5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPNL și USR PLUS decontează scandalurile interne și eșecurile guvernării

PNL și USR PLUS decontează scandalurile interne și eșecurile guvernării

Liberalii se află în acest moment la 18% din intențiile de vot, înregistrând o prăbușire de 5% în ultima lună. Sondajele poziționau partidul la 33% în intențiile de vot în urmă cu un an, însă formațiunea a pierdut din încredere după alegeri – când a ajuns la 25%, apoi treptat până în urmă cu o lună (23%), urmând apoi o prăbușire bruscă, pe fondul campaniei electorale interne din partid.

Cel de-al doilea partid care formează coaliția, USR PLUS, a pierdut, de asemenea, din intențiile de vot. În ultima lună, USR PLUS a mers spre 13% față de 14% cât avea în urmă cu o lună. Și această formațiune a pierdut procente semnificative ținând cont de punctele sale de vârf – în noiembrie 2020 și în aprilie 2021, când atingea 17%.

Cel de-al treilea partid din coaliție, UDMR, se menține la limita pragului electoral – 5%.

Creștere pentru opoziție

Pe fondul scandalurilor interne din PNL și a nereușitelor guvernării (campania de vaccinare, amânarea desființării Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiției – SIIJ), opoziția câștigă încredere. PSD se află în ascensiune, atingând 34% din intențiile de vot, după o ascensiune constantă în ultimele trei luni. În mai 2021, PSD se afla la 28%, după ce în august anul trecut atingea un minim de 23%.

Al doilea partid de opoziție – AUR se află, de asemenea, în creștere, atingând 14% în intențiile de vot și câștigâng un procent în ultima lună. AUR a reușit să își dubleze încrederea față de noiembrie anul trecut când se situa la aproximativ 7 procente.

Partidul Mișcarea Populară (PMP), fondat de Traian Băsescu, se află undeva la 4%, deci în continuare sub pragul electoral.

PPU, formațiunea lui Dan Voiculescu, și Pro România, partidul lui Victor Ponta, se găsesc în cercetare la 3% din internțiile de vot. Partidul Ecologist din România (PER), în care și-au găsit refugiu foștii parlamentari PSD Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Eugen Nicolicea – se află la 1% din intenții. 

 

Scandalurile din coaliție

PNL este măcinat în acest moment de o campanie electorală internă acerbă și plină de atacuri care nu se vor opri cel mai probabil până la momentul Congresului din 25 septembrie. Noile informații privind dosarele premierului Florin Cîțu au ajuns pe burtierele televiziunilor din România și pe primele pagini ale ziarelor. „Orice face Florin Cîţu bun sau rău face bine Partidului Naţional Liberal sau face rău Partidului Naţional Liberal. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută a provocat o pierdere masivă de încredere în premierul Cîţu şi, din păcate, şi în Partidul Naţional Liberal”, a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban, luni seară, la Realitatea Plus.

 

„Ce s-a întâmplat săptămâna trecută a provocat o pierdere masivă de încredere în premierul Cîţu şi, din păcate, şi în PNL. Mie mi se rupe inima să văd cum munca noastră de patru ani de zile, din 2017, (…) este pusă în umbră de nişte dezvăluiri care în mod normal ar fi trebuit să apară mai demult. Toate acestea pun sub semnul întrebării credibilitatea şi moralitatea premierului care reprezintă PNL”. LUDOVIC ORBAN, PREȘEDINTE PNL

În același timp, campania din USR PLUS este mult mai liniștită până la acest moment, dar formațiunea pare într-un impas de încredere în lipsa implementării oricăror reforme propuse în campania electorală. Desființarea pensiilor speciale sau a Secției Speciale sunt reforme aflate în programul de guvernare și care nu au fost încă puse în practică.

UDMR pare în acest moment singura formațiune care nu s-a erodat la guvernare.

 

TEHNIC VORBIND

PNL

Liberalii s-au prăbușit până la 18% din intențiile de vot.

USR PLUS

Cel de-al doilea partid din coaliție este de asemenea la un minim la ultimelor luni – 13%.

Opoziția

Formațiunile din opoziția cresc – PSD atinge un maxim al ultimelor luni – 34%, în timp ce AUR depășește USR PLUS, ajungând la 14%. 

Cele mai citite

Creștere accelerată pe piața deodorantelor din România: 12% în valoare și 14% în volum, în ultimul an

Piața deodorantelor a crescut semnificativ în ultimele 12 luni. Jucători importanți în acest sector, Dove - actualul lider de piață în segmentul destinat femeilor...

Noi reguli pentru dobânzile aplicate de IFN-uri

Contractele de credit în derulare vor trebui să respecte noile plafoane ale dobânzilor Legea de plafonare a dobânzilor la creditele de consum IFN va intra...

Firmele din sectorul 1, premiate de CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu sprijinul Primăriei de sector, a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric Topul...
Ultima oră
Pe aceeași temă