2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăOUG 7. Ce se schimbă și ce nu se schimbă

OUG 7. Ce se schimbă și ce nu se schimbă

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, după discuţiile de la Guvern cu reprezentanţii unor asociaţii de magistraţi, că va fi abrogat articolul din OUG 7/2019 prin care judecătorii puteau fi numiţi şefi de mari parchete şi revine şi avizul la Secţia de procurori a CSM. Toader a precizat că noua ordonanţă va fi trimisă vineri la CSM, iar săptămâna viitoare va fi adoptată. La discuţia de la Palatul Victoria au participat Viorica Dăncilă, Tudorel Toader, preşedinta CSM, Lia Savonea, reprezentanţii UNJR, ai Asociaţiei Magistraţilor din România, ai Asociaţiei Procurorilor din România, ai Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor. Cu alte cuvinte, instituții sau asociații aflate în relații bune cu actuala coaliție de guvernare. „Toţi participanţii am apreciat dialogul deschis, pe bază de argumente, pe bază de contraargumente”, a susţinut Tudorel Toader, deși o astfel de întâlnire cu magistrații ar fi trebuit să aibă loc înainte de emiterea ordonanței de urgență. Practic, Guvernul nu se va atinge de restul articolelor care au generat controverse.

 

Articole care rămân în vigoare

Printre articolele care rămân în vigoare se numără cel potrivit căruia Secţia specială pentru investigarea magistraţilor va ieşi de sub autoritatea procurorului general. Documentul arată că Şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor poate dispune în cazul soluţiilor cauzelor. Anterior ordonanței, procurorul general era cel care, în calitate de superior ierarhic, infirma actele de urmărire penală emise de procurorii Secţiei speciale. Statutul procurorului general de șef ierarhic al Secției speciale fusese prevăzut de o decizie a Curții Constituționale (CCR) încălcată, acum, de ordonanța Guvernului.

Una dintre modificări vizează delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Potrivit ordonanței de urgență  „procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. De exemplu, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcţia de şef al Direcţiei, deoarece Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie.

După ce ministrul Justiției a anunțat că va face doar aceste modificări, protestele magistraților au continuat. Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” spun că nemulţumirile magistraţilor nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare şi incertă, nedeterminată temporal, a unui simplu text din ordonanţa de urgenţă.

                       

Protestele magistraților

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au decis să îşi suspende activitatea de luni până joi, inclusiv, nemulţumiţi de OUG 7. Decizii de suspendare a activității au venit și de la Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș ( magistrații poartă și banderole pe braț), judecătoriile Sector 2 București, Dej, Cluj, Târgoviște și Gherla. De asemenea, la Curtea de Apel Pitești este suspendată activitatea cu publicul, iar magistrații Tribunalului Specializat Mureș poartă banderole și vor protesta în fața instituției timp de cinci zile, în timp ce Curtea de Apel Brașov a declanșat luni procedura de revocare a Liei Savonea, președintele CSM.

Lista parchetelor cu activitate judiciară suspendată se lungește de la o oră la alta: Parchetul Judecătoriei și Parchetul Tribunalului Constanța, Parchetul Judecătoriei Brașov, Parchetul Judecătoriei Timișoara, Parchetul Judecătoriei Pitești, Parchetul Tribunalului Argeș, Parchetul Tribunalului Mureș, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Bacău, Parchetul Judecătoriei Cluj, Parchetul Judecătoriei Turda, Parchetul Judecătoriei Gherla, parchetele judecătoriilor sectoarelor 1,3,5,6 București și DIICOT.

Procurorii Parchetului General s-au solidarizat și ei cu magistrații și procurorii din țară care au declanșat proteste. Astfel, ei vor purta banderole în semn de protest.

În semn de protest, pe site-ul DNA a fost publicat un carton care acoperă toată pagina și în care este criticată OUG 7/2019, cea care a dus la proteste din partea magistraților. Procurorii anticorupție să alătură astfel procurorilor din țară și susțin demersul PICCJ de a solicita Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019. În plus, DNA arată că un efect al ordonanței este că instituția rămâne fără adjuncți.

 

Nicolicea vrea închisoare pentru magistrați

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea a afirmat că procurorii care îşi suspendă activitatea în semn de protest faţă de OUG 7 comit o infracţiune, pedepsită cu închisoarea sau amendă. El invocă faptul că legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora „suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare”. „Astfel, potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, «prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate». Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o terioadă de limp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei; articolul 202 specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă; la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă”, a amenințat Nicolicea.

Carmen Dan, șefa de la Interne, a criticat și ea protestul magistraților.”Poliţia de Frontieră continuă să îşi facă datoria. Eu sper să depăşim această perioadă şi toată lumea să înţeleagă că toate categoriile profesionale trebuie să îşi exercite atribuţiile cu responsabilitate. Nu ştiu dacă este salutar că o categorie, care e ţinută în primul rând de respectarea legii, este prima care o încalcă. Este greu să fac eu aceste aprecieri”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, întrebată despre protestul magistraţilor.

 

Polemică Iordache – Toader

După consultările de la Guvern, a ieșit la rampă deputatul PSD Florin Iordache.  ”Ca o greşeală o văd eu, cred că trebuiau consultări mai ample şi mai transparente înainte de adoptare, dar aici este problema la Ministerul Justiţiei. Foarte bine a procedat Viorica Dăncilă, dumneaei a fost plecată din ţară în ultimele zile, a fost în Spania, a iniţiat acest dialog, tocmai pentru a detensiona situaţia şi a găsi cele mai bine soluţii”, a declarat Iordache.  Replica lui Toader nu s-a lăsat așteptată. ”Chiar nu le-am văzut criticile din PSD, dar dacă sunt şi din PSD, sunt din partidul majoritar, nu au decât decât să iniţieze proceduri de modificare, că să te duci la televizor e frumos, dai bine pe ecran, îţi spui punctele de vedere, eventual te raliezei celor nemulţumiţi, dai şi mai bine, dar există o tehnică legislativă, proceduri valabile pentru toţi”, a declarat Tudorel Toader.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă