3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPe cine vrea USR PLUS să trimită în Parlament pentru următorii patru...

Pe cine vrea USR PLUS să trimită în Parlament pentru următorii patru ani

Procesul de desemnare a candidaților continuă în toate filialele din țară în aceste zile. Până la urmă, o parte dintre contestatarii conducerii USR PLUS a trecut de testul alegerilor interne.

Useriștii și-au ales sâmbătă candidații pentru București, în plin scandal legat de faptul că echipa copreședintelui Dan Barna, „team Barna”  și-ar impune oamenii pe liste printr-o procedură nedemocratică. Alegerile au avut loc în cadrul Conferinței Municipale USR PLUS București desfășurată online. O parte dintre nemulțumiri se referă la faptul că unii dintre cei mai activi parlamentari ai formațiunii, Florina Presadă și Vlad Alexandrescu, sunt de abia pe locurile 6 și 7 din listele de la Senat, ceea ce înseamnă locuri neeligibile. Aceasta se suprapune cu respingerea candidaturii lui Vlad Teohari, care a stârnit și ea revoltă în rândurile USR PLUS.

Lista candidaturilor USR PLUS de la Senat este deschisă de Ștefan Pălărie, expert în educație, propulsat pe filiera PLUS, ținând cont de felul în care mandatele au fost negociate între cele două formațiuni. Acesta este urmat de Silvia Dinică – actualmente senator; Simona Spătaru – avocat, a candidat la Primăria sectorului 4 împotriva lui Daniel Băluță; Cristian Ghica – senator, Anca Dragu – fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Cioloș; Florina Presadă – senator USR; Vlad Alexandrescu – senator USR și fost ministru al Culturii; Adina Săniuță – doctor în economie; Cezar Cobianu – consultant în sisteme informatice și Cosmin Nițu – expert în domeniul educației.

În ceea ce îi privește pe primii clasați pentru Camera Deputaților, lista este deschisă de Claudiu Năsui – deputat USR, coautorul și promotorul majorității legilor USR de debirocratizare și transparentizare deja promulgate. Pe locurile următoare se află: Cristina Prună – deputat USR; Oana Țoiu – filieră PLUS, cu experiență în societatea civilă; Cristian Seidler – deputat USR; Diana Buzoianu – avocat, filieră PLUS; Mihai Badea – avocat, consilier al grupului USR din Camera Deputaților; Cătălin Teniță – antreprenor, Tudor Pop – fost consilier al lui Vlad Voiculescu, PLUS; Diana Stoica – specialistă în drept; Alin Apostol – specialist software și antreprenor; Denisa Neagu – inginer; Oana Marciana Ozmen – avocat; Alexandru Dimitriu – avocat și Octavian Berceanu – expert de mediu, consilier în CGMB în mandatul 2016 – 2020.

Citește și: USR PLUS Brașov și-a desemnat candidații pentru Parlament 

Dan Barna, primul pe listă la Camera Deputaților într-un județ dominat categoric de PNL

Nu toți semnatarii au ajuns pe lista neagră

Trebuie spus că nu toți semnatarii scrisorii deschise împotriva conducerii USR și a lui Dan Barna au ajuns însă pe „lista neagră”. Unul dintre semnatari era și deputatul USR Cristian Seidler. Acesta a reușit să acceadă pe listă pe un loc eligibil. Exemplul care a stârnit scandalul în USR PLUS a fost Vlad Teohari, a cărui candidatură a fost invalidată săptămâna trecută, pe lista pentru Diaspora, tocmai pentru că a semnat scrisoarea deschisă de susținere a Olimpiei Ardelean și împotriva deciziilor conducerii USR PLUS. Aflându-se printre semnatari, Presadă și Voiculescu au șanse aproape inexistente să mai intre în Parlament. „Mă bucur că delegații l-au ales și pe Cristian Seidler. Înainte de a fi un contra-candidat de-al meu la președinția filialei, Cristi este un prieten și un coleg alături de care am făcut o echipă grozavă în ultimii ani și vom face și de acum încolo“, a declarat Claudiu Năsui, preşedinte USR București.

Candidații filalei Constanța

Deși semnatar și el, Stelian Ion deschide lista candidaților USR PLUS pentru Camera Deputaților la Constanța. Din această filială, candidații pentru Camera Deputaților sunt Stelian Ion – USR; Cristina Rizea – PLUS; Dumitru Caragheorghe – USR; George Gima – USR; Florin Stoian – PLUS; Valentin Jalbă – USR; Iulian Călin – PLUS; Mihai Constantin – USR; Dumitru Paris – USR; Mircea Fustașu – USR și Alexandru Bunghez – USR.

Pentru Senat, din partea filialei Constanța candidează: Remus Negoi – USR; Sorin Andrei – PLUS; Florin Timofte – USR; Doina Muțiu – PLUS; Ramona Dinu – USR; Ștefan Bitoleanu – USR și Adrian Burlibașa – USR.

Candidații filialei Cluj

La Cluj, candidații înscriși în competiția internă erau Radu Molnar, Elek Levente, Alexandrina-Ioana Nan, Radu Chirilă, Elena Ciubucă, Mihai Goţiu, Ramona Alexandra Toadere, Marius-Ovidiu Criste, Cristian Bordei, Cornel Botoroagă și Manuela Petrescu. Filiala a ales duminică ce candidați trimite în Parlament, însă lista nu era cunoscută până la închiderea ediției.  

„Indiferent de rezultatul acestui vot intern, mesajele voastre sunt cea mai mare recompensă pe care o puteam primi pentru activitatea mea parlamentară. Dacă voi avea șansa să vă reprezint pentru un nou mandat, am deja forța și experiența de a face mult mai multe pentru voi în următorii patru ani!” a scris Mihai Goțiu, senator de Cluj, pe Facebook.  

Candidații filialei Sibiu

Sibiul este un județ dominat de PNL, însă liderul USR PLUS, Dan Barna deschide lista de candidați pentru Camera Deputaților. Barna este urmat de Marius Vulcan, Ioan Plesciuc și Cristian Vîlcu. La Senat, Claudiu Mureșan deschide lista de candidați, fiind urmat de Anca Mălaiu și Traian Belei.

„Mulţumesc colegilor mei din filiala USR PLUS Sibiu pentru eforturile comune din aceşti patru ani şi pentru încrederea acordată de a duce proiectul USR PLUS, Revoluţia Bunei Guvernări, în Parlamentul României”, a spus Barna.

Presadă spune că nu a fost competiție internă

Senatoarea Florina Presadă, care nu a prins un loc eligibil pe lista pentru București, a acuzat lipsa unei competiții interne reale. Aceasta susține că conducerile USR și PLUS București doar au mimat democrația internă. Ea a pus sub semnul întrebării atât modalitatea de desemnare a delegaților la conferința municipală, cât și libertatea acestora de a alege liber candidații la parlamentare.

”Această competiţie internă în filiala Bucureşti nu a existat. De pe azi pe mâine s-au anunţat termenele pentru a te putea înscrie ca delegat în conferinţa municipală şi tot aşa, pe un anumit site au apărut indicaţii de vot pentru membrii filialei de vot USR Bucureşti în sensul în care aceştia trebuia să aleagă o anumită listă de delegaţi, astfel încât aceştia să poată vota o anumită listă de parlamentari. Nu a existat o competiţie, un concurs adevărat între membrii înscrişi pentru a putea fi înscrişi delegaţi”, a declarat Presadă într-un interviu.

Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...
Ultima oră
Pe aceeași temă