19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăNoaptea cuțitelor lungi în PSD. Tăieri de capete după eșecul de la...

Noaptea cuțitelor lungi în PSD. Tăieri de capete după eșecul de la prezidențiale

Așa cum a anunțat „România liberă”, Viorica Dăncilă și-a depus demisia din fruntea PSD, conducerea interimară fiind preluată de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și liderul filialei PSD Buzău. Dăncilă va rămâne, totuși, șefa organizației femeilor social-democrate.

Record după record (negativ)

Astfel, fostul premier a reușit să stabilească un nou record negativ în politica românească. După ce a obținut cel mai slab scor al unui candidat al Stângii la alegerile prezidențiale, Dăncilă a devenit președintele PSD cu cel mai scurt mandat de conducere a partidului, de doar cinci luni.

Eșecul nu a determinat doar înlocuirea Vioricăi Dăncilă. Întreg Biroul Politic al partidului a fost dizolvat, iar funcția de secretar general al PSD a fost preluată de Paul Stănescu, în locul lui Mihai Fifor. Cel din urmă și-a anunțat demisia pe pagina sa de Facebook, înainte de ședința oficială a Comitetului Executiv al Partidului Social-Democrat, ștergând ulterior postarea.

De asemenea, mai mulți vicepreședinți din cei 16 au demisionat din conducerea PSD: Dragoș Benea (vicepreședinte și lider PSD Bacău), Marian Oprișan (președintele PSD Vrancea), Olguța Vasilescu (vicepreședinte), Claudiu Manda (președinte PSD Dolj), Gabriel Zetea (lider PSD Maramureș),  Carmen Dan (vicepreședinte), Gabriel Mutu (președintele PSD București), Paul Stănescu (lider PSD Olt), Dan Nica (președintele filialei din Galați) și Roxana Mînzatu (vicepreședinte la nivel național).

Cuvinte grele aruncate în CEx

Ședința CEx a fost una cu adevărat tensionată. Potrivit unor surse politice, șeful PSD Vrancea, Marian Oprișan, a numit-o pe Gabriela Firea „manevristă, securistă”, aceasta părăsind sala în lacrimi.

Primarul general a negat, la finalul CEx-ului, incidentul cu Oprișan. Când a fost întrebată de jurnaliști de ce a plecat plângând, Firea a spus că este o fire mai sensibilă.

„Nu, nu, nu, sub nicio formă, a fost o discuţie legată de faptul că eu am reiterat şi adus aminte colegilor mei că am stabilit nişte principii, că nu ne mai întâlnim în afara CEx-ului şi am explicat că eu de aceea nu am fost la acea întâlnire, cum s-a spus de către dumneavoastră ‘CEx paralel’, şi dumnealui a spus că se simte jignit că eu explic de ce nu am fost şi că trebuia să fiu”, a negat Firea.

Olguța în conflict cu Viorica

Tot conform unor surse politice, Olguța Vasilescu, care a fost șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă la prezidențiale, i-a cerut demisia, fiind susținută de soțul ei, Claudiu Manda.

„Citind presa la o cafea, văd că apare peste tot știrea că aș fi cerut eu, tocmai eu, demisia Vioricăi Dancila din fruntea partidului. Total greșit! Am fost printre primii lideri PSD care au asumat greșelile din campanie și nu numai și care și-a prezentat demisia. Ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r – marți seara) , demisia întregului BPN, este un lucru normal și reconstrucția partidului trebuie să înceapă cât mai repede, fiindcă e un an greu în față (…) Nu a fost o noapte a cuțitelor lungi, nu a fost scandal, nu au fost jigniri! Pur și simplu, ne așezăm în diapozitiv de luptă!”, a reacționat Vasilescu, pe pagina sa de Facebook, ca urmare a informațiilor apărute în întreaga presă.  

Conducerea profizorie a PSD

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că în luna februarie a anului viitor ar putea să aibă loc un congres al social-democraților, în care să fie stabilită o nouă conducere a formațiunii politice, ca urmare a opiniei majoritare exprimate în cadrul Comitetului Executiv de marți seara.

Până atunci, în fruntea PSD se va afla un comitet format din liderii celor cinci organizații județene care au obținut cel puțin 50%, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, (Paul Stănescu, din Olt, Niculae Bădălău, din Giurgiu, Adrian Gâdea, din Teleorman, Mihai Weber, din Gorj, și Georgescu Aladin, din Mehedinți) și pe reprezentanții regiunilor de dezvoltare a țării (Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Vasile Gliga, Laurențiu Nistor, Doina Fedorovici, Dragoș Benea, Dan Nica, Pavel Marian, Gabriela Firea și Gabriel Mutu). De asemenea, funcția de secretar general va fi deținută de Paul Stănescu.

Scandalul nu este departe de a se fi terminat în PSD, însă. Eugen Teodorovici nu acceptă decizia CEx de a-i dizolva funcția de președinte executiv al și este decis să meargă în instanță, potrivit site-ului „știripesurse.ro”. Fostul ministru al Finanțelor susține că nu este normal să își piardă funcția decât în urma unui congres, exact respectând aceeași procedură pe baza căreia a fost ales să ocupe a doua poziție ca importanță în ierarhia PSD.

 

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă