Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA are o semnificație specială, întrucât ea este programată la 30 de ani de la căderea comunismului în România.
Analistul de politică externă Valentin Naumescu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, explica, marți seară, la un post de televiziune, că președintele Donald Trump ar fi urmat să vină și el în vizită la București, în anul 2019. Întrucât acest lucru nu s-a realizat în 2019, vizita liderului de la Casa Albă în România va avea loc, probabil, în anul 2020.
Evident, contacte între autoritățile de la București și de la Washington au loc permanent, pe toate nivele ierarhice, dar primirea unui șef de stat al României la Casa Albă simbolizează continuarea sprijinului SUA pentru România.
Poate cel mai important domeniu de cooperare între România și SUA, care a început chiar mai înainte de primirea României în NATO, este cel militar.
În prezent, bugetul Apărării a atins, în România, nivelul de 2 la sută din PIB – nivel solicitat chiar de președintele Trump, dar pe care nu toate statele membre NATO îl asigură, iar pe baza acestui buget, partea română derulează o serie de achiziții pentru Apărare, foarte multe dintre ele referindu-se la armament de fabricație americană. Unul dintre cele mai cunoscute exemple în acest sens este cel al avioanelor de luptă F-16, deja intrate în dotarea Forțelor Aeriene ale României. În urma acestei achiziții, România a obținut și promisiunea SUA că va fi implicată în programul avioanelor F-35.
La rândul lor, Statele Unite au trimis, în ultimii ani, contingente tot mai numeroase de militari, însoțiți de tehnică de luptă, în România, acest lucru fiind necesar și ca măsură de protecție a Flancului Estic al NATO în fața politicii agresive a Rusiei, mai ales după ocuparea peninsulei Crimeea.
România a reușit să se afirme nu doar ca beneficiar, ci și ca furnizor regional de securitate, atât în cadrul NATO cât și în parteneriat bilateral cu SUA. Unele dintre cele mai dure misiuni la care militarii români au cooperat cu cei americani au fost cele din Irak și din Afganistan – aceasta din urmă derulându-se și în prezent. În mod cert, militarii americani își vor menține prezența în România, iar militarii români vor continua să participe la misiuni internaționale conduse de SUA.
Pentru șeful statului român, cel mai important obiectiv al actualei vizite în SUA ar putea fi suspendarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA. Un alt subiect important este exploatarea resurselor de gaz din Marea Neagră.