7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăPoliticăPensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate. Legea va fi atacată la...

Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate. Legea va fi atacată la CCR

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat în şedinţă comună, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, ceea ce teoretic înseamnă o reducere a costurilor de 57 de milioane de lei pe an. Decizia va fi atacată la Curtea Constituțională și pensiile vor fi plătite retroactiv, așa cum s-a mai întâmplat de altfel.

Marcel Ciolacu cântă de bucurie că la 11 zile de la preluarea mandatului a bifat deja un lucru promis și anume eliminarea pensiilor speciale. S-au înregistrat 382 voturi „pentru” şi 3 abţineri, iar 3 parlamentari nu au votat.

Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede proiectul.

Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare, mai stabileşte actul normativ.

În timpul dezbaterilor, senatoarea Diana Şoşoacă a protestat pe motiv că nu i s-a dat cuvântul, încercând să-i ia microfonul preşedintelui de şedinţă. „Vreau şi eu să vorbesc. E dreptul meu să vorbesc”, a spus senatoarea, care a protestat cu un fluier. „Lăsaţi circul, nu ne intimidaţi. Respectăm regulamentul”, a replicat Alfred Simonis, care conduce şedinţa.

Ciolacu atacă PNL

Ciolacu le-a transmis celor de la PNL că au avut 4 premieri și nu au rezolvat aceste probleme.

”Eu în cele două mandate mi-am dat demisia, nu sunt beneficiar de pensie specială. Dacă ar fi făcut toți parlamentarii acest lucru, nu am mai fi dat vina unii pe alții. A existat o guvernare de dreapta în România. Au fost 4 prim-miniștri ai celor de la PNL, aveau suficient timp să taie pensiile speciale. Am început cu pensiile parlamentarilor, este o chestiune firească. Nu poți să ceri altor categorii să renunțe și parlamentarii să aibă pensii speciale. Cu o largă majoritate am terminat cu pensiile speciale la parlamentari. Urmează cumulul pensie-salariu. Mai mult, o să vină, s-au convenit și ultimele trei amendamente cu Comisia Europeană și închidem în această săptămână discuția cu toate pensiile speciale. Se termină și cu angajații din Parlament. Trebuie să înțelegem că nevoile noastre personale sunt cu totul și cu totul altele în societatea românească.”, a spus Marcel Ciolacu.

Decizia va fi atacată la CCR

Întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla dacă legea privind desființarea pensiilor parlamentarilor e atacată la CCR, Nicolae Ciucă a spus că ”trebuie să lăsăm să se deruleze procedura și în funcție de procedură și decizia CCR, se va proceda cum am procedat pe fiecare dintre legile care au fost întoarse de la CCR, cu modificarile de la Curte”.

Cătălin Drulă, șeful USR, spune că legea pensiilor speciale va pica la Curtea Constituțională.

,,Proiectul nostru, cu exact același conținut ca cel pe care îl votăm astăzi, a fost depus în 6 mai 2022. Ceea ce ați făcut a fost să permiteți acestor pensii să mai fie plătite încă un an și două luni. Am făcut un calcul – erați la o masă, recent, cu domnii Adrian Năstase, Tăriceanu, Văcăroiu, Florin Georgescu – ne-au mai costat de atunci 600.000 de lei pensiile acestor domni pentru că nu ați vrut să votăm proiectul USR. În timpul în care vorbim, la Senat stă blocat, în Comisia juridică, de aproape doi ani de zile, proiectul de abrogare a unei noi categorii de pensii speciale, cele ale primarilor. Domnule Ciolacu, din păcate pentru dumneavoastră și din fericire pentru țara asta, oamenii vă vor judeca după fapte, nu după vorbe. Iar faptele arată că blocați sistematic eliminarea pensiilor speciale, că ați copiat proiectul USR și ați servit niște mingi celor de la CCR ca poate să fie declarat neconstituțional ceea ce votăm astăzi. Oricum, vorbim despre 700 de beneficiari de pensii speciale. Celelalte 210.000 de pensii speciale – precum cea a domnului Ciucă, care va fi salvată în plenul care urmează peste o oră -rămân în vigoare.”, a declarat Cătălin Drulă.

Deputata Violeta Alexandru, reprezentant al Partidului Forţa Dreptei, a criticat, în plenul reunit al Parlamentului, proiectul de lege privind pensiile parlamentarilor.

„Proiectul este iniţiat de un singur om de la PSD, ceea ce arată că nu există un acord între cele două partide de la guvernare ca să susţină acest proiect. Asta este prima observaţie pe care o fac. Halal guvernare şi coerenţă în interiorul Guvernului! Deputaţii Forţa Dreptei vor vota pentru desfiinţarea acestor indemnizaţii care sunt peste pensia pe contributivitate şi o spun pentru cei care ne privesc – nu aţi rezolvat situaţia celor care un număr de ani în Parlament nu au avut contribuţiile plătite, dar nu este treaba mea, este treaba celor care conduc această instituţie să o rezolve. Cert este că aceste indemnizaţii sunt peste pensia pe contributivitate şi, în mod evident, atâta vreme cât nu faceţi dreptate pentru sistemul public de pensii, nu avem cum să susţinem un cadou, un privilegiu al unor parlamentari peste pensia pe contributivitate”, a declarat Alexandru.

Președintele AUR, George Simion, susține că legea privind pensiile speciale nu o să rezolve problema pe fond.

„Mai aveaţi un coleg al dumneavoastră, Rareş Bogdan, l-aţi trimis la Bruxelles. Grijă mare, să nu-l mai trimiteţi şi a doua oară. Se bătea cu pumnul în piept ca să ia voturile românilor: în 30 de zile vom tăia pensiile speciale. Rareş Bogdan, eşti pe aici? Joacă colegii tăi în continuare acelaşi teatru ieftin. Exact ca şi Caţavencu faceţi acum cu fondurile europene. Să-şi vadă Europa de trebile ei şi legea pe care o votăm e admirabilă, e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire, pentru că nu o să taie pensiile speciale ale parlamentarilor, cel mult o să păgubească cu încă 14 milioane de euro bugetul de stat, pentru că atâta au primit despăgubiri cei care au acţionat în instanţă. Trebuie eliminate toate pensiile speciale, sunt români care trăiesc sub pragul de sărăcie, dincolo de ce vedeţi dumneavoastră la cantina Parlamentului. Soluţia reală, viabilă, care opreşte învrăjbirea românilor contra români, este să măriţi şi pensiile bazate pe contributivitate, dar nu o să faceţi asta, din păcate”, a spus George Simion.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...

Horoscop 25 decembrie 2024. Atmosfera pare apăsătoare

Horoscop 25 decembrie 2024. Astăzi, atmosfera pare apăsătoare, influențând fiecare zodie într-un mod unic. Horoscop 25 decembrie 2024 România Liberă îți prezintă horoscop 25 decembrie 2024....

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...
Ultima oră
Pe aceeași temă