Premierul Viorica Dăncilă vrea să pună în aplicare rezultatului referendumului pe teme de justiție, a anunțat vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. Concret, asta ar însemna ca Guvernul PSD să nu mai emită ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, iar Parlamentul să nu voteze vreo lege care să privească amnistia sau grațierea. Premierul Viorica Dăncilă a preluat și postul de președinte interimar al PSD, pe baza faptului că deține funcția de președinte executiv.
Conducerea PSD s-a întrunit, ieri, la două zile după pierderea alegerilor europarlamentare și la o zi după condamnarea și arestarea fostului lider Liviu Dragnea. Decizia a fost luată după ce mai mulți lideri ai PSD au recunoscut că asaltul asupra justiției a afectat scorul partidului la euroalageri. Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan a declarat după şedinţa conducerii PSD, că alegerile le-a pierdut ”PSDragnea” şi că acum e ”un alt PSD”. El a promis că discuţia despre justiţie în PSD a încetat.
Distanțarea de ”epoca Dragnea”, înfierată acum de liderii PSD care l-au susținut pe fostul lider, nu se oprește aici. Lia Olguța Vasilescu, o apropiată a lui Liviu Dragnea, și-a anunțat retragerea din funcția de purtător de cuvânt al PSD.
O altă preocupare a PSD este păstrarea majorității parlamentare. În ședința de partid, Viorica Dăncilă a dat asigurări că ALDE va rămâne în coaliție alături de PSD. Pe de altă parte, UDMR a anunțat, chiar înainte de euroalegeri, ruperea protocolului cu PSD.
Planuri pentru majoritate
În încercarea de a-și păstra majoritatea parlamentară, social-democrații îi invită înapoi în partid pe liderii care au fost excluși sau au demisionat în urma unor conflicte cu Liviu Dragnea. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat, ieri, o invitație către foștii membri ai PSD care au trecut la Pro România de a reveni în PSD. Printre social-democrații trecuți la partidul lui Ponta se numără Adrian Țuțuianu, Marian Neacșu, Mihai Tudose, Ioan Mocioalcă și Nicolae Bănicioiu. Ei au fost excluși din PSD după ce în septembrie 2018 au semnat o scrisoare prin care cereau demisia lui Liviu Dragnea de la șefia partidului, după care au trecut la Pro România. Firea a precizat că este o ”invitație personală” pe care o lansează foștilor colegi de partid să se întoarcă în PSD. ”Domnul Neacșu este un om competent. Pe vremea lui partidul a fost extrem de bine condus și echilibrat, la fel și domnul Mocioalcă și domnul Țuțuianu”, a declarat Firea. Gabriela Firea, care ieri a participat la ședința Biroului Politic al PSD, după care a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, a spus că dacă cei care au trecut la Pro România nu se întorc în partid, atunci ar fi firească stabilirea unei alianțe cu partidul lui Ponta. ”Să se stabilească o alianță între Pro România și PSD dacă acei colegi nu se întorc în partid. Este normal să existe întâlniri și să existe o strategie cu Pro România”, a adăugat primarul Capitalei.
Pe lângă guvernare, una din mizele conservării majorității este păstrarea șefiei Camerei Deputaților, deținută până acum de Liviu Dragnea. Carmen Mihălcescu a fost desemnată preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, până la alegerea unui preşedinte, a declarat Lia Olguţa Vasilescu. Ea a spus că s-a decis trimiterea la comisia juridică a solicitărilor PNL şi USR pentru constatarea încetării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea şi a celui de preşedinte al Camerei Deputaţilor.