10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăPoliticăProtestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația...

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au reproşat candidatului că are vederi legionare şi pro-ruse.
Manifestanţii din mai multe oraşe au scandat că nu vor fascism şi au cerut ca România să rămână o ţară pro-europeană şi pro-NATO. Sunt manipulaţi, a fost răspunsul lui Călin Georgescu. Între timp, ambasadoarea SUA ne-a transmis un mesaj tăios: America nu ne spune cum să votăm, dar nu ar trebui să considerăm alianțele drept garantate, potrivit Antena 1.

Pentru a doua seară la rând, manifestanţii care îl acuză pe Călin Georgescu de fascism şi apropiere de Moscova s-au adunat în centrul Bucureştiului. „Rusofil, pro-Putin, un discurs cu care nu mă pot identifica de nicio culoare”, spune o tânără. „Încercăm să atragem atenţia că direcţia în care trebuie să o luăm este către vest, către Bruxelles, nu către Rusia, către Moscova”, mărturiseşte un tânăr.

La ora 21:00, în Piaţa Universităţii au fost peste 1.000 de persoane care au scandat. Călin Georgescu consideră că protestatarii sunt influenţaţi de contracandidata sa. „Prin manipulare au fost scoşi tineri în stradă. Aşa cum i-a scos în stradă, aşa îi va scoate şi la război”, a declarat Călin Georgescu, candidat la preşedinţia României.

„Este extrem de dezinformat, extrem de halucinant şi extrem de nociv şi de periculos oricui, nu numai oamenilor de vârsta mea”, a spus un participant la protest.

Protestele au cuprins mai multe oraşe mari


Protestele s-au răspândit în mai multe oraşe mari. Oamenii s-au îndemnat pe reţelele sociale să iasă în stradă. „Trebuie să-mi apăr cumva libertatea, drepturile, ideile mele, viitorul meu. Şi nu numai al meu, al tuturor”, a spus un tânăr. „Mă sperie să nu mă întorc la ce am trăit toată tinereţea. Când a căzut Ceauşescu aveam 40 de ani. Şi nu mi-a plăcut regimul comunist nicidecum”, a mărturisit o femeie.

„Nu vrem să ieşim din UE, nu vrem să ieşim din NATO, credem în ştiinţă, credem în medicină, vrem ca România să performeze şi să meargă mai departe măcar la acelaşi nivel la care este acum”, e de părere un alt protestatar.

La Constanţa, oamenii s-au adunat în faţa prefecturii. Un protestatar a venit în scaunul cu rotile. „Nu pot să plec, ca o persoană cu dizabilităţi, dacă va ajunge dictator în ţara noastră”, a declarat tânărul. Tinerii s-au adunat şi în centrul Sibiului. „Avem nevoie să ştim istorie! Cu cât mai multă informare din surse sigure! Ne ajută să scăpăm! Avem nevoie de democraţie!”, spune altă tânără.

Protestele, în atenţia presei internaţionale

Protestele din România au captat atenţia şi presei internaţionale. The Guardian notează că rezultatul din primul tur a trimis o undă de şoc la Bruxelles. Mai multe publicaţii susţin că liderii europeni aşteaptă acum să vadă dacă România va urma Ungaria şi Slovacia, state unde liderii pro-ruşi s-au impus în alegeri.

O reacţie a venit şi din partea ambasadoarei SUA în România. „Statele Unite nu spun altor democrații pe cine să aleagă. Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la valoarea alianței transatlantice în ceea ce privește contribuția la construirea Europei și a României. (…) Războiul de agresiune al Rusiei a perturbat, cu adevărat, pacea în Europa. (…) Acum, mai mult ca oricând, nu ar trebui să considerăm alianțele drept garantate”, a declarat Kathleen Kavalec.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cutremur devastator în Tibet: cel puțin 95 de morți și 130 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a zguduit marți dimineața regiunea Tibet, la ora locală 9:05, în zona Tingri, poarta de acces spre Everest. Seismul s-a...

Armura prudenței: Cum să te ferești de capcanele economice ale anului 2025

Strategiile de supraviețuire financiară în 2025 sunt la îndemâna noastră, crede profesorul de economie Cristian Păun Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice...

Atenționare meteo: Vânt puternic și ploi moderate în următoarele zile, cod galben în zonele montane

Codul galben vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț, Suceava, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad și Bihor Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică...
Ultima oră
Pe aceeași temă