Președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a declarat, duminică, în emisiunea X-Press, moderată de directorul editorial al ziarului ”România Liberă”, că formaţiunea sa nu va în nici un fel de alianţă la guvernare şi va rămâne în următorii patru ani în opoziţie. Traian Băsescu a mai precizat că nu are nici o înţelegere cu Klaus Iohannis, nu va prelua conducerea PNL şi consideră că persoanele legate de serviciile secrete nu ar trebui să facă politică.
Traian Băsescu: Nu a fost o consultare în adevăratul sens constituţional. Cred că preşedintele a vrut să ia temperatura partidelor. Partidul lui Nicuşor Dan nu era partid parlamentar deci nu s-a discutat cu mandatele pe masă. A fost pur şi simplu o tatonare a preşedintelui.
Sabin Orcan: Al cui e meritul acestei victorii a PSD?
Traian Băsescu: În primul rând al PNL-ului, care a avut o campanie foarte slabă, fără mesaj. După ce că au bâlbâit-o la Primăria Capitalei şi acum au ţinut să spună că au un candidat de prim ministru care nu a dat acest semnal. Cum să mă încurc cu unul care nu vrea să fie premier? PNL-ul a reuşit să-şi demobilizeze electoratul. Trebuie să-ţi vezi preşedintele de partid cu steagul în mână, iar d-na Gorghiu scotea nişte scâncete, aşa. Ce lider e ăsta?
Nu contează ce consultanţe au avut PSD şi PNL. Felix Tătaru a fost o catastrofă pentru PNL, iar la PSD a fost o abordare pragmatică bazată pe multă minciună.
Sabin Orcan: Credeţi că există un pericol pentru România dacă s-ar aplica toate promisiunile PSD din campanie?
Traian Băsescu: Categoric da. Există pericolul de a reveni la deficit major.
Sabin Orcan: Dacian Cioloş ar accepta amânarea unor măsuri din Codul Fiscale?
Traian Băsescu: Prin lege nu poţi să faci modificări fiscale cu mai puţin de şase luni înainte de începerea anului următor. Semnalul este important. Faptul că a existat această discuţie este clar că şi PSD-ul înelege că a trecut campania.
Sabin Orcan: De obicei partidele anunţă în campanie un viitor premier. De această dată PSD nu a vrut să recunoască faptul că dl:Dragnea este candidat la postul de premier. Dar există o lege care interzice persoanelor condamnate să facă parte din guvern.
Traian Băsescu: Preşedintele nu poate încălca legea prin desemnarea lui Liviu Dragnea. După părerea mea este exclus ca PSD-ul să meargă cu Liviu Dragnea.
Sabin Orcan: Poporul a votat PSD, deci poporul l.-a votat pe Liviu Dragnea să fie premier. Deci votul poporului bate legea.
Traian Băsescu: Votul poporului trebuie încadrat în lege.
Sabin Orcan: Credeţi că se va duce cu altă variantă la Cotroceni? Avem nişte nume: Gabriela Firea, Mihai Fifor, Florijn Georgescu, Liviu Voinea, Eugen Teodorovici şi Liviu Voinea.
Traian Băsescu: Nu-mi pot da cu părerea. Nu sunt chibiţ de declaraţii. Faceţi lista publică, lungiţi-o.
Sabin Orcan: Printre nomalinalizări sunt şi nume legate de serviciile de securitate.
Traian Băsescu: Ar trebui să ne abţinem în aceste numiri de la orice servicii de informaţii. Prea mult SRI, prea mult SIE. Parlamentul ar trebui să se abţină de la astfel de numiri.
Sabin Orcan: Se zvoneşte că aveţi un pact cu preşedintele Klaus Iohannis şi se mai spune că vi s-a oferit şefia PNL.
Traian Băsescu: Acestea sunt gogoşi marca Sorin Roşca Stănescu, condamnat, băgat în puşcărie pentru fraudă şi acum mare vedetă. Nu am avut o întâlnire privată cu preşedintele Iohannis. Aş fi râs şi cu urechile dacă cineva ar fi spus „vino că am un partid în geantă şi ţi-l dau ţie să fii preşedinte”.
Sabin Orcan: Va face PMP o opoziţie puternică PSD-ului? În următorii 4 ani PMP nu va accepta nici o ofertă de a merge la guvernare?
Traian Băsescu: Categoric nu. Pe această structură nu avem ce căuta. PSD şi ALDE sunt două partide de stânga. Deci, nu am ce să caut în stânga. Şi în mod categoric, un al doilea argument este că eu vreau ca acest partid să crească. Trebuie să stea în opoziţie, să se călească, să-şi crească oameni politici. Cred că avem deja mai multe vedete, în sens pozitiv, decât PNL. Vom face o opoziţie la nivel parlamentar fără nici un fel de probleme pentru că cei care s-au înscris în PMP sunt anti-PSD prin construcţie. Preşedintele Klaus Iohannis va intra într-o coabitare cu majoritatea parlamentară, care ar putea fi lină sau cu năbădăi.
Sabin Orcan: Credeţi că PSD se poate reforma sub Liviu Dragnea?
Traian Băsescu: Va fi acelaşi PSD cu aceleaşi apucături, cu o capacitate formidabilă de a răspândi minciunile. Vă veţi convinge că cel puţin pe imagine vor rezista circa un an.
Sabin Orcan: Riscă Liviu Dragnea să nu intre în parlament? E o prevedere care spune că mandatul unei persoane dovedită că a făcut o fraudă electorală poate să nu fie validat. A existat şi un precedent.
Traian Băsescu: Eu cred că legal această prevedere stă în picioare în cazul lui Liviu Dragnea, dar acum discutăm de PSD. La Comisia de validare se va da un aviz şi se va merge la vot în plen, unde PSD şi ALDE vor vota pentru validarea mandatului şi cu asta se încheie discuţia. Pentru că la ei legea e bună doar când le convine nu şi când nu le convine.
Sabin Orcan: Credeţi că Liviu Dragnea ţine cu tot dinadinsul să fie premier?
Traian Băsescu: Da. El a fost vectorul principal în campanie, în speranţa ca va ajunge premier pe presiune publică. În opinia mea, însă, nu cred că va putea fi premier. Este un fel de Stat Islamic. Punem un guvern, dar noi, Ayatollahul, dirijăm. Cred că s-a inspirat de la Iran. Miniştrii sunt controlaţi de parlament, nu de o comisie de la partid. Este un abuz.
Sabin Orcanu: Aţi putea schimba situaţia cu Cristian Diaconescu?
Traian Băsescu: Algoritmul de redistribuire ar trebui discutat. Pentru alegerile următoare poate găsim o formulă de mai corectă redistribuire a resturilor astfel încât să nu mai avem situaţii în care un om cu 20.000 de voturi nu iese, dar iese unul cu o mie de voturi.
Sabin Orcan: Care va fi atitudinea PMP legat de justiţie?
Traian Băsescu: În mod categoric vom susţine consolidarea justiţiei. Justiţia a făcut progrese foarte mari dar nu ireversibile. În acelaşi timp, eu nu am nici o ezitare să spun că trebuie să respectăm drepturile fundamentale ale omului: de la chemarea în faţa procurorului până la final. Nu există stat de drept care nu are pe prima poziţie respectarea drepturilor fundamentale. Trebuie ca justiţia să meargă ca un mecanism impecabil plecând de la premisa că şi un criminal are dreptul la o anchetă corectă şi la o judecată corectă. …În momentul de faţă DNA-ul lucrează cu experţi tehnici proprii. D-na Prună a introdus o modificare în cod care lasă la latitudinea judecătorului dacă acceptă şi o altă expertiză.
Sabin Orcan: O parte a opiniei publice se teme de o posibilă reeditare a celebrei Marţea Neagră.
Traian Băsescu: DNA-ul este util şi avem nevoie de el independent. Ce-i trebuie justiţiei, şi asta voi susţine fără rezerve, o inspecţie a CSM-ului independentă, care controlează reclamaţiile cetăţenilor. Acum Inspecţia Judiciară este o anexă a CSM-ului. Nu este în regulă. Trebuie făcută o instituţie independentă, care să ţină de preşedinte şi în nici un caz de justiţie.
Sabin Orcan: De ce nu se rezolvă dosarul Revoluţiei?
Traian Băsescu: Sunt două mari taine ale României: Una se numeşte revoluţia şi crimele, tortura, brutalitatea de la revoluţie. Şi Mineriada 13-15 iunie, în care vorbim de asemenea de crime, de tortură şi de violenţă extremă. De ce rămân taine? Pe generalii care au dat atunci ordine îi ştim, dar pe cei care erau căpitani nu-i ştim. Acest dosar este în mâna parchetelor militare. Dacă era în mâna unor procurori civili, cu certitudine era dezlegat. Aşa, parchetele militare îi protejează pe actualii generalii. Ei ştiu exact ce pluton a fost în dispozitiv şi cine era comandantul plutonului. Azi sunt generali şi noi nu-i ştim. Asta este singura explicaţie pe care o am pentru faptul că Mineriada şi Revoluţia nu sunt dezlegate de parchetele militare. Cei cu grade mai mare nu le permit să iasă la raport.
Sabin Orcan: Preşedintele Moldovei a spus că vă retrage cetăţenia.
Traian Băsescu: Eu ce pot să-i fac dacă atâta îl ducea mintea? Nu ştiu foarte bine legea. Din câte ştiu preşedintele are prerogativa de a acorda şi de a retrage cetăţenia. Deci e posibil să o retragă.
Sabin Orcan: Declaraţiile lui Igor Dodon sunt profund antiromâneşti. Nu vrea ca tinerii moldoveni să mai vină la burse în România.
Traian Băsescu: De fapt, noi am generat un proces de desovietizare acolo, acordând 5000 de burse tinerilor din Moldova şi acordând cetăţenia. Din păcate, guvernul a pus o taxă de 550 de euro pentru dobândirea cetăţeniei. Răspunsul la declaraţiile lui Dodon ar fi taxă 0, ca să crească numărul de solicitări.
Dacă eu mă simt român până la Nistru, nu are ce să-mi facă Dodon. Dacă aş fi la guvernare aş anunţa dublarea numărului de burse şi anularea taxei pentru cetăţenie.
Sabin Orcan: Declaraţiile lui Dodon vor fi un pericol pentru România?
Traian Băsescu: Va face mult rău relaţiei bilaterale româno-moldovene, dar ne vom descurca.
Articol în curs de actualizare.
Emisiunea X-Press este difuzată duminică, de la ora 19.00, la B1 TV.