4.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăTechCum resetează demisia lui Vasile Blaga întreaga strategie PNL pentru alegeri. Fostul...

Cum resetează demisia lui Vasile Blaga întreaga strategie PNL pentru alegeri. Fostul președinte liberal era cel mai mare adversar al ideii ca Dacian Cioloș să fie susținut pentru un nou mandat de prim-ministru

Copreședintele liberalilor a demisionat din funcție, fiind urmărit penal pentru că ar fi primit 700.000 de euro pentru finanțarea fostului PDL. Blaga era cel mai puternic adversar al ideii ca Partidul Național Liberal să îl sprijine pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat de premier.

Vasile Blaga, anchetat de DNA pentru trafic de influență, și-a depus demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare și nu va candida pentru un nou mandat de senator. El a promis că își va dovedi nevinovăția în justiție. Demisia lui Blaga va avea consecințe profunde atât asupra conducerii PNL, dar și asupra strategiei politice a li­beralilor. Potrivit unei înțelegeri anterioare fuziunii, conducerea PNL era asigurată de doi copreședinți – unul din vechiul PNL (Alina Gorghiu) și unul din fostul PDL (Vasile Blaga). Tandemul urma să funcționeze până în ianuarie 2007, când era programat un congres de alegeri.  Acum, conducerea PNL ia în calcul trei scenarii – desemnarea unui copreședinte din partea vechiului PDL, numirea unui președinte unic de către Biroul Politic sau organizarea unui congres  înainte de alegeri, a precizat Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al PNL. Din partea vechiului PDL ar dori să candideze Cătălin Predoiu sau Gheorghe Falcă, dar este vehiculat și numele lui Gheorghe Flutur, au afirmat surse din partid.


CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis: Situaţia lui Vasile Blaga este o surpriză foarte neplăcută şi prin această evoluţie PNL a ajuns într-o situaţie complicată. Președintele spune că demisia a fost o ”atitudine politică corectă”


 

Cum poate fi influențată strategia PNL

Pe de altă parte, prin retragerea lui Vasile Blaga dispare cel mai puternic adversar al ideii ca PNL să îl susțină pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat de premier.  „Noi am zis că îi primim atât pe Cioloş, cât şi pe miniştrii care sunt buni, dar acum ne zic că PNL nu mai are oameni şi am ajuns să stăm cu căciula în mână. PNL are câte un potenţial premier în fiecare zonă a acestei ţări! Noi nu stăm cu căciula în mână la nimeni. Avem nişte limite, când vedem că unii sunt foarte obosiţi după două luni, dar vor să continue. Hai la bătălie, atunci! Nu fi obosit!”, a spus Vasile Blaga, la o reuniune a aleșilor locali PNL. El nu a fost, însă, pe aceeași lungime de undă cu Alina Gorghiu, care a afirmat de mai multe ori că liberalii nu exclud o formulă de guvernare alături de Dacian Cioloș, chiar dacă acesta nu se va înscrie în PNL. Ieri, Gorghiu a susținut că regretă problemele pe care le are fostul copreședinte și că demisia lui este „un exemplu de onoare și consecvență”, iar „PNL pierde un stâlp al construcției sale”.„Toate eforturile și gândurile noastre trebuie să se îndrepte acum spre alegerile din decembrie. PNL este, alături de președintele Klaus Iohannis și de prim-ministrul Dacian Cioloș, o forță care își dorește schimbarea în bine și până la capăt a României”, a comentat Gorghiu.

Acuzațiile DNA

Vasile Blaga a fost audiat, ieri, la sediul DNA Ploieşti și plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă, pentru că ar fi primit 700.000 de euro pentru finanţarea PDL, împreună cu Gheorghe Ştefan, fostul primar de la Piatra Neamţ, condiţionând unei firme câştigarea unor contracte cu o companie naţională de energie de remiterea unui comision de 10% până la 25% din valoarea contractelor.

Procurorii susțin că, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL, ar fi existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ștefan, „în sensul obţinerii de bani pentru partid”. Înțelegerea viza numirea, cu ajutorul miniştrilor PDL, a unor persoane agreate la conducerea companiilor din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să „cotizeze” pentru PDL.  Ștefan şi-a folosit influenţa şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor  să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul ener­giei o anumită persoană. Aceasta fusese agreată de Ștefan și Blaga şi a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin „atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate”, arată DNA.

În perioada 2011-2012, Gheor­ghe Ştefan l-ar fi informat pe Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului respectiv, urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Horațiu Bruno Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor. Ștefan  i-ar fi condiţionat persoanei numite prin influenţa sa mențínerea în funcţie de atribuirea de contracte de servicii și produse IT  societăţii reprezentate de omul de afaceri. În paralel, Ştefan  i-a promis lui Berdilă  că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice. În schimb, ar fi pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei, susțin procurorii. „Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada ­2011-2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat cons­finţirea înţelegerii anterioare”, conchid procurorii. 

Elena Udrea a fost audiată, ieri, ca martor în dosarul în care Blaga este urmărit penal.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

ANAF anulează automat creanțele fiscale sub 40 de lei

Creanțele restante mai mici de 40 de lei au fost șterse la începutul anului 2025, a transmis Agenția Națională de Administrare Fiscală, informează Ziarul...

Producția de vin spumant în UE a scăzut: România își menține poziția în topul producătorilor

Uniunea Europeană a produs 1,496 miliarde de litri de vin spumant în 2023, marcând o scădere de 8% față de cele 1,624 miliarde produse...

Aglomerație pe pârtie la Sinaia: parcarea a devenit neîncăpătoare, iar vânzarea de cartele a fost sistată

Sâmbătă, sute de turiști au ales să petreacă ziua pe pârtia din Sinaia, atragând o aglomerație de neimaginat la stația de plecare a telegondolei....
Ultima oră
Pe aceeași temă