În timp ce prețurile cresc încontinuu, Guvernul nu prea are de unde să scoată bani de majorarea veniturilor, însă vrea să acorde în continuare tichete sociale pentru nevoiași. Mulți analiști critică pasivitatea Executivului și spun că ar fi vrut să vadă mai multe programe de atragere a investițiilor, pentru a face rost de bani la buget.
Pentru că în criza energetică, nu sunt multe soluții de implementat, românii nevoiași vor primi tichete sociale în valoare de 50 de euro o dată la două luni pentru a cumpăra alimente de bază. Doar că din vara anului viitor, vor mai primi vouchere doar persoanele care au pensie de 1000 de lei vor primi ajutorul de 250 de lei până în 2027.
Premierul Nicolae Ciucă spune că va implementa această măsură după ce va avea o discuție cu partenerii de Guvernare.
”Acele vouchere pe care le-am asigurat în semestrul II şi vrem să propunem să fie asigurate şi anul viitor, de asemenea în funcţie de evoluţie să susţinem şi să discutăm în coaliţie acel one off aşa cum a fost asigurat şi la începutul anului acesta”, a spus premierul.
Șeful guvernului a motivat că nu sunt bani pentru a prelungi acordarea de tichete pentru cele 2,5 milioane de români care au beneficiat de la început de aceste vouchere.
”Am discutat o serie întreagă de aspecte care ţin de activitatea guvernamentală, iar aici am pus accent pe ceea ce înseamnă continuarea demersurilor guvernamentale astfel încât să putem să avem o absorbţie a fondurilor europene cât mai mare. Ministru Boloş a fost prezent şi a prezentat toate demersurile care au fost luate la nivelul Guvernului astfel încât să putem să atingem pragul de absorbţie până în momentul de faţă de 9,5 miliarde de euro, bani care sunt deja intraţi în ţară”, a declarat Ciucă, după şedinţa BEx a PNL.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că au fost blocate 63.000 de vouchere sociale pe motiv că beneficiarii cumulau venituri de peste 1.500 de lei.
,,Demersurile pentru ceea ce înseamnă prelungirea îl facem, dar nu cred că vor mai fi acordate vouchere pentru toate categoriile de beneficiari care au fost până acum. Mă refer la cei care au veniturile peste pensia minimă socială sunt considerați că nu fac parte din categoria socială de sărăcie. Deci cei care au peste o mie de lei pensie (nu vor mai beneficia de vouchere sociale – n.r).,” a declarat Marcel Boloș.
Cine primește tichete sociale?
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Aproape jumătate dintre români şi-au restrâns cheltuielile în ultimul an, studiu
Aproape jumătate (47%) dintre români şi-au restrâns cheltuielile în ultimul an din cauza creşterii preţurilor, iar un sfert strâng bani pentru educaţie şi pregătire profesională, relevă studiul „Money Matters”, realizat anual de Erste Group.
Datele cercetării relevă că 77% dintre intervievaţi strâng bani, în prezent, pentru potenţiale urgenţe şi cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie, ambele motive în creştere cu 8 puncte procentuale faţă de anul trecut.
Datele studiului au mai scos în evidenţă faptul că românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021. Doar 33% pun bani deoparte pentru bătrâneţe. Aproximativ 64% dintre români declară că au fost afectaţi de inflaţie, iar 38% cred că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu faţă de 2019.
De menționat este că prețurile față de anul trecut au crescut cu peste 50%, ceea ce înseamnă că anul viitor tichetele în valoare de 250 de lei vor deveni insuficiente pentru alimentele de bază, în situația în care prețurile vor mai crește. O promisiune din partea Coaliției, însă nedecisă încă este ca salariile și pensiile să crească de anul viitor cu cel puțin 10 procente.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!