35 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăPoliticăLive Prezența la vot la europarlamentare și la locale, iunie 2024

Live Prezența la vot la europarlamentare și la locale, iunie 2024

Până la ora 12:20, la europarlamentare au votat 3.468.428 de români, prezența fiind de 19,25%.

Prezență la urne

19,25 %

Înscriși pe liste permanente

18.016.674

Votanți pe liste permanente

3.279.246

Votanți pe liste suplimentare

186.662

Votanți cu urnă mobilă

2.520

Total votanți

3.468.428

De asemenea, la alegerile locale au venit la urne până la această oră 3.331.003 români, prezența fiind de 18,42%.

Prezență la urne

18,42 %

Înscriși pe liste permanente si complementare

18.079.046

Votanți pe liste permanente si complementare

3.244.819

Votanți pe liste suplimentare

84.114

Votanți cu urnă mobilă

2.070

Total votanți

3.331.003

Primele rezultate exit-poll la ora 11:00 (surse politice)

ACTUALIZARE 12:40 Conform surselor politice, primele rezultate exit poll la alegerile europarlamentare la ora 11:00 sunt următoarele:

Alianța PSD-PNL – 51%

AUR – 18%

Alianța Dreapta Unită – 12%

ACTUALIZARE 12:33 Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a votat, duminică, 9 iunie, în landul Hanovra al Germaniei. Șefa Comisiei Europene a promis, în această calitate, să întărească democrația europeană, să asigure prosperitatea și și să accentueze apărarea blocului. Ursula von der Leyen candidează la un nou mandat în fruntea Comisiei Europene.

“Să facem casa noastră comună, Europa, mai puternică decât niciodată”, a spus Ursula von der Leyen, la ieșirea din secția de vot.

Update 12.30 – Sebastian Burduja a votat

Scrutinul electoral din 9 iunie 2024, Bucuresti. Inquam Photos / Ovidiu Micsik

„Am votat pentru viitor, am votat pentru schimbare, am votat pentu toţi bucureştenii”, a declarat Sebastian Burduja, la ieşirea de la vot.

Gabriela Firea a votat miercuri în jurul orei 11:00 la alegerile locale și europarlamentare.


Am votat cu gândul la oamenii care vor să aibă din nou parcurile curate, care vor să vadă că pe șantiere se lucrează, că sunt rezultate privind fluidizarea traficului și termoficarea.

Am votat cu mult optimism pentru că Bucureștiul este un oraș atât de frumos, dar care în ultima perioadă a fost abandonat, a declarat Gabriela Firea.

Candidatul PSD pentru București a fost însoțit la vot de către președintele formațiunii, Marcel Ciolacu.

Capitala are nevoie de o schimbare, așa cum spunea doamna Firea, cred că am depășit momentul în care Bucureștiul are în acest moment lozinci, nevoi primare și dușmani imaginari. A venit timpul să avem primar general și primari de sectoare care să conlucreze

a declarat președintele PSD.

Ora 9,28: Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care candidează ca independent susținut de Alianța Dreapta Unită pentru un nou mandat, a declarat duminică la ieșirea din secție că a votat ”împotriva mafiei imobiliare”.

Ora 8,50: Cristian Popescu Piedone, care este candidat la funcția de primar general al Capitalei, a votat duminică împreună cu fiul său, Vlad Popescu Piedone, care candidează la Primăria Sectorului 5.

„Am eu informaţii sigure că oamenii o să migreze de la mare şi de la munte şi vor veni pe ultima sută de metri. Primarul general şi predarea ştafetei la sectorul 5 lui Vlad Popescu Piedone se va face între orele 20.00 şi 22.00. Cine va avea responsabilitatea unui exerciţiu democratic la vot va lăsa secţia să funcţioneze până la orele 24.00, şi mă refer la reprezentanţii politici în secţiile de vot”, a declarat Cristian Popescu Piedone.

Prezența de vot în rândul cetățenilor României a depășit deja 10 la sută, la ora 10.30, în dimineața zilei de 9 iunie 2024.

Cea mai mare prezență la vot, în procente, la ora 10.30, era în județul Teleorman. În țară, deci cu excepția Bucureștiului, prezența la vot depășea chiar 11 la sută. În schimb, printre cele mai mici prezențe la vot, în procente, era cea din Municipiul București, iar dintre cele șase sectoare, cea mai redusă prezență era în Sectorul 6 al Capitalei.

Prin tradiție, în România, populația din marile orașe merge la vot în a doua parte a zilei.

O serie de lideri politici, printre care Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, au îndemnat românii, chiar în dimineața de 9 iunie, să voteze în număr cât mai mare, astfel încât rezultatul votului să fie cât mai reprezentativ.

Cetățenii români care votează la secții din afara României vor vota doar pentru Parlamentul European. De asemenea, cetățenii aflați în România dar în altă localitate decât cea de reședință pot vota doar pentru Parlamentul European. Acesta este motivul pentru care procentul de prezență la vot, pentru alegerile locale din România, este permanent mai mic decât cel pentru alegerile europarlamentare.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Viitorul în materie de desk work – birourile reglabile pe înălțime. Iată ce vor schimba acestea!

Multe se vor schimba în viitorul apropiat, în materie de muncă în fața ecranelor, la birou. Printre altele, se remarcă interesul pentru a dota...

VIDEO. Tenorul ŞTEFAN von KORCH în premieră în recital la MARIA RADNA open air

Lipova Symphonic City MARIA RADNA open air – unul din cele mai mare evenimente în aer liber dedicate muzicii culte din ţară, îl va...

Zece sfaturi pentru alegerea băuturilor în funcție de dimensiunea nunții tale

Planificarea nunții este o aventură plină de decizii importante, iar una dintre ele este alegerea băuturilor. Indiferent de mărimea evenimentului, trebuie să te asiguri...
Ultima oră
Pe aceeași temă