7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăOrban, întrebat dacă avem stocuri de măşti: Va trebui să cumpărăm de...

Orban, întrebat dacă avem stocuri de măşti: Va trebui să cumpărăm de la producători externi

”Preocuparea noastră a fost să susţinem poducători români care să producă astfel de măşti”, a spus Orban, afirmând că va creşte foarte mult consumul zilnic al acestora. În plus, premierul a anunţat că preţul măştilor ar putea fi plafonat.

Ludovic Orban a fost întrebat, joi, dacă România este pregătită cu stocuri de măşti, având în vedere că purtarea acestora devine obligatorie din 15 mai şi a spus. ”Cu siguranţă am discutat această chstiune de aproximativ o săptămână. Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare.  Preocuparea noastră a fost să sunţinem poucători români care să producă astfel de măşti. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată . Vom încerca să asigurăm capaciatea deplină”.

Ludovic Orban a afirmat că se va gândi o formulă de distribuire a măştilor către persoanele care nu au venituri şi nu le pot cumpăra. 

”Eu sper să creştem această capacitate. Va trebui ca până în 15 mai să producem cantităţi semnificative şi să cumpărăm de la producători externi”, a mai declarat Premierul, anunţând că Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale, iar stocul de măşti FFP 2 şi FFP 3 este de ordinul milioanelor.

Orban a mai spus că ”obigativitatea de a purta măşti va face un consum mare” care va trebui asigurat.

Întrebat dacă se ia în calcul plafonarea preţului la măşti, Orban a spus: ”Ne gândim şi la acest lucru”. 

Întreat când s-ar putea lua decizia, Orban a spus: ”Istoria economică, pentru cine a citit-o, spune că, atunci când s-au luat astfel de măsuri, dacă intervenţia pe piaţă a generat un preţ administrativ care nu are nicio legătură cu raportul ofertă-cerere s-a produs penurie, generarea de reţele de vânzare la negru care au lipsit mare majoritate a oamenilor aceste produse. Cred că trebuie să asigurăm o ofertă la nivelul cereriişi acesta este obiectivul pe carel avem: să producem în România cât mai mult i să ruşim să importăm ce nu putem produce”. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun, măsură valabilă până anul viitor.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă