UPDATE: Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a ajuns, marţi seara, la sediul PSD, unde va discuta cu preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, pe tema formării noului Guvern. El a afirmat la intrarea în sediu că, până acum, discuţiile cu partidele politice au mers „bine”.
Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului s-ar putea reuni luni pentru a stabili calendarul audierii în comisii a celor care vor fi propuşi să facă parte din Guvern, iar marţi s-ar putea întruni plenul pentru votul de învestire a Cabinetului. În cazul unui vot favorabil în Parlament, noul Cabinet ar putea depune, marţi seară, jurământul de credinţă, în faţa preşedintelui, iar miercuri să aibă prima şedinţă la Palatul Victoria.
UPDATE: Premierul desemnat Dacian Cioloș a plecat de la sediul partidului UNPR.
UPDATE: Întâlnirea dintre Dacian Cioloș și PSD a fost amânată. Premierul desemnat va discuta cu șefii social-democraților de la ora 19.30.
UPDATE: Sorin Cîmpeanu și Bogdan Aurescu și-ar putea păstra portofoliile în Cabinetul Cioloș, conform unor surse citate de Mediafax.
UPDATE: În cursul după-amiezii, Dacian Cioloş urmează să aibă întrevederi cu liderii PSD, UNPR, UDMR și la ALDE, la sediile acestor formaţiuni politice.
UPDATE: Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că premierul desemnat va anunța luni programul de guvernare și echipa ministerială.
UPDATE 10.50: Premierul desemnat Dacian Cioloș le-a spus co-președinților PNL că miniștrii pe care îi va alege vor fi tehnocrați, a declarat Alina Gorghiu.
„Sunt foarte multe motive pentru care PNL sprijină un guvern tehnocrat. Opțiunea noastră a fost alta la început, anume aceea a alegerilor anticipate care, din păcate, nu putea fi realizată decât în condițiile unui acord cu ceilalți lideri ai partidelor parlamentare. N-au dorit un asemenea lucru, ca atare, în acest context, dată fiind agenda publică în acest moment și (…) lipsa de credibilitate a partidelor politice, care e o temă pe care va trebui s-o discutăm apăsat lunile care vor urma pentru a avea loc în mod real în clasa politică o reformă — până atunci cred că cea mai bună variantă pentru statul român este aceasta pentru care a optat președintele României”, a precizat Alina Gorghiu.
De asemenea, co-președinții PNL au reiterat susținerea lui Cioloș.
”Vom vedea care vor fi opțiunile în structurarea Cabinetului, în privința priorităților din programul de guvernare, și vom putea face această analiză în foarte scurt timp. Eu am convingerea că, în ciuda faptului că misiunea acestui Cabinet nu este ușoară, Dacian Cioloș se va descurca foarte bine. Cu înțelepciune la selecția miniștrilor, cu atenție la selecția eventualilor secretari de stat, cu atenție mare la proiectele cu care va veni în fața Parlamentului cred că lucrurile pot intra pe un făgaș normal și evident că e o noutate pentru România să aibă un Cabinet tehnocrat”, a mai spus Alina Gorghiu,
Premierul desemnat a plecat după discuțiile cu Alina Gorghiu și Vasile Blaga fără să facă declarații.
UPDATE 10.09: Dacian Cioloș a ajuns la sediul PNL.
––
Premierul desemnat Dacian Cioloș va discuta, miercuri, cu liderii tuturor partidelor parlamentare pentru a-şi asigura susţinerea în Legislativ pentru viitorul cabinet, dar şi pentru programul de guvernare. Primul partid cu care va discuta prim-ministrul desemnat este PNL.
Dacian Cioloș a fost propus, marți, de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier al României, după demisia Guvernului Ponta de acum o săptămână.
Citește și: Primele REACȚII după numirea lui Dacian Cioloș ca premier
Fostul comisar european are la dispoziție zece zile ca să formeze un nou guvern.
Grupurile care susțin Guvernul sunt PNL – 176, UNPR – 64, UDMR – 25, Minorități – 17. PND-12, nu a adoptat o poziție oficială și nici cei 19 parlamentari independenți. Și-au exprimat rezervele PSD – 197 și ALDE – 37.
Dacian Cioloș nu a făcut parte din niciun partid și a ocupat puține funcții politice. Acesta a devenit comisar pentru Agricultură in 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până in noiembrie 2014, cand noua Comisie Europeana si-a preluat atributiile. Anterior funcțiilor din Ministerul Agriculturii, între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în Romania, pregătind implementarea SAPARD în România.
Citește și: Primele declarații ale premierului desemnat Dacian Cioloș. Cât timp are la dispoziție să formeze Guvernul
Munca lui Cioloş a fost apreciată și de oficialii europeni, astfel că la 1 iulie 2015 a fost numic în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.