Cei doi lideri ieșeni au anunțat public că se autosuspendă din funcțiile politice pe care le dețineau în cadrul PNL. Deciziile de autosuspendare nu se reflectă însă în niciun fel la nivel administrativ sau politic. Dacă cei doi și-ar fi dat demisiile din partid, ar fi fost însă nevoiți să își părăsească și posturile din administrația locală.
Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că liberalii vor discuta situația în următorul Biroul Politic. „Vom lua act în prima şedinţă în Biroul Politic de suspendarea din toate funcţiile din partid până la finalizarea procesului. PNL a fost întotdeauna un partid care a ţinut la criteriul integrităţii, a susţinut justiţia, sigur, respectând şi principiul nevinovăţiei, pentru că doar o instanţă poate să hotărască dacă cineva este vinovat,” a spus liderul PNL.
Între timp, trei organizaţii civice ieşene îi cer lui Orban retragerea sprijinului politic pentru cei doi. Organizaţiile civice din Iaşi „Împreună pentru A8”, „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” şi „Reset” susţin că judeţul şi municipiul Iaşi se află într-un blocaj moral, politic şi administrativ, precum şi într-o criză de imagine.
„Nici preşedintele CJ Iaşi şi nici primarul municipiului Iaşi nu mai pot fi consideraţi parteneri credibili în niciun tip de negociere politică locală, regională, naţională sau internaţională, pe termen scurt, mediu, sau lung, situaţie ce generează prejudicii consistente comunităţii ieşene, în ansamblul acesteia. Imaginea publică a celor doi este iremediabil afectată, consecinţă a acestor dosare penale recente, dar şi urmare a unei sume de acţiuni politice şi administrative personale, cu un amplu ecou negativ în opinia publică”, arată asociaţiile.
Cele trei asociaţii civice susţin că retragerea sprijinului politic nu va avea drept consecinţă pierderea poziţiilor administrative ocupate în prezent de Mihai Chirica şi Costel Alexe, ci va fi doar un prim pas. ONG-urile spun că normalizarea situaţiei de la Iaşi nu poate avea loc decât prin vacantarea ambelor poziţii administrative, urmate de noi alegeri locale.
USR PLUS face presiuni
Nici USR PLUS nu a pierdut ocazia să ceară clarificarea situației, după ce procurorii au descins în Primărie. „Domnule Orban, astăzi au trecut <<mascaţii>> pe la Primăria Iaşi ca să <>. Nu vă faceţi griji pentru bugetul Iaşiului, ci pentru colegii de partid. (…) Însă vrem să ştim dacă vom mai avea interlocutor la Primărie sau dacă mergem direct în anticipate. (…) Înainte să dăm un miliard de lei (bugetul pe 2021) pe mâna cuiva, am vrea să ştim dacă acel cineva mai rămâne în libertate”, a scris Cosette Chichirău, copreședinte USR PLUS Iași.
Și președintele Klaus Iohannis a cerut PNL să „reacţioneze politic”. „Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuţie pe această speţă”, a afirmat şeful statului, întrebat despre „penalii” din partid, expresie pe care și șeful statului a folosit-o în trecut și pentru a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
„Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaş normal nu voi participa la nicio competiţie internă în partid”. MIHAI CHIRICA, PRIMAR IAȘI
TEHNIC VORBIND
Costel Alexe a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. DNA a anunțat că Alexe a fost pus sub control judiciar până în 25 iunie, alături de o persoană din conducerea unei societăţi comerciale cu activitate în siderurgie, cei doi având, între altele, obligaţia de a nu părăsi ţara.
Mihai Chirica are calitatea de inculpat, într-un dosar în care 15 persoane, între care primarul Iaşiului, fostul arhitect-şef al oraşului şi patronul unui ziar local, sunt urmărite penal în dosarul privind concesionarea unui teren al Primăriei Iaşi.
Edilul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, anchetatorii având indicii că primarul ar fi avut cunoştinţă despre faptul că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii „cu cântec”.