Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat marţi că, în urma respingerii rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului pe ultimii trei ani, se va cere revocarea Renatei Weber de la conducerea acestei instituţii.
„Parlamentul, în cadrul şedinţei Camerelor reunite a decis să voteze raportul formulat de Comisiile juridice ale celor două Camere cu privire la raportul Avocatului Poporului pe anul 2018, pe anul 2019 şi pe anul 2020. De asemenea, Parlamentul a adoptat practic raportul Comisiilor juridice cu majoritatea necesară, conform Regulamentului şedinţelor comune. Ca urmare, a acestui vot noi vom solicita revocarea Avocatului Poporului”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.
Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018 – cu 245 de voturi „pentru” şi unul contra, 2019 – 187 de voturi „pentru” şi 23 de voturi contra şi 2020 – cu 242 voturi „pentru” şi 35 împotrivă.
Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.
„Astăzi, asistăm la deturnarea scopului existenţei a însuşi Parlamentului României, Parlament care este folosit de actuala majoritate pentru a regla conturi personale, răfuieli politice. (…) Doamna Renate Weber n-a fost niciodată PSD-istă, ci o PNL-istă de frunte, aleasă pe listele PNL pentru Parlamentul European în 2007, în 2009, în 2014 de trei ori. Atunci era foarte bună, pentru că critica PSD, azi nu, pentru că a intrat în conflict instituţional cu majoritatea PNL-istă”, a spus Zetea, care a fost întrerupt de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care l-a rugat să „treacă la subiect”.
El a adăugat că Avocatul Poporului apără drepturile omului, nu pe ale premierului Florin Cîţu sau ale lui Ludovic Orban.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a afirmat, la rândul său, că ceea ce se întâmplă în plen „este o continuare a politizării totale şi a acapărării tuturor instituţiilor de stat de către actualul arc guvernamental”.
Deputatul USR PLUS Cristian Seidler a susţinut că Avocatul Poporului „a fost şi este în cârdăşie cu PSD-ul în ceea ce priveşte pensiile speciale”.
„M-aş fi aşteptat ca, atunci când se discută raportul de activitate al Avocatului Poporului, dânsa să fie aici în sală cu noi. Asta denotă încă odată respectul pe care îl acordă funcţiei, respectiv instituţiei Parlamentului. În al doilea rând, pentru că s-a discutat foarte mult despre ceea ce dânsa ar fi făcut în materie de sesizare a Curţii Constituţionalitate, trebuie să ştie, mai ales, cetăţenii care ne urmăresc şi parlamentarii că una dintre atribuţiile cele mai importante ale Avocatului Poporului este sesizarea CCR în ceea ce priveşte constituţionalitatea textelor ordonanţelor de urgenţă. Aici dânsa are o ratare imensă – în 2019 dânsa a făcut un simulacru de atac la CCR pe Codul administrativ. (…) Avocatul Poporului avea obligaţia de a sesiza CCR referitor la un text aflat în vigoare, prin OUG, despre care se ştia clar din deciziile anterioare ale CCR – 2016 – că sunt neconstituţionale. A ‘omis’ să facă acest lucru. (…) A fost şi este în cârdăşie cu PSD-ul în ceea ce priveşte pensiile speciale”, a declarat deputatul USR PLUS.
În schimb, liderul grupului PSD, Alfred Simonis, a spus că cel mai tare „doare” posibilitatea pe care Avocatul Poporului o are – de a ataca la CCR ordonanţe de urgenţă.