-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăTechPNL se predă necondiționat în fața lui Cioloș

PNL se predă necondiționat în fața lui Cioloș

Partidul Național Liberal a oficializat sprijinul pentru un nou mandat de premier al lui Dacian Cioloş. La solicitarea sa, liberalii aduc oameni noi, în special în marile oraşe, dar miniştrii tehnocraţi evită să candideze.

Biroul Politic al PNL a validat, în unanimitate, desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat al partidului pentru postul de premier. Votul liberalilor a fost precedat de o întâlnire a liderilor liberali cu actualul premier la Palatul Victoria. Liderul PNL, Alina Gorghiu, afirmase, după întâlnire,  că premierul este de acord cu acest demers: „Nu făceam această propunere dacă nu aveam acceptul lui“.

„Discuţia pe care am avut-o cu primul ministru astăzi a vizat două direcţii. Una a vizat compatibilitatea dintre programul de guvernare al PNL şi Platforma România 100 şi a doua discuţie a fost solicitarea PNL, pe care o veţi vedea concretizată astăzi în BPN şi supusă votului, de desemnare a candidatului de prim-ministru din partea liberalilor“, a explicat Gorghiu. Dacian Cioloş nu se va înscrie în PNL. Decizia Biroului Politic urmează să fie validată de Consiliul Naţional al PNL.

Fără tehnocraţi în alegeri

Discuţiile cu Dacian Cioloş au venit în condiţiile în care PNL nu are,  de fapt, program de guvernare. La un recent Consiliu Naţional al PNL, au fost prezentate câteva idei principale, preluate din vechiul program, întocmit de Cătălin Predoiu (la acea vreme candidat pentru postul de premier) şi updatat.

Chiar dacă PNL şi USR îl susţin pe Dacian Cioloş, iar premierul a cerut figuri noi pe listele acestor formaţiuni, până ieri nici unul dintre tehnocraţi nu acceptase să candideze pe listele unuia dintre aceste partide. Au afirmat, rând pe rând, că nu candidează, Dragoş Pîslaru (ministrul Muncii), Vlad Voiculescu (ministrul Sănătăţii), Sorin Buşe (ministrul Transporturilor) Mihnea Motoc (ministrul Apărării). Liderul USR, Nicuşor Dan, promisese că va prezenta lista tehnocraţilor cărora le va propune să candideze pentru partidul său dar, până la închiderea ediţiei, acest lucru nu se petrecuse. La rândul lor, liberalii au finalizat, ieri, listele fără a include nici un ministru tehnocrat.

Garnitura de la Bucureşti

În aceste condiţii, liberalii au încercat să arate electoratului că partidul a operat schimbări. Situaţia cea mai delicată este cea din Bucureşti unde, la alegerile locale, PNL a luat doar 13%, ieşind pe locul trei după PSD şi USR.  Filiala din Bucureşti, condusă de europarlamentarul Cristian Buşoi, a încercat să aducă personalităţi din afara partidului pe listele de la Senat, iar la Cameră a apelat la membrii PNL. Astfel, lista de la Senat este deschisă de neurochirurgul Leon Dănăilă (83 de ani).

“Tehnocraţia este bună, dar este prea limitată, iar fără politică nu se pot aplica legi generale în nici un domeniu”, a explicat acesta motivul pentru care a intrat în politică.

Pe locul doi este economistul Florin Cîţu, un apropiat al lui Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu. Cîţu, fost economist şef al ING, s-a remarcat în ultimii ani prin critici dure la adresa BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu, poziţii similare cu cele ale lui Isar. A treia clasată este arhitecta Hildegard Brandl. Lista la Camera Deputaţilor ar urma să fie deschisă de Adriana Săftoiu, prim-vicepreşedintele PNL Bucureşti. Pe locurile următoare se află fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, deputatul  Ovidiu Raeţchi, şefa femeilor liberale, Cristina Trăilă, urmată de deputaţii Florin Alexe şi Sulfina Barbu.

La această listă de nume s-a ajuns după ce o serie de grei ai partidului s-au îndreptat către circumscripţii în care PNL are un scor mai bun. Liderul Alina Gorghiu, parlamentar de Bucureşti din 2008, va candida în Timiş la Senat, Mihai Voicu (liderul PNL sector 1) a primit un loc în diaspora, Cătălin Predoiu (fost candidat la Primăria Capitalei) a ajuns pe listele PNL Călăraşi, iar Anca Boagiu la Maramureş.

Noutăţi şi victime

Pe de altă parte, conducerea PNL şi-a propus să promoveze oameni tineri pe liste, dar unele dintre propuneri au stârnit tensiuni. Mara Mareş (24 de ani), fiica unui consilier judeţean, va deschide lista PNL Braşov la Camera Deputaţilor. În spatele uşilor închise, propunerea a fost criticată de Radu F. Alexandru, care a comentat că Mara Mareş este ”mult prea tânără şi lipsită de experienţă”, adăugând că nu vrea să creadă  că în PNL există două liste ”una a lui Cioloş şi a doua a lui Isar”.

Potrivit Alinei Gorghiu, 60% din candidaţii PNL nu au mai făcut parte din Legislativ. În  urma jocurilor politice, mai mulţi veterani ai Parlamentului nu au prins locuri  în noua legislatură:  Gheorghe Ialomiţeanu, Mariana Câmpeanu, Andreea Paul, Traian Igaş, Mircea Toader, Puiu Haşotti. În urma deciziilor personale, Vasile Blaga, Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Dan Motreanu nu mai candidează.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă