Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Obligații de la parlamentarii Dan și Coliban pentru primarii Dan și Coliban

O situație mai puțin obișnuită la Camera Deputaților: un proiect legislativ privind spațiile verzi din intravilanul localităților semnată de Nicușor Dan și Allen Coliban în calitate de parlamentari a fost adoptată.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 15.10.2020 - 00:26

Astfel, ajunși în funcții de primari la București, respectiv Brașov, autorii legii vor fi și cei care vor trebui să o pună în aplicare la nivel local.  

Potrivit noii legi, ei vor avea obligația să întocmească până la 1 ianurie 2022 un registru local al spațiilor verzi.

Potrivit unui amendament propus de Nicușor Dan, administratorul spațiilor verzi aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale are obligaţia de a elabora un plan anual de gestionare a vegetație. La elaborarea planului anual de gestionare a vegetației vor participa obligatoriu specialişti în gestionarea vegetaţiei din mediul urban.

Un alt amendament semnat tot de Nicușor Dan spune că pentru protecţia şi conservarea spaţiilor verzi, autorităţile publice, proprietarii sau administratorii acestora au obligația de a nu arunca deșeuri și de a respecta regulile de securitate la incendiu. Ei nu pot produce tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor şi arbuştilor, deteriorări ale aranjamentelor florale şi suprafeţelor erbacee, distrugeri ale muşuroaielor naturale, cuiburilor de păsări şi adaposturilor de animale, ale construcţiilor şi instalaţiilor utilitare şi ornamentale existente pe spaţiile verzi. De asemenea, nu pot să ocupe în mod ilegal spaţiile verzi cu construcţii provizorii sau cu caracter definitiv.

Un amendament propus de Petre Florin Manole (PSD) îi obligă pe primari să introducă alte terenuri în categoria spaţiilor verzi, de îndată ce au constatat cu certitudine existenţa în intravilan a unor terenuri virane, în condițiile legii.

Prin această lege, statul recunoaște dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos și echilibrat ecologic și accesul liber pentru recreere în spațiile verzi.

Proiectul a fost semnat de parlamentari de la mai multe partide și susținut de Guvern. El va merge la președinte pentru promulgare.   

Comentarii