Nicușor Dan anunță că preluarea mandatului său va mai dura 7-10 zile

Primarul ales al Capitalei a anunțat că preluarea mandatului său va mai dura 7-10 zile, subliniind că „nu e deloc bine din perspectiva crizei medicale în care ne aflăm”.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

14.10.2020 - 23:58

Codul Administrativ spune că primarul general își preia mandatul (depune jurământul) odată cu Consiliul General, iar primarul și Consiliul trebuie validați anterior de instanță.

Codul Administrativ are o formulare ușor neclară asupra instanței competente pentru București: primarul și consiliul sunt validati de judecătoria în raza căreia se află circumscripția în care au avut loc alegeri.

Tribunalul București a validat mandatul său în urmă cu câteva zile, apreciind că, întrucât nicio judecătorie de sector nu acopera circumscripția București, competent este Tribunalul București, a explicat Nicușor Dan.

„Azi însă, printr-un alt complet, Tribunalul București a trimis dosarul de validare a consilierilor generali la Judecătoria Sector 1. După motivare (peste 1-2 zile), dosarul va ajunge la Judecătoria Sector 1.  Probabil Judecatoria va trimite la Tribunal. Se va constata conflict de competență și dosarul va ajunge la Curtea de Apel, care va trimite la Tribunal. După asta vom mai astepta două zile pentru un eventual apel”, a explicat primarul ales.  

El a mai arătat că actualul Cod Administrativ e de anul trecut și a operat câteva modificări. Codul e clar la primarii și la consilii județene, dar e ușor neclar la Primăria Capitalei, unde nu este șef de consiliu județean și consiliu județean, ci primar și consiliul local, dar instituția corespondentă este tribunalul, nu judecătoria, potrivit lui Dan. 

Comentarii