Orban a spus duminică, într-o conferință, „că cel care este ales preşedintele PNL trebuie să fie premier”, fiind prima referire pe care actualul lider de partid a făcut-o legat de parcursul lucrurilor după congres.
Luni, liderul PNL a explicat că ceea ce a spus a fost un „răspuns la o afirmație care este folosită în campania electorală: <>. Eu am spus că este bine ca cel care este ales președintele PNL să fie premier”, a spus Orban. El a evitat să răspundă unei întrebări privind susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, după alegerile din septembrie.
Moțiunea de cenzură
În ceea ce privește moțiunea de cenzură a PSD care va fi dezbătută și votată astăzi în Parlament, Orban a dat asigurări că partidele din coaliție nu o vor vota și aceasta va fi respinsă. „Niciun parlamentar al PNL nu va vota moțiunea de cenzură. La nivelul coaliției s-a hotărât tocmai pentru a nu exista niciun fel de dubiu și de problemă legată de exercitarea votului, ca parlamentarii din formațiunile politice din arcul guvernamental să fie prezenți și să nu voteze. Obiectivul nostru (…) este acela ca PSD să nu ia niciun vot în plus față de voturile PSD și cei de la AUR, care am înțeles că sprijină moțiunea, mai ales să nu ia niciun vot din partea coaliției”, a spus liderul liberal.
Întrebat dacă este o problemă de încredere în cadrul coaliției din moment ce parlamentarii PNL nu pot vota, Orban a respins ideea. „Au fost foarte multe minciuni vehiculate de cei de la PSD referitoare la posibilitatea ca parlamentari PNL, fie din alte grupuri parlamentare să voteze moțiunea de cenzură. Și această decizie care s-a luat la nivelul coaliției a fost tocmai pentru a arăta că această moțiune este un balon de săpun și nu are nici cea mai mică șansă să treacă. În ceea ce mă privește pe mine, consider o jignire declarațiile liderilor PSD prin care au lansat aluzii că eu aș putea vreodată să cer unui parlamentar PNL să voteze o moțiune de cenzură a PSD”, a declarat el. Președintele PNL a mai spus și că are încredere în parlamentarii USR că nu vor vota moțiunea de cenzură.
La rândul lor, parlamentarii AUR au anunțat ieri public că vor susține demersul de dărâmare a Guvernului Cîțu. „Nu ar trebui să mizeze social-democraţii pe voturile noastre, pentru că am trimis propunerile noastre privind textul moţiunii şi, în afară de câteva propoziţii, nu au introdus acele paragrafe dorite de noi. Totodată, AUR va vota şi se va alătura oricărui demers pentru a înlătura acest guvern, aşa că noi, mâine, nu votăm moţiunea PSD, ci votăm înlăturarea Guvernului Cîţu, care, în numai 6 luni, a făcut multe pagube pentru antreprenorii români, în special, şi pentru toţi românii din sectorul bugetar şi din privat, în general. Grupurile parlamentare AUR de la Camera Deputaţilor şi de la Senat vor vota pentru ca acest guvern să cadă”, a spus copreședintele AUR, George Simion, la Palatul Parlamentului.
Remaniere
În ceea ce privește remanierea, Ludovic Orban a respins și această idee despre care s-a dezbătut în spațiul public în ultima vreme, unul dintre miniștrii vizați fiind cel al agriculturii – Adrian Oros. „Eu nu am participat la nicio discuție legată de vreo remaniere. În ceea ce mă privește, și eu evaluez activitatea miniștrilor, în primul rând a miniștrilor PNL. Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv de nemulțumire cu privire la activitatea miniștrilor PNL. Orice discuție pe surse sau pe nesurse despre o eventuală remaniere mi se pare o discuție nepotrivită, care creează instabilitate la nivel guvernamental, numai așa din vorbe lansate pe la colțuri. E prematură și inutilă”, a spus Orban.