Camera Deputaților nu a votat încă solicitarea DNA de arestare și reținere a lui Marko Attila (UDMR), deși au trecut două săptămâni de la cererea procurorilor.
Alianța neoficială PSD-UDMR, apărută o dată cu salvarea lui Laszlo Borbley de urmărirea penală, pare să funcționeze la turație maximă. Parlamentarii i-au acordat, ieri, încă o păsuire deputatului UDMR Marko Attila, amănând votul în cazul cererii de reținere și arestare. De data aceasta, strategia coaliției informale pare să fi fost una mai rafinată, bazată pe lipsa de cvorum, și nu pe o respingere directă a cererii procurorilor.
Ieri, deși deputații aveau o reuniune de plen, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a intrat în sală şi a anunţat: ”Nici nu închid şedinţa, că nu am deschis-o”. Zgonea a spus că suspendă lucrările după o consultare cu liderii grupurilor parlamentare, neanunţând numărul deputaţilor prezenţi la şedinţă. Șeful deputaților le-a cerut liderilor UDMR să verifice dacă Marko Attila chiar vrea să demisioneze din Parlament. De fapt, la ședința de ieri, deputații aveau de ales între două variante: fie luau act de demisia deputatului, fie supuneau la vot cererea de arestare. Însă deputatul nu este considerat demisionar, pentru că el a trimis, săptămâna trecută, Camerei o demisie scanată, și nu originalul, după care nu a mai trimis alt document. Fără o demisie legal înregistrată, Marko Attila, refugiat la Budapesta, rămâne deputat și nu ar putea fi arestat nici dacă s-ar afla în România. Pentru arestarea sa este nevoie de votul Camerei din care face parte. Cu alte cuvinte, singura soluție era votarea cererii de arestare. Însă nici cererea de arestare nu a fost supusă la vot, din cauza lipsei de cvorum.
Cum s-a ajuns la lipsa de cvorum
Chiar dacă parlamentarii chiulesc, de obicei, în preajma sărbătorilor, lipsa de cvorum de ieri de la ședința Camerei Deputaților ridică o serie de semne de întrebare. Cu o zi înainte, la ședința comună dedicată statutului senatorilor și deputaților, dar și la ședința Camerei în care s-a discutat moțiunea PNL împotriva ministrului Andrei Gerea, prezența a fost masivă. Cu alte cuvinte, apropierea sărbătorilor nu i-a împiedicat pe parlamentarii majorității, în special, să fie prezenți. Mai ales că a existat o solicitare expresă a liderului PSD Victor Ponta, pentru prezența social-democraților la ședința plenului reunit. Pentru PSD, ziua de marți a fost singura cu adevărat importantă. Pe de o parte, pentru a modifica statutul introducând majoritatea simplă pentru cererile de arestare, în contextul informațiilor că, în acest fel, PSD ar încerca să lase fără obiect contestațiile depuse la CCR în cazul Șova. Pe de altă parte, pentru a-i lua apărarea ministrului Andrei Gerea (PLR), în contextul în care Victor Ponta are tot interesul să păstreze sprijinul oamenilor lui Tăriceanu. Fapt semnificativ, conducerea Camerei le-a acordat deputaților, marți, sumele forfetare. Practic, a fost ca un îndemn neoficial la chiul: potrivit cutumei, deputații încheie săptămâna de lucru atunci când își iau suma forfetară.
Săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a amânat votul privind cererea de arestare preventivă a lui Marko Attila după ce la Biroul Permanent a fost depusă cererea de demisie a acestuia, dar aceasta nu a putut fi luată în considerare deoarece nu era depusă în original.
Sprijinit de UDMR
DNA a cerut, în urmă cu două săptămâni, Camerei Deputaţilor să încuviinţeze arestarea preventivă a deputatului UDMR Marko Attila, în dosarul ANRP în care au mai fost arestaţi preventiv fostul şef ANI, Horia Georgescu, şi deputatul PNL Theodor Nicolescu. Deputatul UDMR este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu. Cu toate acestea, el beneficiază de sprijinul colegilor săi de partid. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a calificat decizia luată de Marko Attila de a demisiona din Parlament drept „curajoasă și corectă“, adăugând că Uniunea crede în nevinovăția lui și este solidară, urmând a-l sprijini în continuare, în funcţie de instrumentele avute la dispoziţie.
În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile. Avocatul Eugen Iordăchescu, apărătorul deputatului, a declarat că Marko Attila se află în Ungaria, unde se bucură de ”protecţie din partea premierului Ungariei, Viktor Orban”. Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviinţat arestarea preventivă a deputatului UDMR, în dosarul de corupţie al fostului procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat. Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat. DNA nu a mai cerut arestarea deputatului Marko Attila de la judecători, astfel că, în acest moment, pe numele său nu există un mandat de arestare emis de vreo instanţă.