Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Politicienii analizează întâlnirea de la Casa Albă

La 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România și la 15 ani de la aderarea țării noastre la NATO, Klaus Iohannis este singurul șef de stat român care a fost invitat, de două ori, la Casa Albă de către președintele Statelor Unite ale Americii.

Share

Andreea Andrei 0 comentarii

Actualizat: 22.08.2019 - 09:04

Așa cum era ușor de anticipat, reacțiile politicienilor români nu au întârziat să apară ca urmare a întrevederii dintre cei doi șefi de stat.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că vizita președintelui Klaus Iohannis și întrevederea cu Donald Trump constituie ”un moment de maturitate deplină în parteneriatul strategic româno-american”.

Fostul ambasador al României în SUA susține că transformarea României în materie de politică externă și de securitate ,,este remarcabilă’’. 

”Moment de maturitate deplină în parteneriatul strategic româno-american. Noua vizită a președintelui României la Washington consfințește rolul României de aliat privilegiat al Americii în Europa. La 30 de ani de la prăbușirea comunismului, la 22 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic și la 15 ani de la intrarea țării noastre în NATO, transformarea în politica externă și de securitate a țării noastre este remarcabilă. Salut reconfirmarea importanței strategice a zonei Mării Negre pentru securitatea transatlantică și a securității energetice ca parte indisolubilă a securității naționale și zonale. Relația țării noastre cu Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să rămână și pe mai departe un teren al acțiunii comune a tuturor forțelor politice și al interesului superior al națiunii române.”, a declarat Mircea Geoană, potrivit stiripesurse.ro.

,,Subiectul zero va fi energia’’

O reacție a venit și din partea fostului președinte al României, Traian Băsescu. Acesta a afirmat, într-o intervenţie telefonică pentru B1TV, că principala temă a discuţiilor pe care  Iohannis le va purta cu  președintele Donald Trump în întâlnirea de marţi seară de la Casa Albă va fi, după părerea sa, energia.

"Cred că subiectul zero va fi energia, pentru că în momentul de faţă Statele Unite luptă mai mult decât Uniunea Europeană pentru independenţa energetică a UE faţă de Rusia, mai ales că această dependenţă se îndrăgeşte prin celebra conducă Nord Stream 2. Din punctul de vedere al levierelor politice pe care un stat le are asupra altor state, energia este unul din principalele mijloace de a forţa anumite atitutidini’’, a afirmat europarlamentarul PMP.

Vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi consideră că cea de-a doua întâlnire a lui Klaus Iohannis cu preşedintele Donald Trump reprezintă un semnal puternic de apreciere şi încredere faţă de România, dar şi faţă de Klaus Iohannis, potrivit Medifax.

,,Eforturile diplomatice ale preşedintelui României, făcute de-a lungul celor cinci ani de mandat, au condus la o strângere a relaţiilor între cele două state, lucru recunoscut şi de preşedintele Donald Trump, care a afirmat că :”relaţiile dintre România şi SUA nu au mers niciodată mai bine decât acum”. Este o apreciere importantă şi meritată de România”,spune  liberalul Buşoi, europarlamentar PNL.

 

Comentarii

loading...