Miza ar fi șefia Camerei Deputaților pe care nici Ludovic Orban, și nici Dan Barna nu vor să o cedeze.
Pentru fiecare dintre cei doi lideri politici, șefia Camerei Deputaților este vitală, atâta timp cât vor să rămână pe poziții de forță în propriile formațiuni politice. Rezultatele de la alegeri le-au clătinat scaunele celor doi lideri în interiorul partidelor, iar obținerea unei poziții puternice în stat ar înseamna consolidarea poziției în fața colegilor.
Două runde de negocieri fără rezultat
Liderii PNL, USR PLUS și UDMR s-au întâlnit atât sâmbătă, cât și duminică, fără a ajunge la un numitor comun. Sâmbătă, negocierile au durat aproape șapte ore, însă duminică ele au fost suspendate rapid, după ce USR PLUS s-a menținut pe poziție. Mai precis, useriștii doresc ca cele trei funcții – cea de premier și șefia celor două camere ale Parlamentui să se negocieze la pachet. Adică, fiecare dintre formațiuni să primească una dintre aceste poziții. În cazul în care nu obțin președinția Camerei pentru Barna, ei ar vrea funcția de premier pentru Dacian Cioloș. Funcția de președinte al Senatului nu este însă atractivă pentru niciuna dintre cele două formațiuni deoarece atât Orban, cât și Barna sunt deputați și fiecare vizeză șefia Camerei. Liberalii au încercat inclusiv să propună ca funcția de președinte al deputaților să fie data în interiorul Camerei prin vot. Mai precis, Orban și Barna ar fi urmat să candideze, iar deputații ar fi trebuit să își aleagă președintele dintre cei doi. Propunerea a fost însă respinsă pentru că ar fi dezavantajat în mod clar USR PLUS care are mai puțini deputați.
UDMR ar uma să primească șefia Senatului în acest caz, funcție importantă pentru formațiune, care ar da astfel al doilea om în stat.
PNL ar fi vrut să creeze două funcții de vicepremier în Guvern pe care să le ofere USR PLUS și UDMR, însă acestea ar fi fără atribuții, iar useriștii nu își doresc un astfel de rol.
Ce s-a agreeat totuși în cadrul discuțiilor a fost respingerea traseismului. Nicio formațiune nu va putea racola parlamentari de la alte partide pentru a-și întări poziția în Parlament în legislatura ce va urma.
Iohannis, așteptat să medieze conflictul
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis îi așteaptă pe liderii partidelor la consultări în cursul zilei de astăzi, începând cu ora 11. Partidele au fost programate în ordinea voturilor obținute, astfel că prima formațiune este PSD. Social-democrații vor merge însă la Cotroceni fără propunerea lor de premier, doctorul Alexandru Rafila, care este diagnosticat cu COVID-19 și se află în izolare la domiciliu. Șeful statului a acceptat să pună PSD primul pe listă după ce social-democrații în frunte cu Marcel Ciolacu au amenințat că ar putea boicota negocierile de Cotroceni, dacă nu sunt invitați primii.
Liberalii urmează să meargă la Cotroceni cu propria propunere de premier, care în acest moment Florin Cîțu, însă Orban ar putea folosi încăpățânarea USR PLUS de a ceda una din cele două funcții pentru a-i propune lui Iohannis să îl numească din nou șef al guvernului. În cazul acesta, Barna ar primi șefia Camerei, iar impasul ar fi depășit. Pentru aceasta însă, cel care ar trebui să cedeze ar fi Iohannis.
Liberalii vor merge la Cotroceni cu Orban, Cîțu, Raluca Turcan – vicepremier, Rareș Bogdan – europarlamentar, Robert Sighiartău – secretar general, și Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.
USR PLUS va merge la consultări cu Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.
Negocierile între cele trei partide sunt structurate pe trei paliere – politic, programul de guvernare și funcționarea majorității parlamentare. În acest moment mai sunt în desfășurare doar negocierile legate de programul de guvernare. Discuțiile dintre partide vor fi însă reluate după consultările cu șeful statului.