2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăPoliticăOrban se pune la adăpost, în caz de negocieri eșuate. Guvernul își...

Orban se pune la adăpost, în caz de negocieri eșuate. Guvernul își va asuma legea bugetului

Guvernul intenționează să adopte proiectul de buget prin procedura angajării răspunderii între Crăciun și Anul nou, în cazul în care negocierile cu PSD, ALDE, Pro România și UDMR eșuează, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale. Ar fi a șaptea intenție de a trece un proiect de lege important sau o serie de măsuri ocolind Parlamentul.

Potrivit surselor G4Media.ro, ar fi o premieră angajarea răspunderii pe proiectul de buget, însă guvernul s-ar afla deja sub presiunea PSD. Partidul condus de Marcel Ciolacu forțează în Parlament adoptarea unor legi care pun și mai mare presiune pe bugetul de stat, cum ar fi eliminarea supraaccidei la carburanți de la 1 ianuarie 2020, măsură avută în vedere în oferta PNL dar cu aplicare din 2021.

”Foarte probabil să mergem pe varianta angajării răspunderii pe legea bugetului pe anul viitor. Să o facem între Crăciun și Anul Nou. Și asta pentru că vor exista tot felul de alianțe conjuncturale pe proiecte locale care ar măcelări bugetul. Toți vor avea posibilitatea să depună amendamente la proiectul de buget, noi vom prelua ce se va putea. Sigur, există posibilitatea contestării la CCR și depunerea unei moțiuni de cenzură”, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Amintim că guvernul și-a anunțat deja oficial intenția de a-și angaja răspunderea pe pe alte șase proiecte de legi care includ măsuri referitoare la justiție sau economie.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernului își va angaja în perioada imediat următoare răspunderea pe un (1) pachet de acte normative din economie – modificarea legii plafoanelor bugetare.
Guvernul intenționează să-și angajeze răspunderea pe (2) o serie de modificări în domeniul justiției: abrogarea recursului compensatoriu, amânarea pensionării anticipate a magistraților, amânarea intrării în vigoare a majorării perioadei de școlarizare a judecătorilor și procurorilor de la 2 la 4 ani și trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători.
Anul viitor, guvernul ia în calcul alte două angajări de răspundere: pentru adoptarea legii privind (3) alegerea primarilor în două tururi și, pe de altă parte, pentru (4) desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților..
În ceea ce privește (5) amendarea OUG 114, aceasta va fi făcută ulterior, până la finalul acestui an, tot prin angajarea răspunderii, au explicat surse politice pentru G4Media.ro
Un alt proiect asupra căruia guvernul își va angaja răspunderea, dacă Parlamentul nu va opera modificările solicitate, va fi (6) abrogarea prevederilor OUG 51, care scoate transportul rutier intra-județean privat din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial.
Context

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că este extrem de important ca bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru anul viitor să fie adoptate până la finalul acestui an. Oficial, premierul Orban a evitat un răspuns clar când a fost întrebat dacă este posibil ca Guvernul să-și asume răspunderea și pentru proiectul de buget pe 2020.

„N-am discutat acest lucru, decât că am discutat cu colegii din Guvern, din partid şi cu parteneri din coaliţie că este extrem de important ca bugetul să fie aprobat până la sfârşitul anului. Povestea asta cu amânarea până în martie a adoptării bugetului numai pentru a nu declanşa noi cheltuieli de investiţii…

Deci, toate autorităţile locale, toate firmele, toţi cetăţenii trebuie să cunoască prevederile legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale până la sfârşitul anului, astfel încât să-şi adapteze acţiunea. Autorităţile locale trebuie să-şi adopte bugetele într-un termen cât mai scurt, astfel încât să poată să declanşeze toate proiectele de investiţii pe care le-au planificat pentru 2020. (…) De asemenea, firmele să-şi adapteze politica firmei.

De asemenea, fiecare cetăţean, mai ales angajaţii din sectorul public, persoanele care au pensii sau care au alte forme de ajutor trebuie să ştie foarte clar la ce venituri trebuie să se aştepte în cursul acest an”, a afirmat Orban, citat de Agerpres, întrebat dacă este posibil ca bugetul pentru 2020 să fie adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvern.

Premierul a dat asigurări că proiectul de buget va fi gata până la 15 decembrie la nivelul Ministerului de Finanţe.

„Va fi gata. Ministrul Finanţelor a început a şi lucrat în paralel proiectul de buget numai că noi a trebuit să aprobăm pe repede OUG privind rectificarea bugetară (…) va fi gata la termen”, a declarat Orban.

Angajarea răspunderii, calea spre anticipate

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care guvernul cade în urma angajării răspunderii și un al doilea guvern nu este investit, președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.

Cele mai citite

ANAF organizează webinarii pentru contribuabili în ianuarie 2025

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă organizarea unei serii de webinarii în prima lună a anului 2025, destinate contribuabililor care doresc să afle...

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă