14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăOrban speră să își impună bugetul pe 2021 cu ajutorul noii majorități

Orban speră să își impună bugetul pe 2021 cu ajutorul noii majorități

În an electoral, este firesc ca noua majoritate parlamentară formată după alegeri să voteze proiectele, iar noul Executiv să fie cel care prezintă și susține proiectele de buget de stat și buget al asigurărilor sociale în condițiile în care le va și implementa în următorul an. Pericolul este însă și de această dată ca noua majoritate parlamentară să își impună bugetele, fără a mima măcar vreo urmă de dezbatere.

Premierul Ludovic Orban susține că noul buget va include creşteri de pensie „bazate pe realitatea economică” arătând că aceste majorări vor duce la creşterea puterii de cumpărare în ceea ce priveşte veniturile pensionarilor fără ca majorările să fie anulate de inflaţie. ”Pregătim rectificarea bugetară. De asemenea, pregătim proiectul de buget pentru anul viitor. Obiectivul nostru este să adoptăm proiectul de buget până în data de 31 decembrie, cel mai probabil după învestirea Guvernului, între Crăciun şi Anul nou”, a declarat Orban.

Întrebat dacă bugetul pentru anul 2021 va prevede majorarea veniturilor profesorilor şi a pensiilor, primul ministru a explicat că bugetul va avea la bază realităţile economice. ”Viitorul buget va fi construit pe baze realiste şi va ţine cont de realitatea economică din România. Se va urmări, în primul rând, să asigure resursele necesare pentru investiţiile în dezvoltarea României, investiţii în dezvoltarea infrastructurii de transport, de sănătate publică. Pe de altă parte, evident, vom asigura toate resursele financiare necesare pentru a putea asigura plata pensiilor, plata salariilor. De asemenea, va trebui să gândim foarte bine asigurarea părţii de cofinanţare care să ne permită absorbţia fondurilor europene, pentru că odată cu creşterea ratei de absorbţiei a fondurilor europene trebuie să asigurăm  cofinanţare suplimentară”, a mai afirmat şeful Executivului.

„Baubaul” FMI

Întrebat de presă dacă a fost inițiate discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru un acord de finanțare, Orban a solicitat să nu mai fie deschis acest subiect ”baubau”. El a menționat că Guvernul nu are în vedere nici măcar încheierea unui acord pentru un credit de până la 2 miliarde de dolari, pe care FMI îl poate oferi țărilor membre, în vederea finanțării deficitului bugetar, fără a impune condiții. ”Nu mai deschideți acest baubau, nu există acest baubau! Eu m-am referit foarte clar la evaluarea FMI, care a îmbunătățit perspectivele pentru economia românească. Întrebat fiind , am spus: nu există deocamdată nicio discuție cu FMI privitoare la acest acord. Doar la următoarea întrebare am răspuns că nu există numai acordul care este cunoscut, un acord care-ți impune anumite restricții, există și un tip de acord cu FMI care, până în limita a 2 miliarde, ei îți oferă un credit fără condiții, pentru a finanța deficitul bugetar. Deocamdată nu avem nevoie nici măcar de un astfel de acord”, a explicat Orban.

Calendarul adoptării bugetelor

În condițiile în care alegerile vor avea loc pe 6 decemmbrie, potrivit Constituției președintele va avea un termen de 20 de zile pentru convocarea noului Legislativ. Totuși, convocarea s-ar putea face într-un termen mai scurt în funcție de desfășurarea procesului electoral, de numărare voturilor și de contestațiile ce vor fi primite și soluționate.

După consultarea partidelor și desemnarea unui candidat prim-ministru la funcția de prim-ministru, acesta va avea un termen de alte 10 zile de la desemnare pentru votul de încredere asupra programului de guvernare și al listei de miniștri. Președintele Klaus Iohannis s-a exprimat deja că prima sa opțiune pentru prim-ministru este actualul premier Ludov Orban. Totuși, audierea miniștrilor și votul asupra candidaturilor lor în comisiile parlamentare va dura și ea cel puțin două-trei zile, chiar dacă procedura va fi derulată pe „repede-nainte”. În aceste condiții, ar rămâne foarte puțin timp pentru o dezbatere reală asupra proiectelor de buget în Parlament, de numai câteva zile, astfel încât acesta să fie deja votat la 31 decembrie.  

USR nu a fost contactat pentru discuții

Useriștii susțin că nu au fost încă angrenați în discuțiile despre adoptarea proiectelor de buget pe 2021. Liderul deputaților USR, Cladiu Năsui, spune că formațiunea ar putea lua o decizie politică să susțină un buget trecut rapid prin Parlament ținând cont că va „bate 2021 la ușă”, însă formațiunea va vrea dezbateri „pe bune” pe viitor cu privire la legile bugetului. „Un lucru care se întâmplă la noi, din păcate, este că dezbaterile sunt pe repede-nainte. Fiecare reprezentant de la ministere vorbește 10 minute și cam atât. E un lucru la care țin este să facem și noi dezbatere pe bune. Dacă ne pune într-o situație de genul acesta și este o decizie politică, din cauză că bate 2021 la ușă – facem așa, dar din 2022, gata. Pentru bugetul pe 2022, avem timp și să începem și noi ca americanii, ca alte țări cu o zi dedicată fiecărui minister și din luna a opta- a noua. Așa e normal să faci lucrurile acestea”, a declarat Năsui pentru România liberă.

În cazul în care bugetul nu va fi adoptat cu trei zile înainte de expirarea exercițiului bugetar, se aplică în continuare bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat ale anului precedent, până la adoptarea noilor bugete.

„Nero de la Finanțe”

Cei care au pornit discuția despre buget au fost însă social-democrații. Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, l-a atacat în mai multe rânduri pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Grindeanu l-a comparat cu împăratul roman Nero și i-a solicitat să vină “repejor” cu proiectul de buget în Parlament. “Am un singur mesaj pentru domnul Cîţu: să vină repejor cu bugetul să îl prezinte, la fel de repede cum a fugit din Parlament, de frică să nu ajungă premier. Să vină şi să le arate românilor cifrele bugetului pe anul viitor”, a declarat Grindeanu. 

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...
Ultima oră
Pe aceeași temă