Propunerea legislativă a fost adoptată luni cu 244 de voturi „pentru”, trei „împotrivă”, 40 de abţineri, iar trei deputaţi nu au votat. Camera Deputaților este decizională.
Legea a fost adoptată în urma unei decizii a Curții Constituționale care arăta că hotărârile din domeniul penal se pot da numai odată cu motivarea. Legea în vigoare prevedea un termen de 15 zile, iar prelungirea acestuia s-a dat tocmai pentru a oferi timp judecătorilor să redacteze atât sentințele cât și motivările.
„Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.
Proiectul reglementează şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi să semneze motivarea hotărârii, de exemplu din cauza pensionării.
„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, mai indică propunerea de lege.
La finalul dezbaterilor, ministrul justiției a salutat adoptarea legii și a spus că este un pas înainte pentru respectarea drepturilor omului. „Din mom intrării în vigoare a acestei legi, hotărârea și motivarea se dau în același timp. Lucrurile acestea au fost gândite și la momentul redactării codurilor, dar nu s-a mers pe această soluție. Acum vedem că tot acolo am ajuns. E absolut firesc, mai ales în domeniul dreptului penal, să dai și motivarea în același timp”, a spus el.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Afred Simonis, a spus de la tribuna Parlamentului că „niciun om nu mai trebuie să stea în închisoare nici măcar o zi, fără să știe de ce”.