Deși mulți primari, inclusiv PSD, critică modul în care este alcătuit bugetul pe anul 2019, spunând că orașele pe care le conduc vor pierde bani, primarul PSD din Constanța, Decebal Făgădău, afirmă contrariul. În opinia sa, bugetul pe anul 2019 este unul care va aduce bani Constanței, nu îi va lua. Recunoaște însă că a pierdut 70 de milioane de lei în urma reducerii impozitului pe venit, dar speră să recupereze acești bani în doi sau trei ani.
Declarațiile lui Decebal Făgădău vin după ce primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, la un post de televiziune, că orașul Constanța este cel mai lovit de măsurile PSD. Făgădău l-a contrazis, a lăudat Guvernul și nu a pierdut ocazia să îl atace pe primarul din Cluj, Emil Boc.
„Guvernul condus de alianța PSD-ALDE este un guvern care dorește să facă descentralizare cu adevărat, pentru că sunt multe inegalități la nivel național. Un municipiu așa cum este municipiul Cluj-Napoca, după ce a dirijat multe din resurse, pe vremea guvernării domnului Emil Boc, către zona Cluj, în infrastructură, în garanții de stat și așa mai departe, a avut grijă să transfere către autoritatea centrală alte cheltuieli, cum ar fi cultura. De exemplu, Opera din Cluj este finanțată de la București, adică din banii noștri, ai tuturor, ceea ce nu este normal, pentru că, pe de altă parte, Muzeul de Artă din Constanța, care, din punctul meu de vedere, depășește orice muzeu de nivel național, este finanțat din bugetul consiliului local, adică din banii autorităților publice locale. Tocmai de aceea, se va face o echilibrare la nivelul întregii țări a surselor și cheltuielilor, cu alte cuvinte a banilor și responsabilităților autorităților locale.“, a spus Decebal Făgădău.
Acesta a greșit, în primul rând pentru că Opera Română din Cluj este finanțată încă de la înființare, de circa 100 de ani, de la București, în al doilea rând pentru că Muzeul de Artă din Constanța nu este finanțat de către Primăria Constanța, ci de Consiliul Județean Constanța.
Constanța a pierdut 70 de milioane de lei
Edilul recunoaște că orașul a pierdut 70 de milioane de lei anul trecut, după ce impozitul pe venit s-a redus de la 16 la 10%. Este o sumă importantă pentru Constanța, care în 2018 și-a bugetat venituri de circa 488 milioane de lei și cheltuieli de 758 de milioane de lei. Un deficit de funcționare imens, care este acoperit de un excedent contabil din anii trecuți, bani pe care, spune primarul, i-a pus deoparte pentru că primăria era implicată în litigii în valoare de circa 250 de milioane de euro. Fără acest excedent însă, bugetul nu se putea închide pe zero. Edilul a subliniat însă că măsura a fost bună pentru economie, chiar dacă a adus pierderi orașelor, și că speră că recupereze această sumă în doi, maximum trei ani.
„Cu această schimbare de repartizare, 60 la sută din impozitul pe venit, sunt convins că municipiul Constanţa va recupera în doi ani, trei ani de zile cel mult, ceea ce a pierdut în decursul anului 2018“, a punctat liderul PSD.
Crede că toate primăriile vor avea mai mulți bani
Decebal Făgădău a precizat că Asociaţia Municipiilor a solicitat alocarea unei cote de 60 la sută din impozitul pe venit, 20 la sută să meargă către consiliile judeţene, iar 20 la sută să rămână tot la dispoziţia autorităţilor locale.
„Poziţia Asociaţiei Municipiilor a fost una serioasă şi constructivă, consecventă absolut de fiecare dată. S-a materializat ultima întâlnire în luna noiembrie a anului 2018 printr-o solicitare pe care noi am adresat-o Ministerului Finanţelor Publice, domnului ministru Teodorovici, aceea de a aloca din impozitul pe venit către municipiile din România o cotă de 60%. Cu alte cuvinte aceasta a fost solicitarea noastră încă din noiembrie anul trecut. Iată că astăzi, cel puţin conform declaraţiilor, o cotă de 60% revine municipiilor, oraşelor şi comunelor, 20% merge către Consiliul Judeţean, iar restul de 20% rămâne tot la dispoziţia autorităţilor locale pentru echilibrarea eventualelor dezechilibre pentru că trebuie să recunoaştem sunt localităţi, că vorbim despre comune, oraşe sau municipii unele o duc mai bine, altele o duc mai puţin bine. Rămâne la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru echilibrare“, a explicat Făgădău.
Acesta a subliniat că, în această situaţie, toate primăriile vor înregistra o creştere a veniturilor. „Cred că structura bugetului de anul acesta, prin această schimbare de procente de repartizare a impozitului pe venit, va aduce un plus către municipiul Constanţa întrucât schimbarea anterioară, de la finele anului 2017, a avut un impact negativ asupra veniturilor municipiului Constanţa în ceea ce priveşte alocarea din cota pe impozitul pe venit. De ce? Impozitul pe venit a fost redus ca procent de la 16 la 10 la sută, ceea ce înseamnă o scădere procentuală de 37,5%. Lucrul acesta s-a întâmplat la nivelul întregii ţări. Cu alte cuvinte, cei care au avut o parte mai mare din buget alcătuită din impozitul pe venit au pierdut mai mult şi aici fac referire în primul rând la motoarele economice ale României. Din punctul acesta de vedere da, Constanţa se numără printre cei care au pierdut mai mult“, a explicat primarul Constanţei.
Cheltuieli sociale
Primarul a mai spus că vor fi transferate la bugetul local cheltuielile sociale şi a făcut o inventariere a acestora, concluzia fiind că este vorba despre sume mici.
„M-am apucat încă de ieri, de când am văzut rezultatul discuţiilor şi am primit o notă oficială din partea domnului ministru al Finanţelor, o notă adresată atât Asociaţiei Municipiilor, cât şi Asociaţiei Comunelor din România, Asociaţiei Oraşelor din România şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, o notă în două puncte în care ni se spune că decizia este 60-20-20, la punctul 1, iar la punctul 2 se spune că pentru o responsabilizare a utilizării acestor fonduri suplimentare vor fi transferate cheltuieli sociale“, a precizat Făgădău.
El a spus că în municipiul Constanţa sunt 2.184 de persoane cu dizabilităţi, iar pentru ajutoarele sociale sunt depuse 203 dosare.
Constanța, „oraș” bogat cu străzi de noroi
În ciuda declarațiilor pozitive, lucrurile în Constanța nu arată foarte bine. Primarul a declarat în mai multe rânduri că orașul este unul „bogat“, care își permite, de exemplu, cheltuieli considerate extravagante, cum ar fi toalete publice de 50.000 de euro bucata și borduri de marmură. Cu toate acestea, zeci de străzi sunt încă la stadiul de pământ, deși ele trebuiau să fie asfaltate până în 2018, potrivit promisiunilor primarului. De asemenea, multe alte investiții promise sunt abandonate sau nu au fost începute.
De exemplu, construcția unei parcări subterante în centrul orașului, a patru parcări supraterane și a unora în cartiere. Întrebat de ce nu au fost duse la îndeplinire promisiunile, primarul a fost sincer: „Aia a fost în campanie“, a spus el.
Clujul, de două ori mai bogat
Cifrele arată însă că orașul Constanța nu este atât de bogat pe cât spune primarul PSD. Cum spuneam, bugetul pe 2018 prevede venituri de circa 488 milioane de lei și cheltuieli de 758 de milioane lei. Spre comparație, Primăria Cluj-Napoca a bugetat venituri de 828 de milioane lei în 2018 și cheltuieli de 1.193 de lei. Diferența, în ambele cazuri, este acoperită din excedente.