Joi seara, liderii USR PLUS, reuniţi în şedinţa Biroului Naţional (BN), au decis să nu susţină noul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 50 de miliarde de lei. Surse din USR PLUS au declarat pentru News.ro că decizia a fost luată în unanimitate, cei mai vehemenţi contestatari ai planului fiind Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Iulian Bulai şi Cristina Prună, potrivit News.
„USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se arată într-un comunicat al USR PLUS.
Coaliția a discutat marți seara despre apariția unui Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 3, cu o valoare de aproximativ 50 de miliarde de lei, potrivit anunțului făcut de președintele PNL, Ludovic Orban.
„Am discutat şi în coaliţie programul PNDL 3 în linii mari, cam ce am discutat şi la Biroul Executiv, adică lansarea unui nou plan de investiţii de o valoare aproximativă de 50 de miliarde într-un plan multianual, cu emiterea actului normativ, a Ordonanţei, în cursul acestui an, urmând să înceapă procedurile de selecţie pe baza criteriilor şi procedurilor care urmează să fie stabilite prin normele metodologice”, a declarat Ludovic Orban, marţi seară.
Se pare că Orban și premierul Florin Cîțu au discutat și au ajuns la o înțelegere cu privire la acest program, după ce primarii liberali din teritoriu au cerut finanțare pentru diverse proiecte. Orban se pronunțase și anterior în favoarea unui PNDL 3. Programul în sine a fost însă „inventat” de Liviu Dragnea, în timpul guvernării PSD.
„Nu am învățat nimic din risipa banilor publici”
După apariția informațiilor, mai mulți membri USR PLUS au reacționat, criticând ideea apariției unui nou program de finanțare pentru primari.
„A început să se vorbească din nou de PNDL-uri şi alte concepte pesediste de mituit primarii. Vreau să ne aducem cu toţii aminte că nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală)”, a scris, miercuri, vicepreședinta Camerei Deputaților, Cristina Prună (USR PLUS), pe Facebook.
Aceasta consideră că PNDL nu înseamnă altceva decât că „sume astronomice din taxele şi impozitele noastre care mai devreme sau mai târziu se vor duce tot în toalete de 80.000 de euro în şcoli sau becuri de 2.000 de euro”.
„E scandalos să nu fi învăţat nimic din risipa de bani publici care s-a întâmplat sub ochii noştri neputincioşi. Acum, în şedinţele PNL se vorbeşte de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro!) pentru noi proiecte de <>. Avem PNDL de peste zece ani. I-am văzut efectele. Nu a scos niciun judeţ din sărăcie. Dimpotrivă, judeţele fruntaşe la PNDL, precum Teleormanul, au rămas cele mai sărace”, a mai scris vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
Potrivit acesteia, investiţiile locale trebuie să continue pe fonduri europene, unde restricțiile sunt mult mai eficiente, și că primele două variante ale programului au reprezentat „furt şi risipă pentru a cumpăra primari”.
„PNDL 1 – PSD, 17 de miliarde de lei – furt şi risipă pentru a cumpăra primari. PNDL 2 – PSD, 30 de miliarde de lei – furt şi risipă pentru a cumpăra primari. PNDL 3 – PNL, 50 de miliarde de lei – ce poate să fie?”. CRISTINA PRUNĂ, VICEPREȘEDINTE CAMERA DEPUTAȚILOR, USR PLUS
La rândul său, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cristicat în termeni duri viitorul program naţional de investiţii care va fi implementat după modelul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), el susţinând că în cele două programe naţionale în cadrul cărora au fost alocate fonduri guvernamentale localităţilor „s-a furat”.
„Nu am susţinut niciodată PNDL. Ţara aceasta a trecut deja prin două valuri de PNDL: PNDL 1, PNDL 2 şi acum avem PNDL 3. Vedem exact rezultatele primelor două PNDL-uri şi vedem toate problemele lor, vedem exact efectul pe care le-au avut în România. Niciodată nu am susţinut PNDL”, a afirmat Năsui, miercuri seară, la Antena 3. El a precizat că decizia asupra susţinerii acestui program la nivel guvernamental va fi luată în forurile partidului.
Societatea civilă vrea transparență
Societatea civilă și-a adus și ea criticile cu privire la PNDL, arătând că concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului. „În dorinţa de a ieşi rapid cu ceva în faţă şi capta bunăvoinţa primarilor, cele două aripi concurente din PNL dau ceasul înapoi, anterior epocii Dragnea, în direcţia practicilor cele mai nefaste de alocări de bani publici din perioada Tăriceanu, încadrată pe indicatorii EFOR drept cea mai clientelară administraţie din istoria post-decembristă a României”, susține Expert Forum (EFOR).
Organizația a trimis coaliției o scrisoare deschisă în care a cerut să discute următorul PNDL în mod transparent. EFOR a semnalat că asistăm la un regres al calităţii şi transparenţei guvernării în ce priveşte fondurile pentru administraţia locală.