2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăPSD l-a salvat pe Tăriceanu de justiție

PSD l-a salvat pe Tăriceanu de justiție

Senatul a respins luni, în plen, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu.  S-au înregistrat 38 de voturi ”pentru”, 71 de voturi ”împotrivă” şi o abţinere. Votul a fost secret, cu bile, dar poziționările partidelor politice au arătat clar că PSD și ALDE au votat împotriva cererii de urmărire penală. În Senat sunt 136 de membri, PSD are singur majoritatea, cu 69 de reprezentanți. PNL are 25 de senatori, USR, 13, ALDE s-a bazat pe 12 voturi, UDMR are 9 senatori, iar senatori fără apartenență sunt opt.

În discursul ținut în fața plenului, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu,  a acuzat DNA că vrea să înceapă urmărirea penală pe numele său pentru că a criticat protocoalele secrete între DNA şi SRI, din cauza modificării legilor justiţiei şi înfiinţării Secţiei speciale de investigare a magistraţilor. Tăriceanu a amintit dosarul în care a fost achitat definitiv. „Există elemente concrete care să indice existenţa unui caz de retorsiune politică”, a mai afirmat preşedintele Senatului în legătură cu noul dosar. El a mai spus că, în faza premergătoare începerii urmăririi penale, parchetul nu i-a solicitat nicio relaţie, nu l-a audiat şi nu a consemnat punctul său de vedere.

 

Pozițiile partidelor

Senatorul liberal Florin Cîţu a declarat, în plen, că treaba PNL nu este să blocheze activitatea de urmărire penală şi judecată, ci să respecte separaţia puterilor în stat prin votul dat în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu. La rândul său, senatorul USR Edward Dircă a afirmat că Tăriceanu, timp de o jumătate de an, a trăit ”într-o bulă scutită de principiul constituţional potrivit căruia niciun cetăţean nu este mai presus de lege”.

În replică, liderul grupului PSD Şerban Nicolae a spus că a constatat că cei care s-au pronunţat pe acest dosar ar fi trebuit să o facă în ”cunoştinţă de cauză”, menţionând că ”nu s-a depăşit faza politică”. El a adăugat că DNA ”poate” că ar trebuit să dovedească cu documente acuzaţia că ”s-ar fi pretins mită”, iar Senatul ar trebui să ceară în cunoştinţă de cauză a tuturor celor care votează urmărirea penală a unei persoane şi nu ”din considerente politice, pentru că aşa s-a decis la partid”.

Săptămâna trecută, Comisia juridică de la Senat, dominată de PSD, a aprobat un raport favorabil începerii urmării penale pentru liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Parlamentarii ALDE au fost extrem de nemulțumiți de modul cum au procedat social-democrații. Din acest motiv, deputații ALDE au rămas în expectativă,  iar ședința Camerei Deputaților în care trebuia ales noul președinte a fost suspendată pentru o oră. Enervat, Tăriceanu a sunat-o pe Viorica Dăncilă, cea care este președinte interimar al PSD. A fost nevoie ca premierul să vină la Parlament, pentru o discuție cu  Tăriceanu. În urma discuțiilor, premierul a primit asigurări din partea lui Tăriceanu că ALDE va vota candidatul PSD pentru șefia Camerei Deputaților, adică pe Marcel Ciolacu. În schimb, social-democrații i-au dat asigurări lui Tăriceanu că îl vor sprijini la votul din plenul Senatului, care este decisiv pentru urmărirea sa penală. Șerban Nicolae a anunțat că senatorii PSD nu vor votat urmărirea penală.

 

Ce conține dosarul

Senatul a dezbătut raportul Comisiei juridice care recomanda avizarea începerii urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu. DNA a transmis, în 7 noiembrie 2018, Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic şi exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de ”multă maculatură”. 

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, după ce Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale păe numele său, că în prezent nu mai este o opţiune candidatura sa pentru alegerile prezidenţiale, deşi, în trecut, afirmase că este pregătit să-şi asume acest lucru.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă