Pus în situația de a constata că filialele mari îl susțin pe contracandidatul său, Ludovic Orban și-a schimbat discursul încercând să ajungă la primarii din teritoriu și la aripa mai puțin „reformistă” a partidului.
Mesajul său a fost marcat de trei idei pe care „conservatorii” din PNL voiau să le audă: susținerea valorilor tradiționale – familia, biserica, satul românesc, comunitatea; un prim atac la adresa USR PLUS, deși Orban a fost unul dintre susținătorii actualei coaliții, și noi promisiuni de finanțare în teritoriu. Cea de-a treia parte a declarațiilor sale a trecut aproape neobservată ținând cont că atât aripa reformistă, cât și reprezentanții USR PLUS au sărit să îl critice pe Orban pentru declarațiile „conservatoare” și l-au comparat cu premierul ungar, Viktor Orban.
Caricatura lui Octavian Goga
Declarația lui Orban a fost taxată de o parte dintre liberali. Fostul deputat Ovidiu Raețchi a scris: „(…) astăzi, după ce l-am auzit dezlănțuindu-se cu crucea și Biblia, propunându-și să facă din partidul istoric al burgheziei și intelectualității laice și modernizatoare o caricatură de partid al lui Octavian Goga, îmi dau seama că a ales deja să meargă pe drumul toxic al lui Viktor Orban. Și asta deja nu mai e o problemă internă a PNL – devine o problemă pentru România, stat care a reușit până acum să echilibreze sănătos în această regiune derapajele Poloniei și Ungariei”.
Liderii USR PLUS s-au întrecut și ei în critici și ironii la adresa lui Orban. „Domnu’ Orban, a sunat Dragnea să nu-i mai furați discursurile. Nu aveți curaj dacă nu o băgați și pe aia cu Soroș și nu uitați că USR PLUS fură frigiderele etc. Și luați-l și pe Terhes în noul PNL, eventual spuneți mai repede că vă aliați cu Viktor Orban, Le Pen și Salvini să salvați Europa de progresism”, a scris fostul purtător de cuvânt al guvernului Cioloș, Liviu Iolu, pe Facebook.
Bani pentru primari
Un alt punct fierbinte în care cei doi contracandidați au idei complet diferite este acela al Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL 3). Aici, Orban a punctat încă o dată că, pentru el, susţinerea primarilor liberali reprezintă o prioritate în conducerea PNL.
„Sunt un garant al faptului că toţi primarii PNL vor beneficia de susţinere prioritară de la nivelul conducerii centrale şi de la nivelul Guvernului României. PNDL 3 este o necesitate, dar un PNDL 3 adevărat, cu o sumă care într-adevăr să permită realizarea unor obiective de investiţii. Am auzit de o sumă de 7 miliarde. Păi PNDL 1 a fost în valoare de aproape 20 de miliarde, PNDL 2 a fost în valoare de 30 şi ceva de miliarde, următorul Plan Naţional de Dezvoltare Locală trebuie să aibă o valoare locală de cel puţin 40 de miliarde, într-un program multianual gândit în funcţie de spaţiul bugetar pe care îl creăm în cei cinci ani de aplicare a programului respectiv şi el trebuie să finanţeze obiective vitale de dezvoltare a infrastructurii”, a afirmat preşedintele PNL.
Săptămâna trecută, Cîțu a spus însă că PNDL 3 nu va mai exista și că există ce
reri de proiecte în valoare de 7 miliarde de lei depuse la Compania Națională de Investiții. „În CNI avem deja proiecte de 7 miliarde de lei şi pornim de aici. Putem să avansăm orice cifră vrem: 80 de miliarde, 90 de miliarde. Putem să avansăm ce vrem noi, dar astăzi şi ceea ce putem să finanţăm în momentul acesta prin buget avem 7 miliarde de lei în CNI, acestea sunt proiectele, nu sunt mai multe. Dacă se vor depune mai multe proiecte bineînţeles că vom găsi surse de finanţare”, a spus Cîțu.
Ulterior, întrebat de jurnaliști despre întârzierile privind plățile la PNDL 2, premierul a spus că banii vor fi plătiți la timp. „Vă aduc aminte că atunci când am preluat guvernarea în 2019, la Ministerul de Finanţe aveam facturi neplătite pe PNDL de şapte luni de zile. Le-am plătit la zi. Din acel moment nu au mai existat întârzieri. Săptămâna trecută au fost plătite 220 de milioane, iar în şedinţa de guvern de săptămâna trecută am eliberat încă 80 de milioane pentru Ministerul Dezvoltării, care se vor duce către plata acestor facturi. Vor fi alocate resurse suplimentare la rectificarea bugetară, nimeni nu trebuie să oprească nici un proiect. Proiectele merg mai departe, facturile vor fi plătite la timp”, a afirmat Cîţu.