Orban: Nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul pe programe de sănătate

Prim-ministrul Ludovic Orban susţine că nu există în buget sumele necesare până la finalul acestui an nici pentru finanţarea programelor de sănătate, acesta spunând că situaţia este aceeaşi şi în ceea ce priveşte bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Catinca Giosanu 0 comentarii

Actualizat: 07.11.2019 - 09:19

Orban cere eliminarea discriminărilor dintre furnizorii publici şi cei privaţi de servicii medicale.

„Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei”, a afirmat Ludovic Orban joi dimineaţă, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Sănătăţii de către Victor Costache.
Orban a vorbit şi despre taxa de clawback, despre care spune că este „un inhibitor al dezvoltării pieţei”.
„Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor pentru dezvoltarea pieţei de medicamente (....) pentru că a ajuns la 26 – 27 la sută din cauza faptului că au crescut costurile pentru medicamentele compensate şi gratuite în condiţiile în care a fost menţinută aceeaşi anvelopă bugetară” a arătat primul ministru.
Acesta a spus că sunt peste 2000 de medicamente care au fost retrase de pe piaţă după aplicarea taxei „oarecum în pauşal”.
„Nu sunt specialist în domeniu dar va trebui să facem o analiză serioasă şi să luăm nişte decizii” a adăugat şeful executivului.
Primul ministru a spus că în opinia sa Agenţia Naţională a Medicamentului trebuie să ţină cont de realităţile de pe piaţă şi „să renunţe la discriminările care există între diferiţi actori de pe piaţă”
Trebuie eliminată orice discriminare între furnizorii privaţi de servicii medicale şi furnizorii publici de servicii medicale. Ministerul trebuie să fluidizeze toate procedurile, să înceteze să mai fie o frână prin tot felul de avize şi autorizaţii care sunt blocate cu lunile sau cu anii atunci când există iniţiative, în special iniţiative private în domeniul medicinei” a mai afirmat Ludovic Orban.

Citește totul despre:

#lazi

Comentarii