3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPremiu sau pedeapsă de la partid: a fi sau a nu fi...

Premiu sau pedeapsă de la partid: a fi sau a nu fi în Parlament

Chiar dacă procesul nu a fost lipsit de critici, USR PLUS este singura formațiune care și-a desemnat parlamentarii prin vot intern. Celelalte formațiuni pun candidați pe liste prin deciziile arbitrare ale conducerilor de partid.

Primele poziții sunt ocupate de liderii de partid, apoi locurile eligibile se ocupă cu fideli, prieteni și eventual persoane cu notorietate publică, puse pe listă tocmai pentru a atrage voturi, acolo unde partidul are nevoie sau pentru a mai spăla din imaginea mult prea pătată a formațiunii.  

Ca de fiecare dată, liderii și-au asigurat primele poziții eligibile din Parlament pentru ei înșiși. Astfel, Ludovic Orban va fi cap de listă la Camera Deputaților, filiala București. Copreședintele USR PLUS Dan Barna este pe primul loc la deputați de Sibiu. Din partea social-democraților, Marcel Ciolacu este de așteptat să deschidă lista din județul Buzău. Cât privește listele PMP, acestea sunt deschise la Camera Deputaților de Eugen Tomac, iar la Senat de fostul ministru al afacerilor Externe şi al Justiţiei Cristian Diaconescu. Proaspăt unificate într-un singur partid, Pro România și ALDE devin Pro România Social Liberală. Formațiunea îi va trimite în Parlament, dacă vor reuși să atingă pragul electoral, pe Victor Ponta la Camera Deputaților și pe Călin Popescu-Tăriceanu la Senat. Liderul UDMR Kelemen Hunor este de așteptat să candideze în aceeași circumscriție electorală ca de obicei – Harghita.

Cine nu (mai) intră în Parlament

Dosare pe rolul instanțelor, imagine foarte proastă sau nesupunere față de conducerea de partid – toate sunt motive pentru care parlamentari de la toate partidele au fost lăsați pe dinafară de această dată.

PSD vrea să se delimiteze de o serie de personaje care le-au făcut jocurile murdare, dar care au atras și oprobriul public în ultimii ani. Astfel, pe listele PSD nu se vor regăsi nici fostul ministru al Justiției Florin Iordache și nici celălalt tartor al Legilor Justiției, Eugen Nicolicea – ambii parlamentari cu state vechi.

O întrebare care se află încă pe buzele tuturor este dacă Marian Oprișan, baronul dezmoștenit al Vrancei, își va găsi un loc pe liste, dar șansele sunt, de asemenea, mici. Alți proscriși – în principal dintre apropiații fostului lider, Liviu Dragnea – precum Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Liviu Pleșoianu sau Iulian Iancu – nu mai prind fotolii de deputați. Nici Cătălin Rădulescu nu va mai accede în Parlament, acesta fiind exclus și din partid.

Dacă aruncăm o privire spre ograda liberalilor și aici urmează niște acțiuni de „curățare” a listelor. Cei mai progresiști dintre liberali – Ovidiu Raețchi și Adriana Săftoiu – nu se vor mai regăsi pe poziții eligibile. Raețchi tocmai a depus un proiect privind „parteneriatul de viață” – subiect încă sensibil în România. La rândul său, Săftoiu și-a exprimat de mai multe ori poziția critică cu privire la situația din partid.

Medicul Leon Dănăilă, care a deschis în 2016 listele PNL de la Senat, fiind folosit de partid ca vector de imagine la acel moment, nu se mai regăsește pe o poziție eligibilă. Dănăilă nu s-a remarcat însă prin nimic din poziția de senator.

Liberal cu vechime, nici Mihai Voicu nu ar mai prinde un loc Parlament, partidul încercând să se delimiteze de el după ce a fost condamnat anul trecut la închisoare cu suspendare într-un dosar de trafic de influență.

Pe de altă parte, partidul nu îi salvează nici pe foștii primari și șefi de consilii județene care au pierdut la locale. Liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Florin Roman, a declarat pentru România liberă că în interiorul partidului s-a hotărât ca aceștia să facă un pas în spate. Astfel, Nicolae Robu (Timișoara), Paul Voicu (Alba) sau George Scripcaru (Brașov) – care și-au pierdut mandatele la primării – nu au nicio șansă să ajungă în Parlament.

De la USR PLUS, unii dintre cei mai vizibili parlamentari – Vlad Alexandrescu, Florina Presadă și Mihai Goțiu nu au fost votați în partid pe locuri eligibile. De asemenea, Emanuel Ungureanu – care a dus o campanie sistematică de devoalare a problemelor din sistemul medical românesc – nu a mai fost pus pe lor eligibil. Ungureanu a anunțat că demisionează din USR Cluj și a acuzat o înțelegere „meschină” la nivelul organizației județene pentru marginalizarea sa.

Un alt parlamentar cu experiență – Marton Arpad (UDMR) a anunțat deja că nu mai vrea un nou mandat. „Am lucrat în Parlament timp de treizeci de ani. A fost suficient ”, a spus Marton pentru transindex.ro, în urmă cu o lună de zile. Acesta a lucrat însă în Comisia Iordache la măcelărirea Legilor justiției și a fost ulterior tras pe tușă de UDMR.

Cine ajunge totuși în Parlament

În partea PNL, cu siguranță vor ajunge fidelii lui Ludovic Orban. La București – Violeta Alexandru, Monica Anisie – la Camera Deputaților și Florin Cîțu la Senat.

La Alba, Florin Roman este cel care deschide lista pentru Camera Deputaților, în timp ce Bumb Sorin, care în prezent e deputat de Alba, va deschide lista pentru Senat.

În PSD, se discută aprig ca reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, să deschisă lista la Camera Deputaților. Rafila nu a confirmat, dar nici nu a infirmat deocamdată informația. La Senat, cap de listă va fi Gabriela Firea.

Pe de altă parte, în PMP se pune întrebarea dacă numele Elenei Băsescu, fiica cea mică a fostului președinte, va ajunge pe listele de candidați. Eugen Tomac nu vrea să confirme, dar nici să infirme informația momentan. Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, va fi cap de listă în judeţul Mureş.

O altă informația precisă este că liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, este cel care va deschide lista partidului la Camera Deputaților, iar Laszlo Attila a obținut susținerea partidului pentru un nou mandat în Senatul României. Ambele poziții sunt eligibile.

Cine se aruncă în cursă ca independent

Până acum, se știe clar că vor să candideze ca independenți – activistul pentru drepturile romilor Valeriu Nicolae, fost membru PLUS, Cornel Zainea, care și-a anunțat demisia din Parlament și USR săptămâna trecută, și activistul de mediu Remus Cernea. Aceștia au anunțat public că vor candida și au început deja să își strângă semnăturile de susținere.

La rândul său, senatorul USR Mihai Goțiu spune că nu vrea să abandoneze lupta pentru mediu și pentru păduri. Organizația Declic a pornit o campanie de susținere a lui Goțiu pentru Parlament în județul Cluj, deci nu este exclus ca acesta să își anunțe o candidatură ca independent în următoarele zile.

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă