4.9 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăPoliticăNumirile de la TVR și SRR au fost atacate de PSD la...

Numirile de la TVR și SRR au fost atacate de PSD la CCR. Cum motivează social-democrații decizia

”În raport de conținutul prevederilor celor două articole care au fost avute în vedere la emiterea avizului Comisiilor de cultură și, ulterior la adoptarea Hotărârii Parlamentului nr. 31/11.05. 2021, considerăm că se impune constatarea de către Curtea Constituțională a încălcării dispozițiilor alin. (3) și (5 ) ale art. 1 din Constituție. Art. 1 – Constituția României: <(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. (…) (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, potrivit sesizărilor PSD.

Social-democrații acuză că nu au fost respectate prevederile Legii nr. 41/1994.

„Comisiile de specialitate au întemeiat și înaintat plenului reunit, în mod greșit, propunerea de numire a directorului general interimar. În urma votului plenului reunit a fost adoptată Hotărârea Parlamentului, care, după cum se poate constata are drept temei art. 21 alin (3) care nu oferă cadrul legal pentru efectuarea numirii în situația de față. A admite că numirea se poate face în baza art. 21 alin (3) echivalează cu o adăugare la Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, prin crearea unei noi situații în care poate fi numit un director general interimar”, se arată în sesizarea PSD.

Parlamentul a respins marți rapoartele de activitate ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019 și a demis conducerile celor două instituții.

De asemenea, Legislativul a validat noile conduceri ale celor două instituții. Astfel, Ramona Săseanu a fost numită în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, iar Liviu Popescu, propus de USR PLUS, a fost numit în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă