare, dacă se suprapun cu alte proiecte sau dacă conțin erori gramaticale sau logice.
Chiar dacă este consultativ, un aviz negativ din partea Consiliului poate influența votul în plen, ținând cont că parlamentarii se ghidează după astfel de recomandări.
„Lupul pus paznic la oi”
La rândul său, senatorul USR Florina Presadă susține că numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ ar însemna că „efectiv numai legile penalilor vor obține avize favorabile din partea acestei instituții”.
„Inițiativa mea care prevede încetarea de drept a contractului de muncă pentru personalul contractual din administrație care a obținut o condamnare penală definitivă pentru săvârșirea unei infracțiuni de corupție sau de serviciu, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei (cu executare sau cu suspendare), tocmai a luat aviz negativ de la Consiliul Legislativ. Pe scurt, Consiliul Legislativ spune că trebuie să păstrăm lupul paznic la oi!”, a scris Presadă pe Facebook.
Ea adaugă că ipotezele de lucru iterate de CL nu au niciun fel de legătură cu conținutul propunerii sale legislative, un text de altfel identic cu cel privind funcționarii publici. Motivarea avizului negativ arată clar că aprecierea CL este una de oportunitate, excedând atribuțiilor sale stabilite prin lege, susține senatorul USR. „Dacă acest lucru se întâmplă acum sub conducerea interimară a lui Toni Greblă, oare cum vor arăta aceste avize sub conducerea lui Florin Iordache?” se întreabă Presadă.