13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Iohannis l-a decorat pe Patriarhul Daniel VIDEO

Președintele Iohannis l-a decorat pe Patriarhul Daniel VIDEO

Joi, Patriarhul Daniel împlineşte 70 de ani.

„Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, vă felicit, Preafericirea Voastră, și am bucuria să vă acord cea mai înaltă decorație a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan. Vă urez „La mulți ani!”, sănătate, rodnicie în misiunea pastorală și în săvârșirea binelui comun”, a spus președintele.

Șeful statului a reamintit că Patriarhul este cel dintâi cap al BOR, ales de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și că a a urmărit în această întreagă perioadă ca Biserica Ortodoxă Română să aibă locul ei pozitiv și bine conturat în parcursul și împlinirea destinului european al poporului român.

Iohannis a evocat, de asemenea, rolul fundamental asumat în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional. Această dimensiune a acțiunii Bisericii Ortodoxe Române se sprijină pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute în țara noastră, potrivit președintelui. 

În același timp, președintele a subliniat că înalta decorație care i-a fost conferită vine să recunoască meritul Bisericii Ortodoxe Române în procesul istoric de formare a conștiinței naționale, prin acțiunea și jertfa celor care au păstorit deopotrivă limba, dar și credința poporului român: Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanul, Simion Ștefan, Andrei Șaguna.

„Preafericirea Voastră, sunteți puternic implicat în păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești. În zilele noastre, una dintre provocările cele mai complexe, căreia îi răspundeți cu succes, este păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diaspora. Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești,” a menționat șeful statului.

El a mai spus că își dorește ca parteneriatul dintre Culte și instituțiile Statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe fundamentul aspirațiilor și al valorilor precum libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă, pentru o civilizație a păcii. Aceste valori au creat și consolidat România modernă, potrivit președintelui. 

„Am convingerea că veți împlini, în continuare, proiectele importante ale Bisericii Ortodoxe Române, că veți susține legătura românilor de pretutindeni cu patria lor și veți inspira tinerele generații sub deviza înaltei distincții care vă este conferită, In fide salus, pentru împlinirea binelui comun! Întru mulți și fericiți ani, Părinte Patriarh Daniel!” a încheiat președintele. 

Patriarhia Română a anunţat la începutul săptămânii că joi, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, va fi săvârşită o slujbă de Te Deum „ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a Patriarhului Daniel şi asupra ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor mireni”.

La finalul acestei slujbe se va prezenta Actul aniversar al Sfântului Sinod al BOR la împlinirea vârstei de 70 de ani de către Patriarhul Daniel. După aceste momente liturgice, în Sala Aula Magna din Palatul Patriarhiei, se va desfăşura un moment aniversar, în cadrul căruia vor fi prezentate mesajele din partea autorităţilor de stat, precum şi din partea altor instituţii publice. În încheiere, vor fi prezentate un volum şi un film.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă