13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăPrezență masivă la euroalegeri. Referendumul pentru justiție a depășit pragul de 30%

Prezență masivă la euroalegeri. Referendumul pentru justiție a depășit pragul de 30%

30,01% din alegători au votat la referendumul pentru justiție, la ora 17.17 potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC). În acest fel, s-a întrunit pragul de validare pentru referendum de minimum 30%. Pentru validarea referendumului, este necesar ca 25% din voturi să fie valabile. 

La ora 17.00, prezența la vot la alegerile europarlamentare este de 35,07%, iar la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis – 29,11 %. Pragul de prezență pentru ca referendumul să fie validat este de 30%. Prezența la urne este una record, depășind-o pe cea de la europarlamentarele din 2014, când la închiderea urnelor aceasta a fost de 32,16%. De asemenea, este mult peste cea de parlamentarele din 2016, când la ora 17.00 prezența a fost de 30.81%.

La ora 16.00, prezența la vot la alegerile europarlamentare era de 31,29%, iar la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis – 25,90%. Până la ora 16.00, la europarlamentare au votat 5.717.682 de persoane, iar la referendum – 4.733.184. Prezența a fost mult peste cea de parlamentarele din 2016, când la aceeași oră a fost de 27,07%. De asemenea, este mult mai mare decât prezența de la ora 16.00 de la europarlamentarele din 2014, când a fost de 18,41%. Cea mai mare prezență se înregistra în județe precum Cluj, Sibiu, Ilfov sau Brașov.

Faptul că prezența la vot va fi una record a devenit evident încă din prima parte a zilei.  La ora 12.00, prezența la vot la alegerile europarlamentare era de 15,06 %, iar la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis – 12,16%. Prezența la euroalegeri era mult peste cea de la parlamentarele din 2016, când la aceeași oră era de 12,47%. La ora 13.00, prezența la vot la alegerile europarlamentare era de 19,75 %, iar la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis – 16,08%. Prezența la euroalegeri era mult peste cea de la parlamentarele din 2016, când la aceeași oră era de 16,68%. La alegerile europarlamentare din 2014, prezența la ora 13.00 era de 12,54%.

Până la ora 14.00, au votat 23,91% dintre alegători pentru alegerile europarlamentare şi 19,61% pentru referendumul pe justiţie iniţiat de Klaus Iohannis. Prezența era mult peste cea de parlamentarele din 2016, când la aceeași oră a fost de 20, 35%. De asemenea, era mai mare decât prezența de la ora 16.00 de la europarlamentarele din 2014, când a fost de 18,41%.

 

Prezență mai mare în urban

Până la ora 15.00, au votat 27,68% dintre alegători pentru alegerile europarlamentare şi 22,83% pentru referendumul pe justiţie iniţiat de Klaus Iohannis. Prezența era mult peste cea de parlamentarele din 2016, când la aceeași oră a fost de 23,67%.

Ce s-a schimbat, în schimb, pe parcursul zilei, a fost clasamentul județelor în funcție de prezența la vot. Dimineață, prezența cea mai mare se înregistra în fiefurile PSD precum Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița sau Olt. În schimb, în jurul orei 13.00, tendința a început să se inverseze – clasamentul prezenței la vot fiind dominat de fiefuri de dreapta precum Ilfov, Cluj, Sibiu sau Brașov. Spre dosebire de alte alegeri, prezenţa la scrutinul de duminică a fost mai mare în mediul urban decât în mediul rural.

La mai multe secţii de votare din oraşele ţării, dar şi din Bucureşti cozi, zeci de oameni aşteptând să-şi exercite dreptul la vot. Cozi au fost semnalate la mai multe secţii de votare din Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu sau Constanţa.

Secţia de votare organizată în staţiunea Mamaia, din judeţul Constanţa, a rămas fără buletine de vot, după ce sute de persoane au votat pe listele suplimentare, procesul electoral fiind oprit în jurul orei 15.00.

Buletinele de vot au fost suplimentate în cele două secţii deschise în Complexul Studenţesc din Timişoara, după ce un număr mare de tineri au mers la vot. De altfel, în faţa secţiilor s-au format cozi uriaşe.

 

Acuzațiile și solicitările politicienilor

Opoziția a susținut că ar fi existat tentative de scădea prezența la referendum (pentru care pragul de validare este de 30%). Preşedintele PNL Ludovic Orban a semnalat insistenţa operatorilor de tabletă din secţiile de votare în a-i determina pe români să nu se înregistreze la votul pentru referendum şi a cerut reprezentanţilor liberali din secţii să monitorizeze dialogul dintre aceşti operatori şi din cetăţeni, asigurându-se că nu sunt influenţaţi alegătorii să nu voteze la referendum.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor care stau la cozi ca să voteze cerându-le acestora să nu-şi piardă răbdarea şi să nu renunţe la acest drept. Şeful statului a solicitat autorităţilor soluţii pentru ca toţi românii să poată vota duminică. În același timp, Alianța 2020 USR – PLUS a solicitat prelungirea programului de votare.

În schimb, social-democraţii au atras atenţia că, în majoritatea secţiilor de votare, operatorii de tabletă ar fi insistat ca cetăţenii să voteze şi la referendum, iar în multe secţii de votare nu a fost trasă bară, pe listele persoanelor cu drept de vot la referendum.

 

 

Avertismentul MAI

Ministerul Afacerilor Interne avertizează asupra unor posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de votare, MAI transmiţând o adresă către STS în care sesizează situaţia, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori asupra modului cum sunt selectate şi opţiunile de vot ale alegătorilor.

 

Cozi la secțiile de votare din străinătate

Românii din străinătate s-au prezentat să voteze de la primele ore ale dimineţii, la mai multe secţii de votare fiind cozi. La fel ca la alegerile prezidențiale din 2014, au existat probleme cu votul din diaspora. La Bruxelles, sute de oameni au stat la rând pentru a vota la secția consulară a României, iar coada s-a întins pe trei străzi. 

Mii de oameni au stat la coadă și la Barcelona, pentru a vota, românii plângându-se că sunt sabotați pentru că nu au fost amenajate mai multe secții de votare. O coadă uriaşă s-a format la singura secţie de votare amenajată în Valencia (Spania), românii aşteptând în medie patru ore. Mai mulţi spanioli s-au oprit din drum şi i-au întrebat pe români ce au păţit de s-au adunat în număr atât de mare. La Castellón, în Spania, sute de români care stau la coadă pentru a vota au început să strige „Hoţii” şi „Ruşine să vă fie!”, nemulţumiţi de faptul se înaintează foarte greu cu votul.

Sute de oameni au așteptat la coadă la secţia de votare deschisă la Harrow Council din Londra, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare. Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra sau Antwerp, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că depune plângere penală împotriva ministrului de externe Teodor Meleșcanu pentru că se încearcă împiedicarea exercitării dreptului la vot de către românii din diaspora, nevoiți să stea la cozi imense. El mai spune că ministerul a refuzat să crească numărul secțiilor de votare deși se știa că există o intenție de vot masiv în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a susținut că activităţile din secţiile de votare se desfăşoară în parametri normali, înregistrându-se doar ”incidente izolate”. MAE afirmă că au fost situaţii punctuale când au ajuns simultan cinci autocare cu alegători la aceeaşi secţie de votare sau momente când urnele de vot au fost umplute şi s-a aşteptat schimbarea lor. MAE precizează că numărul secţiilor de votare amenajate în străinătate este mult mai mare decât la alegerile precedente.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă